Οικονομία

O οδικός χάρτης της κυβέρνησης για το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας

Μια στρατηγική τριών πυλώνων που στοχεύει στον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας παρουσία τη Δευτέρα (21/10) ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος σε ειδική εκδήλωση παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αναλυτικότερα, οι πυλώνες στους οποίους αναφέρθηκε ο κ. Θεοδωρικάκος ήταν οι εξής:

∙ «Πρώτον, βελτιώνουμε περαιτέρω το επιχειρηματικό περιβάλλον, στόχο που εξειδικεύεται σε παρεμβάσεις για την περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας  και τη βελτίωση των υποδομών.

∙ Δεύτερον, αναπτύσσουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία και κίνητρα για τις επενδύσεις με έμφαση στις μεγάλες επενδύσεις και τις περιφέρειες που μειονεκτούν.

∙ Τρίτον, επενδύουμε σε κίνητρα για περισσότερη καινοτομία και έρευνα».

Αναφορικά με τη βελτίωση και αναβάθμιση επιχειρηματικού περιβάλλοντος ο κ. Θεοδωρικάκος στάθηκε στις θεσμικές παρεμβάσεις για τη μείωση της γραφειοκρατίας:

«Την πρώτη 4ετία έγινε σειρά πολύ σημαντικών μεταρρυθμίσεων που διευκόλυναν την επιχειρηματική δραστηριότητα και τη βιομηχανία.

Ξεχωρίζουμε ιδιαίτερα την ανάπτυξη ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος για την ψηφιοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και εποπτείας – η οποία εγκαινιάζεται σε λίγες ημέρες- στο πλαίσιο μεταρρύθμισης που συντονίζει η ΓΓΒ.

Περνάμε στο δεύτερο κύμα αλλαγών ενάντια στη γραφειοκρατία. Ο στόχος μας είναι η μείωση εντός της διετίας κατά τουλάχιστον 25% του διοικητικού γραφειοκρατικού βάρους για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις με την κατάργηση 15 χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Διευκολύνουμε τις επιχειρήσεις προωθώντας μεταρρυθμίσεις

Στο υπουργείο Ανάπτυξης προτεραιότητά μας είναι η ακόμη μεγαλύτερη διευκόλυνση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται εντός βιομηχανικών πάρκων με την ίδια μεταρρυθμιστική λογική: πρώτα αδειοδοτώ, μετά ελέγχω και στις οικοδομικές και περιβαλλοντικές άδειες. Και για τον σκοπό αυτό είμαστε σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφορικά με τα θέματα χωροταξίας.

Ταυτόχρονα, υλοποιούμε ένα πρόγραμμα αναβάθμισης υποδομών σε 20 βιομηχανικά πάρκα με 90 εκατ. ευρώ, τα 45 είναι από το υπουργείο Ανάπτυξης και το πρόγραμμά του στο RRF. Χρηματοδοτούμε με 33 εκατ. ευρώ την ανάπτυξη του εμβληματικού Τεχνολογικού Πάρκου 4ης Γενιάς “ThessINTEC” στη Θεσσαλονίκη και με 13,2 εκατ. ευρώ τον ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να πραγματοποιήσει επενδύσεις για την ενίσχυση των ενεργειακών υποσταθμών και την αποθήκευση ενέργειας σε εννέα πάρκα.

Ο στόχος μας είναι να αυξήσουμε αυτό το πρόγραμμα με άλλα 20 εκατ. ευρώ.

Πρόγραμμα έργων logistics για την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

Έχοντας ως στόχο την δημιουργία Βιώσιμων Εμπορευματικών Κέντρων και την ενίσχυση της εφοδιαστικής αλυσίδας, μέσω της Εθνικής Στρατηγικής Logistics, σχεδιάζουμε και προχωράμε στη δημιουργία δύο νέων logistics centers, ένα στην Αθήνα στο Θριάσιο και ένα στη Θεσσαλονίκη στην περιοχή του πρώην στρατοπέδου Γκόνου, με σκοπό τη μετεγκατάσταση σε αυτά μεγάλου αριθμού εταιρειών μεταφοράς που θα έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την αποσυμφόρηση κεντρικών οδικών αρτηριών και τη βελτίωση της κίνησης στις δύο πόλεις. Είναι σε εξέλιξη οι σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες από το ΤΑΙΠΕΔ  προϋπολογισμού 150 και 300 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Παράλληλα, εξετάζονται άλλες περιοχές σε όλη την Ελλάδα όπως οι χώροι των λιμανιών σε Αλεξανδρούπολη, Βόλο, Πάτρα, Κόρινθο, Ηγουμενίτσα αλλά και οι Σέρρες.

Είμαστε επίσης σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, που υλοποιεί ένα μεγάλο πρόγραμμα έργων υποδομής, που σχετίζονται εμμέσως ή ευθέως με την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Με χαρακτηριστικά παραδείγματα την ολοκλήρωση του οδικού άξονα Ε65 και την αναβάθμιση των σιδηροδρομικών συνδέσεων στη Βόρειο Ελλάδα.

Μικρού κόστους παρεμβάσεις σε αυτό το πρόγραμμα μπορούν να επιφέρουν καθοριστικά αποτελέσματα. Ιδιαίτερα έργα σύνδεσης των βιομηχανικών περιοχών με το σιδηροδρομικό δίκτυο και το κατάλληλο οδικό δίκτυο».

Πάνω από €3 δισ. στην αγορά τα επόμενα τρία χρόνια

Ο υπουργός παρουσίασε ταυτόχρονα τα χρηματοδοτικά εργαλεία και κίνητρα για εμβληματικές, στρατηγικές και μεγάλες επενδύσεις, που θα έχουν ως αποτέλεσμα να διοχετευθεί στην αγορά ποσό άνω 3 δισ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Θεοδωρικάκος για την υλοποίηση αυτής της στρατηγικής το υπουργείο Ανάπτυξης θα χρησιμοποιήσει τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει – τόσο από εθνικούς πόρους του τομεακού προγράμματος ανάπτυξης, όσο και από ευρωπαϊκούς πόρους – σε ευθυγράμμιση με τις δημοσιονομικές υποχρεώσεις της χώρας. Το βάρος πέφτει στις μεγάλες επενδύσεις, στις παραμεθόριες περιοχές, σε όλο το βόρειο τόξο της Μακεδονίας και της Θράκης, αλλά και στη Θεσσαλία.

Μητσοτάκης: Τέλος στις παλιές πρακτικές- Ανάπτυξη με δημοσιονομική πειθαρχία

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη πλευρά του τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ότι η πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι «οριστική και μη αναστρέψιμη». Ταυτόχρονα προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να υπάρξει επιστροφή στην «επίπλαστη», όπως την χαρακτήρισε, ανάπτυξη της εποχής πριν το 2010, και στάθηκε στην ανάγκη υλοποίησης ενός προγράμματος με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, με τις επενδύσεις, την απασχόληση και την καινοτομία στο επίκεντρο, πάντα σε ευθυγράμμιση με τη δημοσιονομική πειθαρχία. Ανέφερε επίσης πως η Ελλάδας αποτελεί πλέον παράδειγμα προς μίμηση στην Ευρώπη, καλύπτονας μάλιστα το χαμένο έδαφος μίας ολόκληρης δεκαετίας.

Ο πρωθυπουργός κατά την παρέμβασή του έκανε τις ακόλουθες παρατηρήσεις:

«Πρώτη, η οριστική και μη αναστρέψιμη πορεία ανάκαμψης της εθνικής οικονομίας. Πλέον δεν συντρέχει κανείς από τους λόγους που οδήγησαν στην κρίση. Η οικονομία παράγει σταθερό πλεονάσματα και τα δημόσια έσοδα αυξάνονται παρά το γεγονός ότι οι φόροι μειώνονται. Ο τραπεζικός κλάδος έχει εξυγιανθεί. Όλα αυτά αποτυπωνονται στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και την αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού της χώρας.

Πλέον στην Ευρώπη είμαστε παράδειγμα προς μίμηση με μια δυναμική ανάπτυξη. Έχουμε μια πολιτική σταθερότητα.Η ισχυρή πλειοψηφία μας επιτρέπει να υλοποιούμε το σχέδιο μας σε βάθος χρόνου. Άλλες χώρες που δεν έχουν πολιτική σταθερότητα όπως η Γαλλία αναγκάζονται να υλοποιούν πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής.

Η δεύτερη, αφορά τη φύση της οικονομικής δραστηριότητας. Η κατανάλωση παίζει σημαντικό ρόλο στο ΑΕΠ αλλά αυτή η σχέση αλλάζει λόγω των επενδύσεων και των εξαγωγών. Αυξάνεται η συμμετοχή της μεταποίησης και της βιομηχανίας στο ΑΕΠ. Υπάρχουν μεγάλες επιτυχίες που είναι σχεδόν άγνωστες. Έχουμε μια δυναμική εγχώρια φαρμακοβιομηχανία που παράγει μεγάλο μέρος των ογκολογικών φαρμάκων.

Η τρίτη σχετίζεται με την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα. Τρέχουμε για να καλύψουμε το έδαφος που χάσαμε μια ολόκληρη δεκαετία. Η χώρα μας κινείται πλέον με μεγάλη ταχύτητα για να πετύχει τη σύγκλιση με την ΕΕ. Κάποιοι ζητούν να επιστρέψουμε στην επίπλαστη ευημερία του 2010. Η απάντηση είναι ότι δεν θα γυρίσουμε ποτέ στο 2010.   Τέταρτη παρατηρήση ότι δεν μπορεί να υπάρξει οικονομική πρόοδος χωρίς κοινωνική συνοχή και περιφερειακή ανάπτυξη. Πέμπτη, ότι στον πυρήνα της πολιτικής της κυβέρνησης είναι η διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, η αύξηση της απασχόλησης, και η επένδυση στην Καινοτομία. Αυτές είναι οι μεγάλες προκλήσεις. Το παραγωγικό μοντέλο αλλάζει αλλά έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας. Πρέπει να τρέξουμε για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Απαιτείται κόπος και συνεννόηση με τους παραγωγικούς φορείς και τους επενδυτές για να δρομολογήσουμε μια αναπτυξιακή πολιτική με ισχυρά θεμέλια», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago