Διάσημοι Ρώσοι, δημοσιογράφοι και δημόσια πρόσωπα μιλούν ανοιχτά ενάντια στον πόλεμο

Ρώσοι διασημότητες από διάφορους χώρους, δημοσιογράφοι και άλλα δημόσια πρόσωπα εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην εισβολή του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία την Πέμπτη, με ακτιβιστές να σχεδιάζουν να διοργανώσουν αντιπολεμική συγκέντρωση στο κέντρο της Μόσχας σήμερα το απόγευμα.

Αστέρια της ποπ, οικοδεσπότες τηλεοπτικών εκπομπών και σκηνοθέτες ταινιών δημοσιεύουν μαύρα τετράγωνα στο Instagram σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο. «Εμείς οι Ρώσοι θα αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες του σήμερα για πολλά ακόμη χρόνια», έγραψε η σοσιαλίστρια και πρώην υποψήφια για την προεδρία Ξένια Σομπτσάκ.

Μια αντιπολεμική αναφορά που ξεκίνησε από την ρεπόρτερ της εφημερίδας Kommersant, Έλενα Τσερνένκο, συγκέντρωσε τουλάχιστον 100 υπογραφές δημοσιογράφων.

Οι υπογράφοντες περιλαμβάνουν συντάκτες ΜΜΕ, όπως οι RBC, Novaya Gazeta, Dozhd, Ekho Moskvy, Snob και The Bell.

Ο αρχισυντάκτης της «Novaya Gazeta» και βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης για το 2021, Ντμίτρι Μουράτοφ, κατήγγειλε τις προειδοποιήσεις του Πούτιν για εξωτερική παρέμβαση και επανέλαβε την έκκληση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τους Ρώσους να αντισταθούν στον πόλεμο.

«Ο αρχιστράτηγος περιστρέφει το «κουμπί πυρηνικής ενέργειας» στα χέρια του σαν μπρελόκ από ένα ακριβό αυτοκίνητο. Είναι το επόμενο βήμα ένα πυρηνικό άλμα; Δεν μπορώ να ερμηνεύσω τα λόγια του Βλαντιμίρ Πούτιν για ένα αντίποινα με οποιονδήποτε άλλο τρόπο», είπε ο Μουράτοφ. «Μόνο το αντιπολεμικό κίνημα των Ρώσων μπορεί να σώσει τη ζωή σε αυτόν τον πλανήτη», είπε σε βίντεο.

Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Memorial, την οποία η Ρωσία διέταξε να διαλυθεί στα τέλη του περασμένου έτους, είπε ότι ο πόλεμος θα σηματοδοτήσει «ένα ντροπιαστικό κεφάλαιο στη ρωσική ιστορία».

Περισσότεροι από 150 Ρώσοι επιστήμονες και επιστημονικοί δημοσιογράφοι υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή κατά της «άδικης και ειλικρινά ανούσιας» ρωσικής στρατιωτικής δράσης στην Ουκρανία. «Εξαπολύοντας τον πόλεμο, η Ρωσία έχει καταδικάσει τον εαυτό της σε διεθνή απομόνωση και τη θέση ενός αδίστακτου κράτους», ανέφερε η επιστολή, που δημοσιεύτηκε στον επιστημονικό ιστότοπο ειδήσεων TrV-Nauka. «Αυτό σημαίνει ότι εμείς οι επιστήμονες δεν θα μπορούμε πλέον να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας… Η απομόνωση της Ρωσίας από τον κόσμο σημαίνει περαιτέρω πολιτιστική και τεχνολογική υποβάθμιση της χώρας μας».

Περισσότεροι από 150 δημοτικοί σύμβουλοι από ρωσικές πόλεις υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή καταδικάζοντας τη φονική επίθεση στην Ουκρανία. «Πρόκειται για μια πρωτοφανή θηριωδία, για την οποία δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρξει καμία δικαιολογία», έγραψαν οι τοπικοί νομοθέτες. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι πολίτες της Ρωσίας δεν του έδωσαν τέτοια εντολή», πρόσθεσαν. «Οι ελπίδες για μια καλή ζωή στη Ρωσία καταρρέουν μπροστά στα μάτια μας».

Ο ιστότοπος παρακολούθησης αυθαιρεσιών της αστυνομίας OVD-Info ανέφερε δεκάδες συλλήψεις στη Μόσχα, την Αγία Πετρούπολη και άλλες ρωσικές πόλεις για διοργάνωση μεμονωμένων πικετών κατά του πολέμου. Η ακτιβίστρια Μαρίνα Λιτβίνοβιτς κάλεσε τους Ρώσους να παρευρεθούν σε μια πορεία ενάντια στον πόλεμο στις 7 μ.μ. ώρα Μόσχας, συμπεριλαμβανομένης της πλατείας Πούσκιν στο κέντρο της Μόσχας.

Διαβάστε ακόμα

Η ιστορία δεν δικαίωσε πάντως τον βοσκό

Δημήτρης Παντελάτος (υποπτέραρχος ε.α.): H Ουκρανία έπεσε από μέσα

Ουκρανία: Η Ευρώπη χαμένη εκ προοιμίου

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago