Πολιτική

Κάλπες με φόντο τον πόλεμο- Εισηγήσεις στο Μαξίμου για επίσπευση του χρόνου εκλογών

Αβεβαιότητα και πολιτικό άγχος επικρατούν στο Μαξίμου, καθώς η εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία, ο συνεχιζόμενος πόλεμος και οι βαριές επιπτώσεις του στην οικονομία , έχουν ανατρέψει άρδην τις όποιες βεβαιότητες και σταθερές είχε ο Πρωθυπουργός και πρωτίστως σε ότι αφορά τα περιθώρια ελιγμών για πρόωρες εκλογές.

«Είναι μια άλλη μέρα  πια με τον πόλεμο», σημείωνε κυβερνητικό στέλεχος, επισημαίνοντας πως «όλα τα πολιτικά δεδομένα και οι εξελίξεις, αξιολογούνται πλέον σε άλλη βάση».  Πρακτικά εξηγούσε ότι οποιοιδήποτε σχεδιασμοί και σενάρια είχαν γίνει στο Μαξίμου , ακόμα και για τον χρόνο των εκλογών, παραμερίζονται υπό το βάρος των εξελίξεων στο Ουκρανικό και πιθανότατα αυτό να σημαίνει και επίσπευση των όποιων εξελίξεων.  Όπως έχει γράψει το politicus , πριν την  ρωσική εισβολή στο τραπέζι υπήρχαν σενάρια για διπλή προσφυγή στις κάλπες Μάϊο- Ιούλιο,  ή Φθινόπωρο, αν τελικά ο Πρωθυπουργός πήγαινε προς ολοκλήρωση της συνταγματικά προβλεπόμενης τετραετούς θητείας.

Οι ανησυχία πλέον είναι μεγάλη. Το αφήγημα για ένα καλό καλοκαίρι με πολύ  τουρισμό (κάτι που όλοι επιθυμούν) αδυνατίζει γιατί κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις και το τι θα γίνει με τα εκατομμύρια τους Ρώσους τουρίστες που προγραμμάτιζαν διακοπές και στην Ελλάδα και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Όπως επίσης κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια πως θα είναι η οικονομία  τους επόμενους μήνες κάτω από την πίεση που δέχετται λόγω του πολέμου και νέου «ψυχροπολεμικού» κλίματος. Επίσης οι προοπτικές ότι θα ακολουθήσει ένας ακόμα χειμώνας με τόσο ψηλές τιμές στο φυσικό αέριο, το ηλεκτρικό ρεύμα και το πετρέλαιο θέρμανσης , τρομάζουν τους πάντες . Επιπροσθέτως ουδείς τολμάει να πάρει το ρίσκο για το τι θα γίνει με την πανδημία και τι προοπτικές υπάρχουν από καλοκαίρι και μετά , με την Κυβέρνηση μάλιστα να είναι βαριά πληγωμένη στο τομέα αυτό λόγω των ανεπαρκών και κακών χειρισμών της.

Στο κλίμα αυτό επανέρχονται έντονα και τίθενται επί τάπητος τα σενάρια περί επίσπευσης του χρόνου εκλογών , με  ένα σημαντικό επιχείρημα, ότι ο πόλεμος , ο φόβος και η αναταραχή συσπειρώνουν γύρω από την Κυβέρνηση .  Ήδη υπάρχουν εισηγήσεις στο Μαξίμου για «εκλογές εξπρές», ακόμα και τέλη Μαρτίου ή αρχές Απριλίου, ενώ δίπλα σε αυτές προστίθενται και εισηγήσεις που λένε «να επιταχύνουμε για εκλογές , να αφήσουμε όμως τον κόσμο για Πασχαλικό τραπέζι , ώστε να έχει πάρει μια ανάσα» …και οι εκλογές μπορεί να ακολουθήσουν αμέσως μετά το Πάσχα. Αν και ο Πρωθυπουργός στην τελευταία του συνέντευξη επέμεινε στην εξάντληση της τετραετίας και ότι δεν θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο, ήδη κατατίθενται προτάσεις  και για αλλαγή του εκλογικού νόμου .

Πάντως έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη σημείωναν πως αν δεν υπάρχει αέρας αυτοδυναμίας στις πρώτες εκλογές και το ποσοστό της ΝΔ κυμανθεί κοντά στο 29-32 είναι πιθανόν στη κοινή γνώμη να παγιωθεί η πεποίθηση ότι «κρίθηκε η Κυβέρνηση  , ότι είχε να δώσει το έδωσε», οπότε οι προοπτικές και οι εξελίξεις στην εκλογική αναμέτρηση που θα ακολουθήσει με τον νέο εκλογικό νόμο, να κρύβουν πολλές εκπλήξεις.

Συμφωνία-«μαμούθ» Ρωσίας με Πακιστάν για σιτάρι και φυσικό αέριο

Oυκρανία – Επιχείρηση Νόστος 3: Αγωνία για τους Έλληνες – Ξεκίνησε το κονβόι από τη Ζαπορίζια

Τράπεζα της Ελλάδος: Οι πρώτες εκτιμήσεις για πληθωρισμό και ΑΕΠ μετά τις κυρώσεις στη Ρωσία

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago