Την ώρα που η Μόσχα εντείνει τις επιθέσεις της εναντίον του Κιέβου προκειμένου να αυξήσει την διαπραγματευτική της ισχύ ενόψει των προγραμματισμένων για την Τρίτη (άνευ απροόπτου) νέων διαπραγματεύσεων Ρωσίας-Ουκρανίας, οι γκρίνιες εντός της Ρωσίας δυναμώνουν.
Και μπορεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν να μην θεωρεί απειλητικές τις συγκεντρώσεις μερικών χιλιάδων ανθρώπων, τις οποίες αντιμετώπισε με συλλήψεις, ούτε τις εκκλήσεις κάποιων ανεξάρτητων δημοσιογράφων, πανεπιστημιακών ή καλλιτεχνών, αλλά οι πληροφορίες μιλούν για δυσαρέσκεια και στις τάξεις των στρατιωτικών, αλλά κυρίως εναντίον των παντοδύναμων ολιγαρχών, που έχουν ουσιαστικά ταυτιστεί με το καθεστώς της νέας «μετακομμουνιστικής Ρωσίας» και διατηρούν άμεσους διαύλους επικοινωνίας με το Κρεμλίνο.
Δύο από αυτούς μάλιστα δεν περιορίστηκαν σε κάποιες υπόγεια διατυπωμένες διαφωνίες. Οι Μιχαήλ Φρίντμαν και Όλεγκ Ντεριπάσκα προχώρησαν σε δημόσιες τοποθετήσεις, εκφράζοντας αρκετούς «συναδέλφους» τους τασσόμενοι υπέρ του τεματισμού του πολέμου.
Ο Φρίντμαν είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στη Ρωσία, ελέγχει την εταιρεία «LetterOne» και ήταν ιδρυτής της Alfa Bank, της μεγαλύτερης ιδιωτικής τράπεζας της Ρωσίας. Ο Ουκρανικής καταγωγής πολυεκατομμυριούχος σε email του, το οποίο δημοσιεύθηκε από τους Financial Times, έγραψε ότι «ο πόλεμος δεν μπορεί ποτέ να είναι η απάντηση».
Ο Όλεγκ Ντεριπάσκα ήταν ο ιδρυτής του ρωσικού γίγαντα αλουμινίου Rusal, στον οποίο εξακολουθεί να κατέχει με μερίδιο μέσω μετοχών στη μητρική εταιρεία EN+ που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο στο Λονδίνο. Στον Ντεριπάσκα έχουν επιβληθεί κυρώσεις ήδη από το 2018 από τη μεριά των ΗΠΑ, επειδή θεωρείται ότι διατηρεί στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο. Ζήτησε τώρα να αρχίσουν οι συνομιλίες για ειρήνευση, όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
Τα παραδείγματα αυτά θεωρούνται χαρακτηριστικά για το «διχασμό» στις τάξεις των ολιγαρχών. Μπορεί οι περισσότεροι να μην έχουν μιλήσει, κάποιοι να υπομένουν στωϊκά τις κυρώσεις από ΕΕ και ΗΠΑ, αλλά ολοένα και πληθαίνουν εκείνοι που φοβούνται τεράστιες απώλειες για τα έσοδά τους από τον συνεχιζόμενο πόλεμο και τα μέτρα «οικονομικού πολέμου» που κήρυξε η Δύση εναντίον της Μόσχας. Σταδιακά η ανησυχία και η νευρικότητά τους δυναμώνει και είναι ένα ερώτημα ως πότε θα συνεχίσουν να κρατάνε κλειστό το στόμα τους.
Μπορεί οι κυρώσεις να πλήττουν κυρίως τους απλούς Ρώσους πολίτες, σε μια λογική να τους αφυπνίσουν απέναντι στο καθεστώς, αλλά αυτοί που επίσης προβληματίζονται είναι και οι πλούσιοι, τα στηρίγματα του καθεστώτος, που βλέπουν περιουσίες να χάνονται, λογαριασμούς να παγώνουν, κέρδη να εξανεμίζονται και παράλληλα δεν έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν και τις «μικρές καθημερινές πολυτέλειες», που τους έδινε η οικονομική τους ισχύς είτε στην πατρίδα τους είτε ταξιδεύοντας σε πολυτελείς προορισμούς του εξωτερικού.
Πολλοί πιστεύουν ότι μια συντονισμένη δράση τους θα μπορούσε όχι να αλλάξει άμεσα τα σχέδια του Πούτιν, αλλά τουλάχιστον να τον προβληματίσει και να τον οδηγήσει σε μια πιο διαλλακτική στάση, σε μια προσπάθεια αναζήτησης διεξόδου. Αυτά βεβαίως θα εξαρτηθούν και από τις εξελίξεις στο πεδίο της μάχης τα επόμενα εικοσιτετράωρα.
Διαβάστε ακόμα
Τζόνσον: Από «κλόουν», στρατηλάτης
«Σφυροκόπημα» στις αγορές φέρνει ο πόλεμος στην Ουκρανία
Τάγμα Αζόφ: Η σύνδεσή του με νεοναζιστικές ομάδες και οι κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…