Κόσμος

Κλιμακώνει τις κυρώσεις η Ε.Ε. κατά της Ρωσίας: Απαγόρευση πτήσεων, αγορά αμυντικού εξοπλισμού για την Ουκρανία και μπλοκάρισμα της κεντρικής τράπεζας

Σε κλιμάκωση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας προχώρησαν μέσα στο Σαββατοκύριακο οι δυτικές χώρες. 

Η Ε.Ε. πέραν των αναμενόμενων οικονομικών κυρώσεων ανακοίνωσε το κλείσιμο του εναέριου χώρου για τη Ρωσία, αλλά και ότι για πρώτη φορά η Ε.Ε. θα χρηματοδοτήσει σε αμυντική ενίσχυση, παρέχοντας αμυντικό εξοπλισμό στην Ουκρανία. 

Τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, η Ε.Ε., οι ΗΠΑ, η Βρετανία και άλλες δυτικές χώρες ανακοίνωσαν από κοινού νέες κυρώσεις σε τρεις βασικούς άξονες:

  1. Πάγωμα περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας τα οποία βρίσκονται στο εξωτερικό.
  2. Αποκοπή επιλεγμένων ρωσικών εμπορικών και επενδυτικών τραπεζών από το σύστημα διατραπεζικών πληρωμών swift.
  3. Μέτρα που θα δυσχεράνουν την πρόσβαση φυσικών προσώπων στις χρηματοπιστωτικές αγορές, όπως η κατάργηση της «χρυσής βίζας».

Το «βαρύτερο» μέτρο είναι οι κυρώσεις κατά της κεντρικής τράπεζας, καθώς με τον τρόπο αυτό οι δυτικές χώρες θα εμποδίσουν την Τράπεζα της Ρωσίας (Κεντρική Τράπεζα της Ρωσικής Ομοσπονδίας) να ρευστοποιήσει συναλλαγματικά διαθέσιμα που βρίσκονται σε δυτικές χώρες. 

Τα διαθέσιμα έχουν ενισχυθεί το τελευταίο διάστημα  βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, που υπολογίζονται σε 630 δισ. δολάρια, χάρη στα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου που ενισχύθηκαν λόγω των υψηλών τιμών. 

Όμως το μεγαλύτερο μέρος από αυτά τα διαθέσιμα βρίσκονται στο εξωτερικό, σε δυτικές χώρες. Στη Ρωσία βρίσκονται περί τα 130 δισ. δολάρια ενώ στην Κίνα βρίσκονται διαθέσιμα αξίας 60 δισ. δολαρίων. Τα υπόλοιπα βρίσκονται σε λογαριασμούς της Τράπεζας της Ρωσίας σε άλλες κεντρικές τράπεζες και σε καταπιστεύματα στις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία, την Αυστρία, την Ιαπωνία και άλλες χώρες. 

Αυτό σημαίνει ότι λόγω των κυρώσεων η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας δεν θα μπορεί να ξοδέψει διαθέσιμα για να στηρίξει το ρούβλι ή για να στηρίξει τις ρωσικές τράπεζες οι οποίες θα αντιμετωπίσουν προβλήματα λόγω των περιορισμών που θα επιβληθούν στο διατραπεζικό σύστημα πληρωμών SWIFT. 

Στην πραγματικότητα το Swift δεν είναι σύστημα πληρωμών, αλλά ένα σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων σχετικά με πληρωμές που πρέπει να γίνουν. Οι πληρωμές αυτές διεκπεραιώνονται από τους λογαριασμούς που έχουν οι διάφορες τράπεζες και άλλες εταιρείες μεταξύ τους. Το Swift δεν ελέγχει τους λογαριασμούς αυτούς, αλλά διεκπεραιώνει τα μηνύματα ότι το τάδε ποσό πρέπει να μεταφερθεί από ένα λογαριασμό σε κάποιον άλλο. Οι μεταφορές χρημάτων πραγματοποιούνται από τις τράπεζες. 

Θεωρητικά, εάν μια τράπεζα αποκοπεί από το Swift μπορεί πάντα να δώσει εντολές πληρωμής μέσω κάποιου άλλου μέσου, αλλά πρακτικά κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε πολλά προβλήματα και μεγάλο κόστος.

Επιπλέον, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, όπως διευκρίνισε η γερμανική κυβέρνηση, αφορούν τις ίδιες ρωσικές τράπεζες που είχαν ενταχθεί στις κυρώσεις που είχαν ανακοινωθεί την Παρασκευή. Τα αρχικά μέτρα άφηναν ανεπηρέαστο κατά μεγάλο ποσοστό τον ενεργειακό κλάδο, γεγονός που αποτυπώθηκε και στην αντίδραση των χρηματιστηρίων τα οποία υποδέχθηκαν με ανακούφιση τις πρώτες ανακοινώσεις και ανέβηκαν. 

Στόλτενμπεργκ για πυρηνικά: Ανεύθυνη και επικίνδυνη απειλή της Ρωσίας – Ουκρανοί: δεν μας πτοούν οι δηλώσεις του Πούτιν

Μια ιστορική στροφή του Βερολίνου: Γερμανικά όπλα στην Ουκρανία

Σάλος στη Βρετανία για τους Ρώσους ολιγάρχες που «λύνουν και δένουν» με ακίνητα και κρυφές εταιρείες

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago