Επιλογές

Σάλος στη Βρετανία για τους Ρώσους ολιγάρχες που «λύνουν και δένουν» με ακίνητα και κρυφές εταιρείες

Την ώρα που ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον εξαπολύει πύρινους λόγους εναντίον του Βλαντίμιρ Πούτιν και των ανθρώπων του, το ρωσικό κεφάλαιο «λύνει και δένει» στο Λονδίνο.

Οπως αποκαλύπτει αυτές τις ημέρες ο ιστότοπος «openDemocracy» περισσότερες από 600 βρετανικές εταιρείες, που ιδρύθηκαν τον τελευταίο χρόνο στη Βρετανία ελέγχονται στην πραγματικότητα από τη Ρωσία. Για κάποιες από αυτές υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες ότι έχουν δημιουργηθεί για τη διακίνηση κεφαλαίων από ολιγάρχες που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το Κρεμλίνο.

Τα ρωσικά «start ups» με έδρα το Λονδίνο

Οι αποκαλύψεις αυτές έρχονται εν μέσω εκκλήσεων από όλες τις πτέρυγες του πολιτικού φάσματος για περιορισμό της ροής ρωσικών χρημάτων μέσω του Ηνωμένου Βασιλείου και επιβολή κυρώσεων κατά των συμμάχων του Ρώσου προέδρου. Όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ από τον Ιανουάριο του 2021, τουλάχιστον 623 εταιρείες έχουν συσταθεί από Ρώσους υπηκόους με έδρα τη Ρωσία.

Το θέμα έχει γίνει αντικείμενο έντονων συζητήσεων καθώς πολλοί επικρίνουν την κυβέρνηση ότι κάνει τα στραβά μάτια σε πολλές περιπτώσεις, παρά το γεγονός ότι η επίσημη κυβερνητική ρητορική είναι υπέρ των αυστηρών κυρώσεων.

Κάποιες από τις εταιρείες μάλιστα συστάθηκαν τις τελευταίες ημέρες, ενώ δηλαδή είχε ξεκινήσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Πιο κραυγαλέο παράδειγμα, μια επιχείρηση ακινήτων που ιδρύθηκε την περασμένη Πέμπτη, από δύο Ρώσους που χρησιμοποιούσαν μια ταχυδρομική διεύθυνση στο Λονδίνο – αλλά στην πραγματικότητα διαμένουν στη Ρωσία.

Ο Αμπράμοβιτς και τα… άλλα τα «παιδιά»

Σύμφωνα με την σχετική ανάλυση χιλιάδες εταιρείες που είναι εισηγμένες στο μητρώο επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου ελέγχονται από Ρώσους υπηκόους που ζουν στη χώρα, ενώ ορισμένες συνδέονται με τους συμμάχους του Πούτιν. Φυσικά ανάμεσά τους υπάρχουν πάρα πολλές νόμιμες. Δύο βρετανικές εταιρείες ελέγχονται από τον διάσημο Ρομάν Αμπράμοβιτς, τον ιδιοκτήτη της ομάδας της Τσέλσι, ο οποίος δηλώνει τη Ρωσία ως τόπο διαμονής του στα επίσημα έγγραφα.

Ο βουλευτής των Εργατικών Κρις Μπράιαντ κάλεσε την Παρασκευή την κυβέρνηση να δεσμεύσει τα περιουσιακά στοιχεία του Αμπράμοβιτς – συμπεριλαμβανομένου του σπιτιού του, ύψους 152 εκατομμυρίων λιρών. Ο Μπράιαντ ανακοίνωσε στη Βουλή ότι έχει στα χέρια του έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών από το 2019, στο οποίο αναφέρεται ότι ο Αμπράμοβιτς βρίσκεται υπό παρακολούθηση των βρετανικών αρχών «λόγω των δεσμών του με το ρωσικό κράτος». Ο βουλευτής επέκρινε την κυβέρνηση για την αδράνειά της απέναντι στον ιδιοκτήτη της Τσέλσι.

UPDATE:

Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς ανακοίνωσε ότι μεταβιβάζει την διοίκηση της Τσέλσι στους διαχειριστές του φιλανθρωπικού ιδρύματος του συλλόγου. Ο Ρώσος, ο οποίος αγόρασε τον σύλλογο το 2003, παραμένει ιδιοκτήτης, αλλά παραιτήθηκε από τη διοίκηση της Τσέλσι μετά από έκκληση βουλευτών να του επιβληθούν κυρώσεις εν μέσω εισβολής στην Ουκρανία.

Ο Αμπράμοβιτς αμφισβήτησε έντονα αναφορές, που υποδηλώνουν την υποτιθέμενη εγγύτητά του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τη Ρωσία ή ότι έχει κάνει οτιδήποτε για να αξίζει να του επιβληθούν κυρώσεις.

«Κατά τη διάρκεια της σχεδόν 20χρονης ιδιοκτησίας μου στην Chelsea, πάντα θεωρούσα τον ρόλο μου ως θεματοφύλακας του συλλόγου, η δουλειά του οποίου είναι να διασφαλίσει ότι είμαστε όσο πιο επιτυχημένοι μπορούμε σήμερα, καθώς και να χτίζουμε για το μέλλον, παίζοντας επίσης θετικό ρόλο στις κοινότητές μας», ανέφερε ο Αμπράμοβιτς σε δήλωση. «Πάντα έπαιρνα αποφάσεις έχοντας κατά νου το συμφέρον του συλλόγου. Παραμένω αφοσιωμένος σε αυτές τις αξίες. Αυτός είναι ο λόγος που δίνω σήμερα στους διαχειριστές του φιλανθρωπικού ιδρύματος της Chelsea τη διαχείριση και τη φροντίδα της Chelsea».

Κρυμμένοι πίσω από ετερόρρυθμες εταιρίες

Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας, Αλεξέι Μορντάσοφ, ελέγχει επίσης αρκετές βρετανικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας εξόρυξης Nord Gold PLC. Ο Μορντάσοφ, ο οποίος πιστεύεται ότι έχει εξαιρετικά στενή σχέση με τον Πούτιν, δεν έχει διστάσει να τον επαινέσει δημοσίως, λέγοντας ότι «αντανακλά σχεδόν αυτό που έχει στο μυαλό του κάθε μέσος Ρώσος».

Ένας άλλος Ρώσος δισεκατομμυριούχος που αναφέρθηκε στο βρετανικό κοινοβούλιο ως «βασικός παράγοντας» για το σύστημα Πούτιν έχει «σημαντικό έλεγχο» σε μια βρετανική εταιρεία ακινήτων που φέρεται να έχει ένα τετραώροφο αρχοντικό στο Mayfair.

Ο Αλισέρ Ουζμάνοφ είναι πρώην μέτοχος της ομάδας της Άρσεναλ και έχει περιουσία 8,9 δισ. λιρών. Από διάφορες πλευρές είχε ζητηθεί η επιβολή κυρώσεων εναντίον του. Επισήμως δεν διαθέτει συνδέσμους με το Κρεμλίνο, ωστόσο, το όνομα του δεν εμφανίζεται σε ετερόρρυθμες εταιρίες, οι οποίες χρησιμοποιούνται συνήθως για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από τη Ρωσία.

Οι χρυσές βίζες και τα… χρυσά ακίνητα

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί εδώ και δεκαετίες πλέον πόλο έλξης για τους Ρώσους ολιγάρχες που έχουν αγοράσει ακίνητα, είτε κάνοντας χρήση προγραμμάτων «χρυσής βίζας» είτε όχι.

Τουλάχιστον 150 ακίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο, αξίας 1,5 δισ. λιρών, ανήκουν σε Ρώσους επιχειρηματίες και αξιωματούχους, που έχουν κατηγορηθεί για διαφθορά ή για το ότι διατηρούν σχέσεις με το Κρεμλίνο, σύμφωνα με τη «Διεθνή Διαφάνεια».

Μια απόρρητη έκθεση της Επιτροπής Πληροφοριών και Ασφάλειας το 2020 ανέφερε ότι το Λονδίνο έχει γίνει «ιδιαίτερα ευνοϊκός προορισμός για τους Ρώσους ολιγάρχες και τα χρήματά τους». Η έκθεση η οποία βρέθηκε στην κατοχή των δημοσιογράφων της προαναφερθείσας ιστοσελίδας σημείωνε ότι «οι δεσμοί της ρωσικής ελίτ με το Ηνωμένο Βασίλειο παρέχουν πρόσβαση σε εταιρείες και πολιτικές προσωπικότητες του Ηνωμένου Βασιλείου και ως εκ τούτου αποτελούν ένα μέσο για ευρεία ρωσική επιρροή στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Κατά τα άλλα ο Μπόρις Τζόνσον πρωτοστατεί στον αγώνα κατά του ρωσικού καθεστώτος, σε μια περίοδο που η κρίση στην Ουκρανία, του πρόσφερε μια καλοδεχούμενη ευκαιρία να ξεφύγει από τον πολιτικό κλοιό, που είχαν δημιουργήσει γύρω του τα απανωτά σκάνδαλα και έκαναν πολλούς να θεωρούν τις ημέρες του στην πρωθυπουργία μετρημένες.

Διαβάστε ακόμα

Πώς ο Kίσινγκερ το 2014 είχε προφητεύσει αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ουκρανία

Ηταν ο Ζελένσκι ο «χρήσιμος ηλίθιος» των ΗΠΑ και ποια μοίρα του ετοιμάζει ο Πούτιν;

Με εμπρηστικές δηλώσεις το Λονδίνο αμφισβητεί τις πυροσβεστικές προσπάθειες του Μακρόν στην Ουκρανία

Κώστας Αργυρός

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago