Οικονομία

Τέλος επιτηδεύματος: Τι σημαίνει η κατάργησή του

Την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για χιλιάδες φορολογούμενους που εργάζονται ως μισθωτοί αλλά αμείβονται με μπλοκάκι, προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης, σε συζήτηση για το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2025 χθες στη Βουλή.

Την ίδια στιγμή, επιβάλλονται φόροι και ασφαλιστικές εισφορές στα ποσά από φιλοδωρήματα που υπερβαίνουν το 30% του ονομαστικού μισθού, καθώς αποτελούν πρόσθετο εισόδημα για τους εργαζόμενους στον χώρο της εστίασης.

Πιο συγκεκριμένα, οι νέες ρυθμίσεις που θα ενσωματωθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπουν:

  • Την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για 25.000 μισθωτούς με «μπλοκάκι» με αποτέλεσμα το εκκαθαριστικό της Εφορίας να καθίσταται ελαφρύτερο κατά 400-500 ευρώ από το 2025, καθώς το μέτρο θα ισχύσει από τα φετινά εισοδήματα. Συγκεκριμένοι υπόχρεοι δεν είχαν εξαιρεθεί αρχικά από το μνημονιακό χαράτσι, όπως οι υπόλοιποι ελεύθεροι επαγγελματίες, με αποτέλεσμα να σημειωθούν αντιδράσεις για τη συνέχιση της επιβάρυνσης.
  • Τη θέσπιση ειδικού αφορολόγητου στα φιλοδωρήματα που δεν υπερβαίνουν το 30% του ονομαστικού μισθού εξετάζει η κυβέρνηση, πράγμα που σημαίνει ότι ποσά πάνω από αυτό το όριο θα φορολογούνται ως επιπλέον μισθός και θα υπόκεινται σε ασφαλιστικές κρατήσεις.

Το μέτρο θα ισχύσει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2025 και με στόχο να πέσουν οι τόνοι μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου.

Ποιοι κερδίζουν από την κατάργηση στο τέλος επιτηδεύματος

Όπως ανακοίνωσε ο Κωστής Χατζηδάκης «σε αυτή την κατάργηση θα συμπεριληφθούν και οι εργαζόμενοι με μπλοκάκια οι οποίοι μέχρι σήμερα πλήρωναν τέλος επιτηδεύματος».

Αυτό σημαίνει ότι τα νοικοκυριά (φυσικά πρόσωπα) «ό,τι πλήρωσαν, πλήρωσαν» για Τέλος Επιτηδεύματος όλα αυτά τα χρόνια και δεν θα τους επιβληθεί ποτέ ξανά. Το 2024 ήταν η τελευταία χρονιά που είδαν στο εκκαθαριστικό της εφορίας την σχετική χρέωση, διότι αφορούσε στα περσινά εισοδήματα (χρήση του 2023). Αντιθέτως δεν θα υπάρξει ξανά το 2025, για τους μήνες που είχαν ενεργό ΑΦΜ κατά το 2024.

Η εξαγγελία Χατζηδάκη, ωφελεί ιδιαίτερα τους περίπου 25.000 «μπλοκάκηδες» (φυσικά πρόσωπα) με 1 έως 3 εργοδότες, οι οποίοι φορολογούνται μεν σαν μισθωτοί και δικαιούνται έκπτωση φόρου (έμμεσο αφορολόγητο 8.636 ευρώ για τους άγαμους), αλλά δεν έχουν δικαίωμα να εκπίπτουν δαπάνες (έξοδα) για να μειώσουν το φορολογητέο εισόδημα ή να εμφανίζουν ζημιές, όπως οι πραγματικοί επαγγελματίες.

Αυτοί απαλλάσσονται οριστικά έτσι, από το 2025 και εφεξής, από τα 400 ή 500 ευρώ που πλήρωναν κάθε χρόνο για τέλος επιτηδεύματος, ασχέτως αν είχαν εισόδημα και πόσο. Και τα οποία πλήρωσαν και φέτος, παρότι οι «κανονικοί» ελεύθεροι επαγγελματίες κατέβαλαν ολιγότερα (325 αντί 650 ευρώ) καθώς η έκπτωση 50% που ίσχυσε, αφορούσε μόνον όσους εντάσσονταν στον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τους μισθωτούς με μπλοκάκι.

Πρακτικά, μέχρι να καταργηθεί πλήρως για όλους, το τέλος επιτηδεύματος θα ισχύει πλέον μόνον:

  • για τα νομικά πρόσωπα (εταιρίες) με ορίζοντα κατάργησης ως το 2027 πιθανότατα.
  • για φυσικά πρόσωπα (αμιγώς επαγγελματίες και όχι μισθωτοί με μπλοκάκι) οι οποίοι υπόκεινται στην τεκμαρτή φορολόγηση, αλλά ζητούν να εξαιρεθούν και να φορολογηθούν με βάση τα πραγματικά έσοδα και έξοδα (κέρδη) που εμφανίζουν ότι είχαν λογιστικά, εφόσον αυτά επιβεβαιωθούν κατόπιν ειδικού φορολογικού ελέγχου τον οποίο θα προκαλέσουν οι ίδιοι στην επιχείρησή τους -ουσιαστικά απειροελάχιστους δηλαδή.

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago