Προσωρινός ανάδοχος για το έργο ΣΔΙΤ υλοποίησης της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (Μ.Ε.Α) Δυτικού Τομέα Μακεδονίας αναδείχθηκε η κοινοπραξία Τέρνα Ενεργειακή-ΤΙΤΑΝ, η οποία ήδη από το καλοκαίρι του 2024 ήταν η μοναδική υποψήφια για το έργο, εκτιμώμενης αξίας 202 εκατ. ευρώ, καθώς ήταν η μόνη που υπέβαλε φάκελο εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Το έργο διεκδικούσαν επίσης οι ΜΕΤΚΑ, Intrakat – W.A.T.T. – Geocycle Ελλάς, Άβαξ – Thalis, Ηλέκτωρ – Άκτωρ Παραχωρήσεις, ωστόσο στη φάση της κατάθεσης δεσμευτικών οικονομικών προσφορών εμφανίστηκε μόνο η κοινοπραξία της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή- Τιτάν.
Υπενθυμίζεται ότι οι δραστηριότητες στον τομέα περιβάλλοντος – διαχείρισης αποβλήτων έχουν μείνει εκτός συμφωνίας πώλησης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής στην Masdar και ως εκ τούτου ο νέος βραχίονας που έχει δημιουργήσει ο βραχίονας του ομίλου ΤΕΡΝΑ παραμένει δυναμικά ενεργός στους σχετικούς διαγωνισμούς.
Υπενθυμίζεται επίσης πως σχήμα υπό την ΤΕΡΝΑ έχει κερδίσει και τον διαγωνισμό για το έργο «Κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας υπολειμματικών σύμμεικτων Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) και προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων (ΜΕΑ) Ανατολικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας» προϋπολογισμού 241.881.159,72 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων προαίρεσης και του ΦΠΑ).
Η σύμβαση για το νέο έργο ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων αφορά στη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (Μ.Ε.Α.) Δυτικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η ΜΕΑ δυτικού τομέα είναι η μεγαλύτερη στη Βόρεια Ελλάδα. Η μονάδα της Θεσσαλονίκης θα είναι δυναμικότητας 300.000 τόνων και θα κατασκευαστεί κοντά στη χωματερή Μαυροράχης.
Η διάρκεια της σύμβασης είναι 324 μήνες (έχει οριστεί σε 27 έτη, εκ των οποίων τα δύο πρώτα αφορούν στην κατασκευαστική περίοδο). Θα εξυπηρετεί 9 δήμους της δυτικής πλευράς του νομού Θεσσαλονίκης (Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Βόλβης, Δέλτα, Κορδελιού – Ευόσμου, Λαγκαδά, Νεάπολης – Συκεών, Παύλου Μελά, Χαλκηδόνος, Ωραιοκάστρου), το 60% του κεντρικού Δήμου Θεσσαλονίκης, το σύνολο των δήμων των νομών Πέλλας, Ημαθίας και Πιερίας, καθώς και τον Δήμο Παιονίας Κιλκίς.
Η εμπορική εκμετάλλευση των παραγόμενων προϊόντων, δηλαδή ανακυκλώσιμων υλικών, κοµπόστ, ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας, θα γίνεται επίσης από τον ιδιωτικό φορέα σύμπραξης. Μέρος αυτής θα είναι μία μονάδα επεξεργασίας προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) ονομαστικής δυναμικότητας 35.000 τόνων ετησίως. Όσον αφορά στα βιοαπόβλητα, θα εξυπηρετεί τους δήμους Βόλβης, Λαγκαδά, Νεάπολης-Συκεών, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Παύλου Μελά και το 35% του πληθυσμού του δήμου Θεσσαλονίκης. Δυνητικά και αναλόγως της τεχνολογικής ικανότητας επεξεργασίας μπορεί να επεκταθεί και στην επεξεργασία των υπολειμμάτων άλλων μονάδων.
πηγή: euro2day.gr
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…