Nέες μειώσεις φόρων που θα ξεδιπλωθούν σταδιακά έως το 2027 με όχημα την πάταξη της φοροδιαφυγής προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινιάζοντας το νέο κτίριο της κεντρικής Διοίκησης της ΑΑΔΕ στα Πετράλωνα.
Προϋπόθεση, όπως ο ίδιος είπε, είναι η περαιτέρω αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, καθώς «όσο περιορίζεται η φοροδιαφυγή, μειώνεται το κενό στον ΦΠΑ και εξιχνιάζονται τελωνειακές απάτες, τόσο θα προστίθενται έσοδα στα ταμεία του κράτους, ώστε να συνεχίσουμε να κάνουμε μειώσεις φόρων, κάτι που είναι στις προθέσεις μας να κάνουμε μέχρι το τέλος της κυβερνητικής μας θητείας», είπε ο πρωθυπουργός.
Στην μάχη κατά της φοροδιαφυγής – που «θα στηρίξει τα δημόσια έσοδα και θα δώσει το περιθώριο για περαιτέρω μειώσεις φόρων» όπως υπογράμμισε ο Κ. Μητσοτάκης – μπαίνουν πιο δυναμικά οι νέες τεχνολογίες και η τεχνητή νοημοσύνη. «Αν δεν είχαμε κάνει πρόοδο στον τρόπο λειτουργίας της ΑΑΔΕ δεν θα μπορούσαμε να προχωράμε σε σταθερές αλλά και δημοσιονομικά βιώσιμες μειώσεις φόρων», είπε ο πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας πως ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Ανεξάρτητης Αρχής έχει την πλήρη προσωπική του στήριξη.
«Πιστεύω πολύ στην χρήση των νέων εργαλείων της τεχνολογίας, της τεχνητής νοημοσύνης ειδικά, που θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς τον άνθρωπο και θα καταστήσει τους εργαζόμενους πιο παραγωγικούς» είπε ο πρωθυπουργός κάνοντας λόγο για «επανάσταση» στον τρόπο με τον οποίο ο πολίτης βιώνει την επαφή του με τις φορολογικές αρχές.
«Περισσότερα έσοδα και λιγότεροι φόροι» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κόβοντας την κορδέλα.
Από την πλευρά του ο ΥΠΟΙΚ, Κωστής Χατζηδάκης στάθηκε ιδιαίτερα στον ψηφιακό μετασχηματισμό της ΑΑΔΕ, παρατηρώντας πως ήδη το 90% των υπηρεσιών της προσφέρονται ψηφιακά. «Θα προχωρήσει περαιτέρω ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός της ΑΑΔΕ με χρήση και τεχνητής νοημοσύνης και θα γίνουν ουσιαστικά βήματα προς τα εμπρός», προανήγγειλε ο ίδιος, στέλνοντας και ένα προειδοποιητικό μήνυμα στους… διεφθαρμένους εφοριακούς, οι οποίοι πλέον θα μπουν στο στόχαστρο των νέων τεχνολογιών.
«Η Διοίκηση της ΑΑΔΕ και η κυβέρνηση στέκονται και θα σταθούν απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς. Είδατε την άμεση αντίδρασή μας στην Χαλκίδα και Κέρκυρα. Θέλω να στείλω. ένα μήνυμα στην μειοψηφία όσων δεν κάνουν σωστά τα δουλειά τους: Θα βρεθούμε απέναντί τους με ελέγχους αλλά και με νέα συστήματα που περιορίζουν αυτές τις πρακτικές».
Το μοντέλο των παλιών ΔΟΥ όπως το ξέραμε στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη τελείωσε, είπε ο κ. Χατζηδάκης αναλύοντας το νέο μοντέλο λειτουργίας με τις κεντρικές υπηρεσίες ΚΕΒΕΙΣ, ΚΕΦΟΔΕ και ένα ΚΕΦΟΚ σε συνδυασμό με τις υπηρεσίες φορολογικής εξυπηρέτησης.
Με το νομοσχέδιο που μπαίνει τις επόμενες ώρες σε δημόσια διαβούλευση αλλάζουν πολλά και στη Διοίκηση της ΑΑΔΕ (με 3 υποδιοικητές κλπ), ενώ στόχος της κυβέρνησης, είπε, είναι «οι άνθρωποι που πληρώνουν τους φόρους τους να πληρώνουν ολοένα και λιγότερους φόρους».
Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής μίλησε για την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών της ΑΑΔΕ, εξηγώντας πως το νέο κτίριο στεγάζει πάνω από 1.100 εργαζόμενους και στελέχη που ήταν σε 9 διαφορετικά κτίρια σε όλο το λεκανοπέδιο. «Έτσι κλείνει ένας κύκλος 85 ετών». Από το 2021 σχεδόν 4.000 εργαζόμενοι έχουν μεταστεγαστεί σε 13 νέα, σύγχρονα ασφαλή, λειτουργικά και περιβαλλοντικά φιλικά κτίρια εξοικονομώντας δαπάνες, είπε ο κ. Πιτσιλής, εξηγώντας πως όταν ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ, η Αρχή θα έχει 31 λιγότερα κτίρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και 31.500 τ.μ. λιγότερα.
«Πρέπει πολλά ακόμη να γίνουν, όπως η υιοθέτηση νέων ψηφιακών εργαλείων για φορολογικούς και τελωνειακούς ελέγχους και η αξιοποίηση της ΑΙ. Ωστόσο η ΑΑΔΕ της νέας εποχής είναι εδώ»,είπε κλείνοντας ο κ. Πιτσιλής.