Πολιτική

Mητσοτάκης vs Τσίπρας: Ο απόηχος δυο συνεντευξεων με πολλά συμπεράσματα

Xθες, ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδωσαν συνεντεύξεις σε τηλεοπτικούς σταθμούς: o Κυριάκος Μητσοτάκης στο δελτίο ειδήσεων του Alpha και στον Αντώνη Σρόιτερ, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας φιλοξενήθηκε από τον Νίκο Χατζηνικολάου στο «Ενώπιος Ενωπίω» του Antenna.

Τρία ήταν τα βασικά σημεία στα οποία αξίζει να εστιάσει κανείς την προσοχή του ως προς τις προθέσεις και τα αφηγήματα των δύο. Ας τα δούμε αναλυτικά:

Ο πρωθυπουργός αισθάνθηκε την ανάγκη να τονίσει δύο φορές ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, προβάλλοντας το δίλημμα «σταθερότητα ή περιπέτειες». Δεν εξήγησε τι εννοούσε με το «περιπέτειες», αν π.χ. φοβάται καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ή μια κυβέρνηση συνεργασίας προοδευτικών δυνάμεων που θα προκύψει από τις κάλπες, παρ’ όλα αυτά επιβεβαίωσε το αφήγημα της κυβέρνησής του που θα αποτελέσει το βασικό της προεκλογικό σύνθημα όταν γίνουν οι εκλογές και το οποίο παρουσιάζει τη Ν.Δ. ως τη δύναμη σταθερότητας.
Ο Αλέξης Τσίπρας από την άλλη εκτίμησε ότι η χώρα θα πάει σε πρόωρες εκλογές γιατί ο κ. Μητσοτάκης «δεν θ’ αντέξει». Ρεαλιστικά μιλώντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να έχει δίκιο σ’ αυτό. Η φθορά της κυβέρνησης ήδη ήταν σημαντική λόγω πανδημίας, ακρίβειας και αναποτελεσματικότητας σε καίρια ζητήματα όπως η διαχείριση της κακοκαιρίας, ο πόλεμος και οι οικονομικές συνέπειες αυτού αλλάζουν περισσότερο -και προς το χειρότερο για όποιον κυβερνά- τα δεδομένα. Θα ήταν πολιτική αυτοκτονία για κάποιον να περιμένει άλλο έναν χρόνο τουλάχιστον πριν πάει στις κάλπες – και ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει δείξει πως έχει τέτοιες τάσεις.
Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο που μπορεί να κρατήσει κάποιος είναι πως η πανδημία έχει ουσιαστικά «ξεχαστεί» από την πολιτική αντιπαράθεση (παρά το γεγονός ότι οι νεκροί καθημερινά εξακολουθούν να ξεπερνούν τους 50) και έχει αντικατασταθεί από την Οικονομία και ειδικότερα την ακρίβεια. Λογικό, αν σκεφτεί κανείς τους λογαριασμούς που ήδη έχουν έρθει στα νοικοκυριά αλλά κι εκείνους που έπονται. Ο πρωθυπουργός μίλησε για μέτρα βοήθειας που θα ανακοινώσει εντός του Μαρτίου χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, πέρα απ΄το γεγονός ότι απέκλεισε το ενδεχόμενο μείωσης των φόρων κατανάλωσης (έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη βενζίνη) γιατί όπως είπε θα έχει «μεγάλο δημοσιονομικό κόστος και λίγα οφέλη». Επιβεβαίωσε πάντως ότι θα δοθεί έκτακτο πασχαλινό επίδομα σε όσους το έχουν ανάγκη. Επανέλαβε την αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Μάϊο χωρίς να προσδιορίσει το ύψος.
Στον αντίποδα το πνεύμα των σχετικών απαντήσεων του Αλέξη Τσίπρα περιλάμβαναν τη λέξη «προτεραιότητες». Είτε επρόκειτο για τις τιμές της ενέργειες, είτε για εκείνες βασικών αγαθών ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μιλούσε για το είδος των πολιτικών που επιλέγει ν’ ακολουθήσει μια κυβέρνηση και αν αυτές είναι προς όφελος των πολιτών ή των λίγων. Επανάλαβε 4 ή 5 φορές ότι φοβάται μια «κοινωνική έκρηξη» λόγω της κατάστασης που διαμορφώνεται και πρόβαλλε το επιχείρημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια δύναμη που μπορεί να λειάνει τις ανισότητες που έχουν δημιουργηθεί και κλιμακώνονται.
Στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και Ουκρανικού ζητήματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπέπεσε σε φάουλ όταν είπε πως δεν πιστεύει στα συμβούλια πολιτικών αρχηγών γι’ αυτό και δεν ενημέρωσε κανέναν πριν αποφασίσει να στείλει πολεμικό υλικό στην Ουκρανία. «Οι αποφάσεις αυτές είναι αποφάσεις σε επίπεδο πρωθυπουργού. Δεν διαβουλεύομαι για να πάρω αυτές τις αποφάσεις, ούτε ζητώ τη σύμφωνη γνώμη της αντιπολίτευσης», σημείωσε χαρακτηριστικά. Βέβαια αν δει κανείς την ιστορία της Ελλάδας στη Μεταπολίτευση θα διαπιστώσει ότι σε αντίστοιχες κρίσεις οι εκάστοτε πρωθυπουργοί αν δεν συγκαλούσαν συμβούλιο πολιτικών αρχηγών τουλάχιστον ενημέρωναν τους πολιτικούς τους αντιπάλους για τις προθέσεις τους. Αυτό τόνισε και ο Αλέξης Τσίπρας σε αντίστοιχη ερώτηση. «Προφανώς και δεν θα κάνει ότι του πει η αντιπολίτευση. Μπορούσε όμως να σηκώσει το τηλέφωνο και να ενημερώσει», είπε στον Νίκο Χατζηνικολάου.
Η συζήτηση αυτή έχει ιδιαίτερο νόημα αν αναλογιστεί κανείς πως το επόμενο πράγμα που διακυβεύεται εδώ είναι η Ελλάδα συμμετάσχει ενεργά στον πόλεμο. Ο πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος ως προς αυτό χθες και στο ερώτημα αν η χώρα μας προτίθεται να στείλει ένοπλες δυνάμεις στην Ουκρανία η απάντηση ήταν: «Αν μας ζητηθεί στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, φυσικά και θα το κάνουμε».
Σε αυτό το σημείο εστίασε την κριτική του στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι ακολουθεί το «δόγμα Παπάγου» και όχι το «δόγμα Καραμανλή» στην εξωτερική πολιτική και πως αυτή η στάση μπορεί να βάλει τη χώρα σε περιπέτειες. Υπενθύμισε ότι αν και δεξιός ο Κωνσταντίνος Καραμανλής κράτησε αποστάσεις και διατηρούσε επαφές με την τότε ΕΣΣΔ και άλλες χώρες του πρώην σοσιαλιστικού μπλοκ αναγνωρίζοντας πως η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας είναι τέτοια που οφείλει να λειτουργεί με τρόπο που δεν την κάνει «πρόθυμο σύμμαχο». Τέλος, επιχειρηματολόγησε γιατί η χώρα μας δεν πρέπει να εμπλακεί στρατιωτικά στην Ουκρανία ενώ πάνω στην κριτική που του γίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί πολιτική ίσων αποστάσεων υπενθύμισε πως επί πρωθυπουργίας του απελάθηκαν Ρώσοι διπλωμάτες και πολίτες για τους οποίους είχε αποδείξεις ότι υποκινούσαν πορείες, υπονομεύοντας τη συμφωνία των Πρεσπών. Ήταν επίσης χαρακτηριστική η ατάκα του, «η Ρωσία δεν ήταν ποτέ σύμμαχός μας».

Διαβάστε επίσης:

Το βλέμμα των Δυτικών είναι στη Ρωσία, το μυαλό τους «ταξιδεύει» στην Κίνα

Η Φινλανδία «απο-φινλανδοποιείται» και κοιτάζει πλέον ανοιχτά προς το ΝΑΤΟ

Ντόρα Μπακογιάννη: Η λύση δεν θα έρθει από τις ΗΠΑ αλλά από την Ευρώπη

Δημήτρης Τερζής

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago