Οικονομία

Ποιοι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις συντάξεων και αναδρομικά το 2025

Η νέα χρονιά φέρνει καλά νέα για σχεδόν 500.000 συνταξιούχους, καθώς αναμένεται να δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους μέσω αναδρομικών που θα τους καταβληθούν το 2025. Με τις δικαστικές αποφάσεις και τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, οι κατηγορίες δικαιούχων και τα ποσά ποικίλουν, προσφέροντας πολυπόθητη οικονομική ανακούφιση σε χιλιάδες ανθρώπους που συνεισέφεραν σημαντικά στο ασφαλιστικό σύστημα.

Η διαδικασία υπολογισμού των αναδρομικών και των αυξήσεων στις συντάξεις είναι περίπλοκη και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως οι εισφορές που έχουν καταβληθεί και οι αποφάσεις των δικαστηρίων. Οι δικαιούχοι χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες:

Κατηγορία Α: Επικουρικές συντάξεις με επιπλέον εισφορές

Η πρώτη ομάδα που θα επωφεληθεί είναι περίπου 100.000 συνταξιούχοι με επικουρικές συντάξεις. Αυτοί οι δικαιούχοι έχουν καταβάλει εισφορές επικουρικής ασφάλισης άνω του 6%, κάτι που τους δίνει δικαίωμα για αυξήσεις. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται συνταξιούχοι από 15 διαφορετικά επικουρικά ταμεία, όπως αυτά του ΙΚΑ, της ΔΕΗ, των τραπεζών και της ΕΡΤ.

Η προσαύξηση στις επικουρικές συντάξεις υπολογίζεται με έναν ειδικό συντελεστή 0,075 για κάθε έτος καταβολής υψηλότερων εισφορών. Αυτό σημαίνει ότι όσο περισσότερα χρόνια έχει καταβάλει κάποιος επιπλέον εισφορές, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η αύξηση στην επικουρική του σύνταξη.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αύξηση μπορεί να ξεπεράσει τα 250 ευρώ το μήνα, προσφέροντας μια σημαντική ενίσχυση στο εισόδημα των συνταξιούχων. Τα ποσά αυτά αναμένονται με αγωνία, καθώς πολλά ταμεία είχαν ιδιαίτερα υψηλές εισφορές τα προηγούμενα χρόνια.

  • 100.000 επικουρικές συντάξεις σε συνταξιούχους που πλήρωσαν εισφορές επικουρικής ασφάλισης >6%
  • Η προσαύξηση υπολογίζεται με συντελεστή 0,075 για κάθε έτος
  • Υψηλές εισφορές είχαν 15 επικουρικά ταμεία όπως του ΙΚΑ, της ΔΕΗ, των τραπεζών, της ΕΡΤ
  • Η αύξηση των επικουρικών συντάξεων λόγω επιπλέον εισφορών μπορεί να ξεπερνά τα 250€/ μήνα

Κατηγορία Β: Αναμονή αποφάσεων του ΑΕΔ

Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει περίπου 370.000 συνταξιούχους που αναμένουν την τελική απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου (ΑΕΔ) για τις αναδρομικές οφειλές που αφορούν την περίοδο από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Ιούνιο του 2016. Οι αποφάσεις αυτές αναμένεται να καθορίσουν τα ποσά που θα καταβληθούν στους δικαιούχους και πότε ακριβώς θα λάβουν τα αναδρομικά τους.

Οι συνταξιούχοι αυτοί είχαν δει τις συντάξεις τους να περικόπτονται κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, και η απόφαση αυτή θα καθορίσει το αν και πώς θα τους επιστραφούν τα χρήματα που τους οφείλονται.

Αναδρομικά 2025: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Το 2025, τα αναδρομικά που αναμένονται θα προέλθουν από διάφορες δικαστικές αποφάσεις, αλλά και από ρυθμίσεις που αφορούν τους συνταξιούχους με υψηλές εισφορές. Οι δικαιούχοι μπορούν να χωριστούν σε δύο βασικές κατηγορίες, με βάση τις εισφορές που έχουν καταβάλει αλλά και τις δικαστικές εκκρεμότητες που αφορούν τις συντάξεις τους.

Επικουρικές συντάξεις

Για όσους είχαν επικουρικές συντάξεις και κατέβαλαν υψηλές εισφορές, οι αυξήσεις είναι σχεδόν βέβαιες. Οι εισφορές αυτές αφορούν ταμεία με υψηλά ποσοστά ασφαλίστρων, όπως της ΔΕΗ, των τραπεζών και άλλων μεγάλων οργανισμών, και υπολογίζεται ότι οι αυξήσεις θα φτάσουν μέχρι και τα 250 ευρώ το μήνα.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η διαδικασία για την απόδοση αυτών των αναδρομικών είναι καλά οριοθετημένη και στηρίζεται σε νόμιμες ρυθμίσεις που αφορούν τη διαχείριση των επικουρικών ταμείων. Έτσι, οι συνταξιούχοι μπορούν να είναι σίγουροι για την απόδοση αυτών των ποσών.

Οι συνταξιούχοι που αναμένουν αποφάσεις Δικαστηρίων

Για τη δεύτερη ομάδα δικαιούχων, οι αποφάσεις του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου θα είναι καθοριστικές. Οι συνταξιούχοι που υπέστησαν περικοπές μεταξύ 2015 και 2016 περιμένουν την τελική απόφαση για το αν θα λάβουν αναδρομικά για εκείνη την περίοδο. Αν οι αποφάσεις είναι θετικές, αυτό θα οδηγήσει σε μια σημαντική αύξηση των αποδοχών τους, με τους ειδικούς να υπολογίζουν ότι τα ποσά των αναδρομικών θα είναι αρκετά σημαντικά.

Τα ταμεία που επηρεάζονται

Τα ταμεία που επηρεάζονται άμεσα από τις αυξήσεις και τα αναδρομικά είναι κυρίως τα επικουρικά ταμεία μεγάλων οργανισμών και δημόσιων υπηρεσιών. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν το ταμείο του ΙΚΑ, της ΔΕΗ, των τραπεζών, καθώς και της ΕΡΤ. Αυτά τα ταμεία είχαν υψηλότερες εισφορές επικουρικής ασφάλισης, γεγονός που οδηγεί σε αυξημένες αποδόσεις συντάξεων τώρα που γίνεται επανυπολογισμός.

Η διαδικασία είναι πολυεπίπεδη, με το Υπουργείο Εργασίας να προχωρά σε ειδικές αναλύσεις για να διασφαλίσει την ομαλή και δίκαιη καταβολή των αυξήσεων και των αναδρομικών.

Πότε θα καταβληθούν οι αυξήσεις και τα αναδρομικά

Η καταβολή των αυξήσεων και των αναδρομικών αναμένεται να ξεκινήσει σταδιακά εντός του 2025. Οι συνταξιούχοι της πρώτης κατηγορίας θα δουν τις αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις τους με βάση τις εισφορές που έχουν καταβάλει, ενώ οι συνταξιούχοι που αναμένουν τις δικαστικές αποφάσεις θα πρέπει να κάνουν υπομονή μέχρι την οριστική απόφαση του ΑΕΔ.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η διαδικασία αυτή μπορεί να διαρκέσει μερικούς μήνες, ωστόσο η κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσει ότι οι πληρωμές θα γίνουν το συντομότερο δυνατό μόλις εκδοθούν οι αποφάσεις.

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago