Απόψεις

Ουκρανικό: Κρατάει ο ΣΥΡΙΖΑ «ίσες αποστάσεις»;

«Δεν είμαστε ούτε φιλορώσοι ούτε αντιρώσοι, ούτε φιλοαμερικάνοι ούτε αντιαμερικάνοι. Είμαστε Έλληνες, είμαστε Ευρωπαίοι, είμαστε με το Διεθνές Δίκαιο» και: «είμαστε και Δύση και Ανατολή και Βορράς και Νότος. Είμαστε η κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού, δεν είμαστε “και εμείς Δύση”. Είναι ευθύνη μας να αναγεννήσουμε αυτό που ονομάζεται δυτικός κόσμος».

Με αυτές τις δύο φράσεις ειδικά αλλά και με το συνολικό νόημα της ομιλίας του γενικά, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε απαντήσεις στη Βουλή πριν από λίγες μέρες στη Βουλή στη συζήτηση-ενημέρωση για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Απαντήσεις προς όλο το αντίΣΥΡΙΖΑ ρεύμα που βρήκε την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί μικροπολιτικά την ρωσική εισβολή προκειμένου να παρουσιάσει την αξιωματική αντιπολίτευση ως ένα κόμμα «ίσων αποστάσεων», το οποίο καταδικάζει μεν την επιθετικότητα της Μόσχας αλλά παράλληλα της κλείνει και το μάτι.

Αιχμή του δόρατος αυτού του αφηγήματος που υπηρετήθηκε πιστά από την κυβέρνηση ήταν η αντίδραση της Κουμουνδούρου για την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία. Μάλιστα, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αντιδρούν με θυμηδία απέναντι σε «πρόθυμους αρθρογράφους», όπως τους χαρακτηρίζουν, «που επιστρατεύτηκαν γι’ αυτόν τον σκοπό άρχισαν να κουνάνε το δάχτυλο, ανακαλύπτοντας μάλλον εσχάτως τον φιλειρηνικό τους εαυτό».

Σημειώνουν πως ακόμα και η εκδήλωση-διαμαρτυρία της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και στελεχών πρώτης γραμμής όμως ο γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Τζανακόπουλος και οι Έφη Αχτσιόγλου, Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Φίλης, Νάσος Ηλιόπουλος που βρέθηκαν έξω από την πρεσβεία της Ρωσίας στο Ψυχικό (μαζί με το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25) την τρίτη μέρα του πολέμου «θάφτηκε» ως μη γενόμενη. Το «έγκλημα» της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν ότι ζήτησε καλύτερη και πιο έγκαιρη ενημέρωση από τον πρωθυπουργό για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα αλλά και η επισήμανση ότι η χώρα μας δεν είχε κανένα λόγο να σπεύσει από τους πρώτους και να παράσχει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία από τη στιγμή που κάτι τέτοιο δεν ζητήθηκε συντεταγμένα και στο πλαίσιο ενός σχηματισμού όπως π.χ. το ΝΑΤΟ ή η Ε.Ε.

Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο θέμα είναι σαφής και συγκεκριμένη: πλήρης και αδιαπραγμάτευτη καταδίκη της ρωσικής επίθεσης και συμβολή της Ελλάδας σε μια διέξοδο διπλωματικής λύσης με άμεση παύση των εχθροπραξιών. «Οποιοδήποτε σήμα πως η Ελλάδα μπορεί να είναι μέρος της εμπλοκής και όχι της λύσης είναι λάθος και μας αποδυναμώνει» ήταν η φράση που χρησιμοποίησε εν προκειμένω ο Αλέξης Τσίπρας.

Μάλιστα, ισχυροποιώντας την επιχειρηματολογία του υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που έφτασε στο σημείο να απελάσει Ρώσους διπλωμάτες που υποκινούσαν παρεμβάσεις το 2018, λίγο πριν τη συμφωνία των Πρεσπών. «Τι κάνατε τότε εσείς; Βάζατε αστερίσκους, ήσασταν και μας ασκούσατε κριτική να μην μπλέκουμε το θέμα των Πρεσπών με εξωτερικές παρεμβάσεις. Εμείς τότε δεν σας είπαμε φιλορώσους, σας είπαμε ανεύθυνους», είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

Ηλεκτροσόκ: Πόσο θα αυξηθούν οι τιμές ρεύματος από αύριο σε Ελλάδα και Ευρώπη

Κάλπες με φόντο τον πόλεμο- Εισηγήσεις στο Μαξίμου για επίσπευση του χρόνου εκλογών

Oυκρανία – Επιχείρηση Νόστος 3: Αγωνία για τους Έλληνες – Ξεκίνησε το κονβόι από τη Ζαπορίζια

Δημήτρης Τερζής

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago