Απόψεις

Η εισβολή στην Ουκρανία και τo μούδιασμα του πολιτικού κόσμου στην Ελλάδα

Το μούδιασμα στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό είναι έκδηλο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές τα ρωσικά τεθωρακισμένα βρίσκονται λίγα χλμ. από το κέντρο του Κιέβου και ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι καλεί τους πολίτες ν’ αντισταθούν με βόμβες Μολότοφ. Με εύφλεκτα μπουκάλια δηλαδή απέναντι σε ατσάλινες μηχανές.

Την ώρα που οι δυνάμεις της Αριστεράς στην Ελλάδα (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΚΚΕ) καλούν σήμερα σε αντιπολεμικά συλλαλητήρια, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να την ενημερώσει σχετικά με τη χθεσινή συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών και το απόγευμα θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης στην έκτακτη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. Αυτή την ώρα συνεδριάζει και το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπό τον Αλέξη Τσίπρα με πρώτο θέμα το Ουκρανικό ζήτημα και κυριότερα τις συνέπειές του για την ελληνική Οικονομία.

Η αντίδραση της κυβέρνησης και των κομμάτων στα όσα συμβαίνουν από χθες ήταν η αναμενόμενη: αδιαπραγμάτευτη καταδίκη της ρωσικής εισβολής. Όλοι όμως γνωρίζουν πως τα δύσκολα μόλις τώρα αρχίζουν. Όσο κι αν βρίσκονται σε αναμονή για να δουν που θα καθίσει τελικά η μπίλια, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πως οι οικονομικές συνέπειες και ο αντίστοιχος πόλεμος που έχει ήδη ξεσπάσει, στο πλαίσιο των αντιποίνων προς τη Ρωσική Ομοσπονδία, θα συμπαρασύρει και την εύθραυστη ελληνική Οικονομία. Η κυβέρνηση μπορεί να δηλώνει ότι έχει εξασφαλισμένη την ενεργειακή επάρκεια της χώρας αλλά αυτό μοιάζει με ανέκδοτο την ώρα που οι κλυδωνισμοί στην παγκόσμια αγορά είναι τεράστιοι. Στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί μεγάλος πονοκέφαλος για τις νέες ανατιμήσεις που αναμένονται στην αγορά ενέργειας και κατ’ επέκταση σ’ εκείνη των βασικών αγαθών.

Στον ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη ετοιμάζονται για ένα νέο γύρο αντιπολιτευτικού κρεσέντου. Ενδεικτικές του κλίματος οι σημερινές δηλώσεις του Αλέξη Χαρίτση, ενός ανθρώπου που βρίσκεται στο περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα. «Η ελληνική οικονομία μπαίνει απροετοίμαστη και αθωράκιστη σε αυτή την τεράστια ενεργειακή κρίση, με υψηλό 25ετίας στον πληθωρισμό, την ακριβότερη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος σε ολόκληρη την Ευρώπη και την 4η ακριβότερη τιμή στην βενζίνη» είπε στο Open.

Ως απάντηση στις επικρίσεις η κυβέρνηση παίζει ήδη το χαρτί της Ευρώπης, το γεγονός δηλαδή ότι πέρασε στην Ε.Ε. η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για έκτακτα μέτρα στην ενέργεια. Το πως θα αποτυπωθεί αυτό στην τσέπη των πολιτών, μένει να το δούμε.

Δημήτρης Τερζής

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago