Κόσμος

Oυκρανία – Επιχείρηση Νόστος 3: Αγωνία για τους Έλληνες – Ξεκίνησε το κονβόι από τη Ζαπορίζια

Αγωνία για το κονβόι των Ελλήνων από την Μαριούπολη της Ουκρανίας που προσπαθεί από χθες να περάσει τα σύνορα προς τη Μολδαβία.

Σύμφωνα με το υπουργείο εξωτερικών η επιχείρηση εκκένωσης Ελλήνων πολιτών και μέρους του προσωπικού του προξενείου Μαριούπολης από την Ουκρανία (Νόστος 3) ξεκίνησε σήμερα το πρωί από τη Ζαπορίζια, όπου διανυκτέρευσε, και μετακινείται προς το Κιροβοχράντ (Kirovohrad) και εν συνεχεία προς τη Μολδαβία, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Είχε προηγηθεί τηλεδιάσκεψη υπό τον Νίκο Δένδια με όλους τους αρμόδιους που εμπλέκονται στην επιχείρηση και όπως ανακοίνωσε από το twitter «Χρέος της Ελλάδας είναι η παροχή κάθε δυνατής βοήθειας»

Η χθεσινή περιπέτεια

Η χθεσινή μέρα επιφύλασσε πολλές δυσκολίες για την ελληνική αποστολή που ξεκίνησε στις 11:00 το πρωί, από την Μαριουπολη και έπειτα από μια απίστευτη και τρομακτική περιπέτεια, έφθασε με ασφάλεια στη Ζαπορίζια, στις 18:30. Εκεί διανυκτέρευσαν οι Ελληνες.
Η πομπή αρχικά περιλάμβανε 21 αυτοκίνητα και 82 άτομα, στη συνέχεια όμως προστέθηκαν κι άλλα και ο τελικός προορισμός είναι η Μολδαβία.
Ανάμεσα στα μέλη της αποστολής είναι και οι δημογράφοι από τα ελληνικά τηλεοπτικά μέσα. Ο Σωτήρης Δανέζης του Open, ο Χρήστος Μαζανίτης του ΑΝΤ1, ο Αλέξης Κουβέλης του Αlpha, ο Σταύρος Ιωαννίδης του ΣΚΑΪ, και ο Γιάννης Χαραμίδης του MEGA, ενώ προστέθηκε και ο Γιώργος Σιδέρης της ΕΡΤ που ήταν στη Ζαπορίζια.

Μπλόκα και τεθωρακισμένα στη διαδρομή

Σύμφωνα με όσα περιέγραψαν τα μέλη της αποστολής το κονβόι ξεκίνησε προς τα δυτικά και μετά το πρώτο μπλόκο Ουκρανών προχώρησε προς το δεύτερο. Το 2ο μπλόκο ήταν από Ρώσους και αυτονομιστές. Αρματα, θωρακισμένα οχήματα, δεκάδες πάνοπλοι Ρώσοι στρατιώτες. Με τα όπλα σημάδευαν τα πρώτα δύο οχήματα. Ένα άρμα επίσης σημάδευε το πρώτο αυτοκίνητο. Οι στρατιώτες περικύκλωσαν τα αυτοκίνητα και ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις. Κράτησαν περίπου 20 λεπτά και μετά από ελέγχους χαρτιών και βαλίτσες, οι στρατιώτες άφησαν το κονβόι να φύγει.

Πέρασαν απο κατεστραμένα χωριά μέσα από χωράφια και τελικά ελικά η πομπή έφτασε και στάθμευσε στη Ζαπορίζια, όπου και διανυκτέρευσε. Πέραν του μεγαλύτερου ζητήματος, αυτού της ασφάλειας, η πομπή έχει να αντιμετωπίσει τη δύσκολη ανεύρεσης καυσίμων, αλλά και την απαγόρευση κυκλοφορίας.

Πρέσβης Κωσταλλένος: Προειδοποιητική βολή ήταν ο πυροβολισμός

«Καθυστερήσαμε γιατί μας έδωσαν λάθος υπόδειξη», δήλωσε ο Έλληνας πρέσβης Φραγκίσκος Κωστελλένος για την ελληνική αποστολή από τη Μαριούπολη.

«Αντιμετωπίσαμε δυσκολίες που ούτως ή άλλως αναμέναμε, απλά μας εξέπληξε το μέγεθος και η ποικιλομορφία. Αυτό που μας καθυστέρησε ήταν η λάθος υπόδειξη του επόμενου μπλόκου. Έδωσαν μία λάθος υπόδειξη αυτονομιστές του Ντόνετσκ, έτσι φτάσαμε κοντά στο χωριό Μάνγκους», δήλωσε στην ΕΡΤ ο Έλληνας πρέσβης, σημειώνοντας πως «χάσαμε πάρα πολύ χρόνο και κατά τη διάρκεια των ελέγχων στα κέντρα όπου ήταν οι στρατιώτες».

Όπως εξήγησε ο κ. Κωστελλένος, «εκεί υπήρξε ένας πυροβολισμός από μακριά. Δεν κινδυνεύσαμε, ήταν προειδοποιητική βολή, για να μας αναγκάσουν να γυρίσουμε πίσω. Ήταν στον αέρα, δεν αντιλήφθηκα να πήγε κάπου η σφαίρα και αλλάξαμε διαδρομή».

Διαβάστε επίσης:

Aνθρωπιστικό δράμα: 1 εκατ. πρόσφυγες εγκατέλειψαν την Ουκρανία , ενώ επιχειρείται νέος γύρος διαπραγμάτευσης και οι επιθέσεις συνεχίζονται

Ψήφισμα του ΟΗΕ κατά της εισβολής στην Ουκρανία: Απαιτούμε η Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο

Θα χάσει τώρα η ευρωπαϊκή ακροδεξιά τους Ρώσους «χορηγούς» της;

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago