Κόσμος

Μια ανάσα από το Κίεβο ο Πούτιν – Βροχή πυραύλων και τάνκς -Ζελένσκι: Μας άφησε μόνους η Δύση

Για δεύτερο 24ωρο οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπούν την Ουκρανία, ενώ άρματα μάχης περικυκλώνουν την πρωτεύουσα του Κιέβου που από τις πρώτες πρωινές ώρες δέχεται επίθεση και με πυραύλους.

Το επιβεβαίωσε τα ξημερώματα με νέο διάγγελμα πρόεδρος της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Μεταξύ άλλων επιβεβαίωσε τις πολλαπλές αναφορές για ρωσικά πυραυλικά πλήγματα. Παράλληλα, δήλωσε ότι τα πλήγματα άρχισαν στις 4 π.μ. τοπική ώρα την Παρασκευή, προσθέτοντας ότι τα ρωσικά στρατεύματα εμποδίστηκαν από τις ουκρανικές δυνάμεις να προχωρήσουν προς τις περισσότερες κατευθύνσεις. Πρόσθεσε ότι τα ρωσικά πλήγματα στόχευαν τόσο στρατιωτικούς όσο και πολιτικούς στόχους.

Νέο διάγγελμα Ζελένσκι: Η Δύση μας άφησε μόνους

«Η Ρωσία θα πρέπει αργά ή γρήγορα να μας μιλήσει για το πώς θα τερματιστούν οι εχθροπραξίες και θα σταματήσει αυτή η εισβολή», είπε.
«Όσο νωρίτερα ξεκινήσει η συζήτηση, τόσο μικρότερες θα είναι οι απώλειες της Ρωσίας», συνέχισε και πρόσθεσε ότι μέχρι να σταματήσουν οι επιθέσεις, «θα υπερασπιστούμε τη χώρα μας μέχρι τότε. Σήμερα το πρωί υπερασπιζόμαστε το κράτος μας μόνοι μας. Όπως και χθες, οι ισχυρότερες δυνάμεις του κόσμου παρακολουθούν από μακριά», δήλωσε ο Ζελένσκι, απευθύνοντας έκκληση στους Δυτικούς να βοηθήσουν την Ουκρανία. «Η Ρωσία πείστηκε από τις χθεσινές κυρώσεις; Ακούμε στον ουρανό μας και βλέπουμε στη γη μας ότι αυτό δεν ήταν αρκετό», σημείωσε με νόημα.

Σήμερα Παρασκευή πάντως εκτιμάται πως θα είναι η πιο δύσκολη ημέρα του πολέμου, όπως δήλωσε σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών , καθώς αναμένουν επίθεση με τεθωρακισμένα . Ο Αντόν Χεραστσένκο επεσήμανε ότι ο στρατός της Ουκρανίας στο Κίεβο είναι έτοιμος, εξοπλισμένος με αντιαρματικούς πυραύλους, τους οποίους έχουν προσφέρει στη χώρα οι ξένοι σύμμαχοί της.

Από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας Χάνα Μάλιαρ εκτίμησε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ενδέχεται αργότερα σήμερα να φτάσουν σε περιοχές ακριβώς έξω από το Κίεβο, αφού η ουκρανική πρωτεύουσα και άλλες περιοχές βομβαρδίστηκαν νωρίτερα σήμερα με πυραύλους.

Η ίδια πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις του ουκρανικού στρατού που υπερασπίζονται το Κιέβο σε τέσσερα μέτωπα είναι αντιμέτωπες με αριθμητικά υπέρτερη δύναμη.
Ήδη ο απολογισμός αυτής της πρώτης «μαύρης» μέρας του πολέμου που κήρυξε η Ρωσία στην Ουκρανία, τραγικός. Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε τουλάχιστον 137 νεκρούς μέχρι στιγμής και ακόμη 136 τραυματίες από τις μάχες, με τον Ουκρανό πρόεδρο να κάνει λόγο για «δολιοφθορείς» Ρώσους στρατιωτικούς που έχουν ήδη εισβάλει στο Κίεβο.

Ηδη, ουκρανικά εδάφη έχουν περάσει στον έλεγχο των Ρώσων, όπως ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνόμπιλ, αλλά και το στρατηγικής σημασίας νησί στη Μαύρη Θάλασσα «Φιδονήσι», με τους Ουκρανούς στρατιώτες να μην δέχονται να παραδοθούν και να σκοτώνονται όλοι, όπως ανέφερε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος υπέγραψε αργά το βράδυ της Πέμπτης διάταγμα που προβλέπει γενική επιστράτευση του πληθυσμού για να αντιμετωπίσει την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων.

«Αναφορικά με τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας και προκειμένου να διασφαλιστεί η άμυνα του κράτους, η διατήρηση της ετοιμότητας μάχης και κινητοποίησης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και άλλων στρατιωτικών σχηματισμών, βάσει της πρότασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας (…) διατάσσω την κήρυξη γενικής επιστράτευσης», αναφέρει το προεδρικό διάταγμα.

Την ίδια ώρα μαίνεται και ο πόλεμος προπαγάνδας από αμφότερες τις πλευρές, με τις ουκρανικές δυνάμεις, σύμφωνα με πληροφορίες, να ανακαταλαμβάνουν τη νύχτα το αεροδρόμιο «Antonov», που κατέλαβε νωρίτερα ο ρωσικός στρατός λίγο έξω από το Κίεβο. Από τη μεριά του, το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας έχουν προκαλέσει περίπου 800 απώλειες στις ρωσικές δυνάμεις από την έναρξη της εισβολής, δίχως όμως να εξηγεί αν αναφέρεται αποκλειστικά στον αριθμό των νεκρών.

Διαβάστε επίσης:

Νέο ενεργειακό σοκ στον ορίζοντα την ώρα που οι Βρυξέλλες πιέζουν για λιτότητα – Ευελιξία λόγω Ουκρανίας ζητά ο Μητσοτάκης 

Ουκρανία: Η Ευρώπη χαμένη εκ προοιμίου

Είναι αλήθεια αυτός ο «πρώτος πόλεμος μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο»;


Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago