Πολιτική

Τσίπρας: Η Ελλάδα να γίνει μέρος της λύσης όχι του πολέμου στην Ουκρανία – Αναγκαία η εθνική σύνεση

Την αναγκαιότητα να κινηθεί η κυβέρνηση με εθνική σύνεση υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, στην τοποθέτησή του στη Βουλή για την κρίση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις στη χώρα μας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τάχθηκε υπέρ των σκληρών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να γίνει μέρος του πολέμου αντί μέρος της λύσης.

«Προβληματισμός για την αποστολή όπλων , χωρίς συνεννόηση»

 Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι πρέπει να τερματιστεί άμεσα η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Εξέφρασε την έντονη ανησυχία και τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι χωρίς να υπάρξει συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, χωρίς συνεννόηση ή ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε  να στείλει όπλα στην Ουκρανία, όχι στο πλαίσιο αποφάσεων διεθνών οργανισμών αλλά μονομερώς.

«Απαιτείται εθνική σύνεση»

«Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία βυθίζει μια ευρωπαϊκή χώρα στο ζόφο του πολέμου, στο αίμα και στην καταστροφή, και επαναφέρει την Ευρώπη -αλλά και ολόκληρη την ανθρωπότητα- σε σκοτεινές και επικίνδυνες εποχές», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και υπογράμμισε πως απαιτείται εθνική σύνεση, ανθρωπιστική ευαισθησία, πολιτική ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα, απαιτείται το εθνικό να ταυτίζεται με την αλήθεια, με την αυτοσυγκράτηση, με την αποφυγή της παγίδας να μετατρέψουμε μια διεθνή κρίση σε κομματική και μικροκομματική ακρισία. «Φοβάμαι ότι σε πολλά σημεία της τοποθέτησης του πρωθυπουργού, το μυαλό του ήταν στους πολιτικούς αντιπάλους του και όχι στον Πούτιν και στον Ερντογάν», σχολίασε. Σημείωσε ότι ωστόσο, παρά τις διαφορές, πρέπει να υπάρξουν κοινοί στόχοι για όλους στην αίθουσα: Αποκατάσταση της ειρήνης, προστασία των εθνικών μας συμφερόντων σε μια τόσο ρευστή και επικίνδυνη κατάσταση και αλληλεγγύη σε όσους υποφέρουν από τη λαίλαπα του πολέμου σε κάθε πόλη και χωριό της Ουκρανίας.

«Οι κυρώσεις εργαλείο ειρήνης, όχι πολέμου»

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι όλοι οφείλουν να καταδικάσουν απερίφραστα την εισβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας, την παραβίαση της εδαφικής κυριαρχίας της Ουκρανίας, την «απαράδεκτη αναθεωρητική λογική», στην οποία βασίζεται, να εκφραστεί η αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράσταση στον Ουκρανικό λαό και τα θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των ομογενών μας που σκοτώθηκαν κατά τη ρωσική εισβολή. «Οφείλουμε να είμαστε απόλυτα ξεκάθαροι ότι οι ενέργειες του Προέδρου Πούτιν αποβαίνουν και θα αποβούν εις βάρος όχι μόνο της ανθρωπότητας, αλλά και εις βάρος του Ρωσικού λαού και των συμφερόντων του», τόνισε. Σημείωσε ότι «η διεθνής κοινότητα και ειδικά η Ε.Ε. οφείλουν να στηρίξουν τον λαό της Ουκρανίας και να αξιοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα διπλωματικά μέσα προκειμένου να τερματιστεί άμεσα η επίθεση, οι ρωσικές δυνάμεις να αποχωρήσουν και να ανοίξει ένας αξιόπιστος δρόμος διπλωματίας και ειρήνης». Τόνισε ότι «οι κυρώσεις πρέπει να είναι εργαλείο για την ειρήνη, και όχι εργαλείο για τη συνέχιση του πολέμου με άλλα μέσα».

«Όχι σε πογκρόμ κατά των Ρώσων πολιτών»

«Είναι πολύ πιθανό οι εξελίξεις να οδηγήσουν σε επιδείνωση της κατάστασης. Δεν πρέπει να παρασυρθούμε σε πράξεις που θα φέρουν απέναντί μας όχι τον Πούτιν ,αλλά τον ρωσικό λαό. Το πογκρόμ απέναντι σε Ρώσους πολίτες είναι λάθος, η απαγόρευση συμμετοχής σε αθλητικές διοργανώσεις είναι λάθος. Όπως δεν απαγορεύθηκε ο Μπετόβεν, έτσι δεν μπορεί να απαγορευθεί ο Τσαϊκόφσκι στην Ελλάδα.
Η θέση ευθύνης που πρέπει να κρατήσει η Ελλάδα επιτάσσει να στηρίξουμε τον ουκρανικό λαό. Να αποστείλουμε όση περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια γίνεται, να στηρίξουμε τις προξενικές μας αρχές με όποιο τρόπο μπορούμε για να βοηθήσουν τα μέλη της ελληνικής κοινότητας. Να είμαστε κάθετοι στο πλαίσιο της ΕΕ ότι η παραβίαση του διεθνούς δικαίου δεν θα γίνει ποτέ ανεκτή ούτε μπορεί να δημιουργήσει τετελεσμένα.

Στήριξη στους πρόσφυγες

«Οι εξελίξεις εγκυμονούν κινδύνους και αποτελούν πισωγύρισμα για την Ευρώπη. Ιστορικό λάθος η χώρα μας να πρωτοστατήσει σε αυτή την απόφαση.
Η δική μας θεώρηση των πραγμάτων είναι διαφορετική, Αυτό το ιστορικό πισωγύρισμα είναι επικίνδυνο όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για Ευρώπη. Ποιός ωφελείται από τον ψυχρό πόλεμο που θα ακολουθήσει ΕΕ -Ρωσίας. Η ΕΕ δεν ευνοείται. Λάθος να προσποιηθούμε τα λάθη της ΕΕ που οδήγησαν εδώ. Την παθητικότητα σε μια σειρά από παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στο παρελθόν.
Που ήταν το διεθνές δίκαιο επί 48 χρόνια στην πολύπαθη Κύπρο; Υπάρχουν σοβαρές ευθύνες τόσο στην ΕΕ όσο και στο ΝΑΤΟ και στις ΗΠΑ , για τη διαρκή παραβίαση του διεθνούς δικαίου τα προηγούμενα χρόνια.
Η ΕΕ να μεσολαβήσει στις συνομιλίες για να σιγήσουν τα κανόνια του πολέμου».

«Λάθος το ψευδοαφήγημα της απομονωμένης Τουρκίας»

«Οι παγκόσμιες εξελίξεις, οι ανακατατάξεις αποτελούν έναν επιπλέον λόγο για να επιδιώκουμε έναν ουσιαστικό διάλογο με την Τουρκία. Χωρίς αυταπάτες, αλλά η πόρτα του διαλόγου πρέπει να παραμείνει ανοιχτή.
Είναι λάθος, είπε απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, να συνεχίζετε στο ψευδοαφήγημα της δήθεν απομονωμένης Τουρκίας για να δικαιολογήσετε την στρατηγική της αναβλητικής διπλωματίας. Λάθος να επιχειρείτε να θέλετε να επιβεβαιώσετε τις επιλογές για υπέρογκες εξοπλιστικές δαπάνες. Στηρίζουμε την επαρκή άμυνα της χώρας και σε αυτή τη βάση θα κρίνουμε ad hoc κάθε εξοπλιστικό πρόγραμμα. Αλλά δεν πρόκειται να δεχθούμε ένα κλίμα αναγκαιότητας υπερεξοπλισμών χωρίς διαφάνεια. Για εμάς αυτοσκοπός είναι η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας. Οι εξοπλισμοί είναι μέσο για να πετύχουμε τον σκοπό μας. Υπάρχουν και άλλα μέσα όπως η διπλωματία.
Μην προσπαθείτε να κρύψετε τις ευθύνες για τις λάθος επιλογές στην ενέργεια. Η Ελλάδα είναι ήδη πρωταθλήτρια στις υψηλές τιμές ενέργειες εξαιτίας της ολιγωρίας στη λήψη μέτρων.» είπε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: 6η ήμερα εισβολής- Μακελειό με 70 Ουκρανούς στρατιώτες νεκρούς σε στρατιωτική βάση-Προ των πυλών της Χερσώνας ο ρωσικός στρατός και κομβόι Ρώσων 64 χλμ μια ανάσα από το Κίεβο

Ουκρανία: Δραματικές ώρες- Περισσότερο από μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους

Πολεμοκάπηλοι με προβιά ειρηνιστών

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago