Ζητείται τραπεζίτης με άποψη

Οι τρεις επίδοξοι Γερμανοί συγκυβερνήτες αναγκάστηκαν να προσθέσουν ακόμα ένα ζήτημα ψηλά στην ατζέντα των «εκκρεμοτήτων», που πρέπει να υπερβούν πριν δώσουν οριστικά τα χέρια. Η αναπάντεχη παραίτηση του προέδρου της Μπούντεσμπανκ, Γιενς Βάιντμαν έρχεται σε μια δύσκολη χρονικά συγκυρία, αλλά θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να τους δώσει την ευκαιρία να στείλουν και ένα πολιτικό μήνυμα με την επιλογή του διαδόχου του.

Η απόφαση του Βάιντμαν είναι μια σαφής εκδήλωση της δυσαρέσκειας του απέναντι στην πολιτική του φτηνού χρήματος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της ανησυχίας του για τις πληθωριστικές τάσεις στην Ευρώπη. Ο κορυφαίος Γερμανός τραπεζίτης παρέμενε ωστόσο εκπρόσωπος μιας μειοψηφικής τάσης στην Φρανκφούρτη και δεν είχε διστάσει να το δηλώσει αυτό δημόσια σε κάθε ευκαιρία.

Το ερώτημα είναι αν η παραίτησή του έχει να κάνει με κάποιο «προαίσθημα» για όσα πρόκειται να ακολουθήσουν. Εχει ειπωθεί παλιότερα από τον Ζακ Ντελόρ ότι «δεν πιστεύουν όλοι οι Γερμανοί στο Θεό, αλλά όλοι πιστεύουν στην Μπούντεσμπανκ». Η κεντρική τράπεζα της χώρας αποτελεί διαχρονικά ένα σύμβολο ασφάλειας και σταθερότητας, ο «βράχος» και ο «φάρος» μαζί, ιδιαίτερα για τις μεγαλύτερες ηλικίες που μεγάλωσαν με εφιαλτικές αναμνήσεις από τις συνέπειες του ασυγκράτητου πληθωρισμού και του «μαλακού» νομίσματος.

Γι αυτό το λόγο η συγκεκριμένη θέση είχε πάντα και πολιτικά χαρακτηριστικά. Ιστορική έχει μείνει η παραίτηση του Καρλ Οττο Πελ το 1991, εν μέσω της ευφορίας για την ενοποίηση, ο οποίος είχε διαφωνήσει με τη βιαστική οικονομική και νομισματική επανένωση, που προώθησε με αποκλειστικά πολιτικά κριτήρια ο Χέλμουτ Κολ. Από οικονομικής απόψεως ο Πελ αποδείχτηκε ότι είχε δίκιο, αλλά πολιτικά η επίσημη συγγραφή της ιστορίας δικαίωσε τον τότε Γερμανό καγκελάριο.

Θα επιλέξουν οι Κόκκινοι-Πράσινοι-Κίτρινοι μελλοντικοί συγκυβερνώντες ένα συνεχιστή της πολιτικής της πειθαρχίας ή θα στείλουν ένα σήμα στην Ευρώπη υπέρ μιας πιο χαλαρής νομισματικής πολιτικής. Υποψήφιοι υπάρχουν αρκετοί και από τις δύο σχολές.

Και σε αυτό το θέμα η λογική λέει ότι η προσέγγιση των Φιλελευθέρων θα είναι πιο σκληρή από εκείνη των Πρασίνων. Ηδη ο Κρίστιαν Λίντνερ εξέφρασε δημόσια την πρώτη προειδοποίηση, ζητώντας ο διάδοχος να είναι και συνεχιστής της ίδιας γραμμής της «νομισματικής σταθερότητας». Ο εν αναμονή καγκελάριος Ολαφ Σολτς έχει σίγουρα κάποια ονόματα στο μυαλό του, από την πλειάδα των συνεργατών του στο Υπουργείο Οικονομικών. Αλλά πιθανότατα να μην ήθελε να ασχοληθεί στην παρούσα φάση με το θέμα.

Τώρα θα πρέπει μέχρι το τέλος του χρόνου να έχει βρει λύση. Η όποια απόφασή του θα στείλει ένα μήνυμα σε ολόκληρη την Ευρώπη και θα είναι ένα ακόμα πιστοποιητικό για τις προτεραιότητες της γερμανικής οικονομικής και νομισμαστικής πολιτικής της Γερμανίας τα επόμενα χρόνια.

Κώστας Αργυρός

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago