Απόψεις

Μαθήματα από την «ενωμένη» μας Ευρώπη

Μάθαμε και κάποια χρήσιμα πράγματα αυτές τις μέρες, μέσα στον πόλεμο είναι η αλήθεια. Αν και μετά από κάθε μάθημα μένουν και κάποιες απορίες.

Μάθημα Πρώτο

Η ΕΕ έχει δημιουργήσει από πέρσι ένα αποκαλούμενο Ευρωπαϊκό Ταμείο Υποστήριξης της Ειρήνης, το οποίο διαθέτει και κονδύλια πάνω από 5 δισ. Από αυτά λέει θα διατεθούν τώρα περίπου 500 εκατομμύρια για αγορά πολεμικού υλικού για την Ουκρανία. Εδώ βεβαίως προκύπτουν και κάποια ερωτήματα:

  1. Πώς γίνεται από ένα Ταμείο για την «Ειρήνη» να αγοράζεις όπλα; Και να δηλώνεται κιόλας ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει έτσι να ενθαρρύνει τις χώρες μέλη να στέλνουν όπλα και όχι απλώς αμυντικό ή ιατρικό εξοπλισμό στην Ουκρανία».
  2. Αν κρίνουμε από τα αποτελέσματα στις χώρες που έχουν διατεθεί χρήματα από το Ταμείο, όπως για παράδειγμα το πολύπαθο Μάλι, μάλλον η ιδέα δεν καρποφόρησε. Αν η ιδέα ήταν πράγματι η υποστήριξη της ειρήνης και όχι κάτι άλλο. Μήπως οι Ευρωπαίοι εκτιμούν ότι έφεραν την ειρήνη στο Μάλι και τώρα αποχωρούν;
  3. Αφού η Ευρώπη είναι όπως λέγεται και γράφεται κατά κόρον αυτές τις ημέρες ενωμένη «σα μια γροθιά» τότε γιατί μόνο 13 χώρες από τις 27 συμφώνησαν με την πρωτοβουλία αυτή; Οι υπόλοιπες έμειναν εκτός γροθιάς;
  4. Τι ακριβώς εννοούν οι Βρυξέλλες όταν λένε «Οι μέθοδοι αποστολής είναι εμπιστευτικές για λόγους ασφαλείας, ώστε να αποτραπούν πιθανά ρωσικά αντίποινα»; Δηλαδή κακώς ανακοινώσαμε δημοσίως την ελληνική συμβολή με τα καλάσνικοφ; Η η εμπιστευτικότητα αφορά από εδώ και πέρα τους προμηθευτές, μεσάζοντες, μεταφορείς; Μήπως να μας το διευκρίνιζε αυτό ο κύριος Μπορέλ;

Μάθημα Δεύτερο

Σύμφωνα με ένα πανηγυρικό Δελτίο Τύπου της Επιτροπής από τα 732 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης μέχρι τις αρχές Μαρτίου το ποσό, που έχει εγκριθεί με βάση τα εθνικά σχέδια ανέρχεται συνολικά σε 445 δισ. ευρώ (291 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 154 δισ. ευρώ σε δάνεια).

Από αυτά έχουν εκταμιευτεί 56,6 δισ. ευρώ σε πληρωμές προχρηματοδότησης, στα 21 κράτη μέλη που το είχαν ζητήσει. Μέχρι στιγμής πέντε κράτη μέλη έχουν υποβάλει στην Επιτροπή τις αιτήσεις τακτικής πληρωμής τους, και αναμένονται περισσότερες από 30 περαιτέρω αιτήσεις το 2022. Η πρώτη αίτηση πληρωμής είχε ως αποτέλεσμα την εκταμίευση 10 δισ. ευρώ στην Ισπανία τον Δεκέμβριο του 2021, και αναμένεται να πραγματοποιηθούν περαιτέρω πληρωμές, μόλις τα κράτη μέλη επιτύχουν τα σχετικά ορόσημα και τους στόχους.

Mε άλλα λόγια περίπου ενάμιση χρόνο μετά την ανάληψη της σχετικής πρωτοβουλίας και σχεδόν με το «σφύριγμα του τέλους της πανδημίας» η αποφασιστική και δυναμική Ευρώπη μας έχει καταφέρει να εκταμιεύσει, ούτε το ένα δέκατο των ποσών και αυτά με διαδικασία προχρηματοδότησης. Αυτή ήταν η ταχεία απάντηση των Βρυξελλών, η «ένεση» που θα βοηθούσε την ευρωπαϊκή οικονομία να ορθοποδήσει με ένα «πακτωλό χρημάτων» όπως διαλαλούσαν ορισμένοι προς την… οικονομία (δηλαδή προς τις τράπεζες).

Ο πόλεμος της Ουκρανίας φρενάρει πάλι την γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία

Ουκρανία: Τρεις Έλληνες στρατιωτικοί ερμηνεύουν τα σχέδια Πούτιν

Ο νέος Παγκόσμιος (Οικονομικός) Πόλεμος ήδη ξεκίνησε λέει ο πρώην ΥΠΕΞ του Λούλα της Βραζιλίας

Κώστας Αργυρός

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago