Κόσμος

Οι Ουκρανοί «ακύρωσαν» τον αιφνιδιασμό του Πούτιν, που αναζητεί εναλλακτικές

Ο αρχικός ενθουσιασμός για μια γρήγορη και επιτυχή ολοκλήρωση της ειβολής στην Ουκρανία, με αποκορύφωμα την κατάληψη του Κιέβου, φαίνεται να υποχωρεί πλέον στη Μόσχα και το περιβάλλον του Βλαντίμιρ Πούτιν προσπαθεί μάλλον να εξηγήσει το γιατί δεν πέταξαν τα όπλα οι Ουκρανοί στρατιώτες παραδιδόμενοι.

Η περίφημη «αποστρατιωτικοποίηση» και «αποναζιστικοποίηση» για την οποία μίλησε ο Πρόεδρος της Ρωσίας αποδεικνύεται κάθε άλλο παρά «υγιεινός περίπατος». Μπορεί να μην έχει επιβεβαιωθεί ο ισχυρισμός της ουκρανικής πλευράς για απώλειες τουλάχιστον 3.500 στρατιωτών, αλλά απώλειες υπάρχουν σίγουρα. Απλώς στη Ρωσία με νόμο απαγορεύεται η δημοσίευση τέτοιων στοιχείων για απώλειες ακόμα και κατά τη δάρκεια «επιχειρήσεων εν καιρώ ειρήνης».

Η ουκρανική αντίσταση ήταν τελικά ισχυρότερη από ότι ανέμεναν οι Ρώσοι στρατηγοί, οι οποίοι προσπαθούν τώρα να δικαιολογήσουν τους αργούς ρυθμούς της προέλασης τους ως «εντολή του προέδρου» να φρενάρουν προσωρινά οι επιχειρήσεις, λόγω μιας ενδεχόμενης διαδικασίας διαπραγμάτευσης. Αυτό ισχυρίστηκε ο εκπρόσωπος του προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ. Η ουκρανική πλευρά διέψευσε την πληροφορία ότι υπήρξε οποιαδήποτε διάθεση παύσης των επιθέσεων των ρωσικών δυνάμεων. Διέψευσε επίσης ότι δέχτηκε ποτέ πρόταση για συνομίλίες περί ανακωχής, τις οποίες δήθεν απέρριψε.

Η πρώτη αντίδραση στη Δούμα

Πάντως μετά τις αντιδράσεις δημοσιογράφων, καλλιτεχνών και ακαδημαϊκών σε ρωσικές πόλεις ήρθε και η πρώτη επίσημη αντίδραση από πολιτικό που ζήτησε να σταματήσει άμεσα ο πόλεμος. Πρόκειται για τον βουλευτή της Δούμα Μιχαήλ Ματφέγιεφ, από το Κομμουνιστικό Κόμμα. Η πρόταση του έχει σημασία, αφενός γιατί μιλά για πόλεμο και όχι για μια «επιχείρηση», όπως είναι η επίσημη ορολογία του Κρεμλίνου και αφετέρου γιατί ήταν η δική του ομάδα, που είχε καλέσει μέσα στο κοινοβούλιο τον Πρόεδρο Πούτιν να αναγνωρίσει και να θέσει υπό την προστασία του τις δύο αποσχισθείσες «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντονμπάς. «Εμείς ζητήσαμε να γίνουμε ασπίδα προστασίας για να μη βομβαρδιστεί το Ντονμπάς, όχι να βομβαρδίσουμε εμείς το Κίεβο» έγραψε ο Μετβέγιεφ χαρακτηριστικά.

Το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος πολιτικός μίλησε για βομβαρδισμούς δείχνει επίσης ότι και αυτός, όπως εκατομμύρια Ρώσοι πολίτες, δεν ενημερώνεται μόνο από τα επίσημα κανάλια της ρωσικής κυβέρνησης, τα οποία δεν ανέφεραν το συγκεκριμένο γεγονός, όπως και γενικά δυσάρεστες ειδήσεις. Εντύπωση προκαλεί ακόμα το γεγονός, ότι τα επίσημα ΜΜΕ δεν αναφέρονται στις επιχειρήσεις με κατεύθυνση το Κίεβο, αλλά προτιμούν να εστιάζουν στην επιτυχημένη κατάληψη κάποιων χωριών ή περιοχών στην Ανατολική Ουκρανία.

Είναι πλέον σαφές ότι η ρωσική ηγεσία βλέπει να μην αποδίδει το αρχικό σχέδιο αιφνιδιασμού της. Γνωρίζει επίσης ότι ο χρόνος λειτουργεί σε βάρος της και επικοινωνιακά και στρατιωτικά και οικονομικά. Τα Δυτικά Μέσα αποθεώνουν πλέον τον Ζελένσκι για την ηρωϊκή του στάση. Οι καταδίκες και οι αποκλεισμοί της χώρας έρχονται από παντού. Η κοινή γνώμη στη Ρωσία αρχίζει να προβληματίζεται, από την αίσθηση διεθνούς απομόνωσης της χώρας.

Ενας μακροχρόνιος πόλεμος ήταν το τελευταίο, που θα ήθελε αυτή τη στιγμή ο Πούτιν. Η αδυναμία του να «γονατίσει» την Ουκρανία, όπως πίστευε ότι εύκολα θα καταφέρει θα είναι ένα τεράστιο πλήγμα για το γόητρό του. Γνωρίζει ότι μια «ήττα» θα σημάνει το τέλος του, αφού κανείς δεν θα τον θεωρεί πλέον ανίκητο. Η οπισθοχώρηση προφανώς και δεν είναι στη λογική του. Το ερώτημα είναι λοιπόν τι θα κάνει τις επόμενες ώρες και μέρες.

Διαβάστε ακόμα

Το Κίεβο αντέχει, ο Πούτιν κλονίζεται;

Ζελένσκι: Δε θα καταθέσουμε τα όπλα

Πόλεμος στην Ουκρανία: 100.000 πρόσφυγες πέρασαν τα σύνορα της Πολωνίας

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago