Κόσμος

Ο Μπάιντεν μίλησε για «ρωσική εισβολή» και ανακοίνωσε τις πρώτες κυρώσεις

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε τα γεγονότα που διαδραματίζονται τις τελευταίες ώρες στην Ουκρανία ως «την αρχή μιας ρωσικής εισβολής», καθώς ανακοίνωσε σκληρές νέες κυρώσεις εναντίον της Μόσχας, που όπως είπε μπορεί να συμπληρωθούν και με επόμενα «κύματα» αν η Ρωσία συνεχίσει την επιθετικότητά της.

«Θα αρχίσω να επιβάλλω κυρώσεις ως μια πρώτη απάντηση, η οποία πηγαίνει πολύ πέρα από τα βήματα που εφαρμόσαμε εμείς και οι σύμμαχοι και οι εταίροι μας το 2014. Και αν η Ρωσία προχωρήσει περαιτέρω με αυτήν την εισβολή, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε περαιτέρω όπως και με τις κυρώσεις», είπε ο Μπάιντεν.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ξεκίνησε να περιγράφει τα γεγονότα στην ανατολική Ουκρανία ως «εισβολή» νωρίτερα την Τρίτη, αφού αξιολόγησε την κατάσταση στο έδαφος εκεί, σύμφωνα με αξιωματούχους της διοίκησης. Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να παράσχει συγκεκριμένες πληροφορίες, για την την αλλαγή του τόνου που χρησιμοποιείται απέναντι στη Μόσχα.

«Ποιος για όνομα του Κυρίου πιστεύει ο Πούτιν ότι του δίνει το δικαίωμα να δηλώσει νέες λεγόμενες χώρες σε έδαφος που ανήκει στους γείτονές του;» ρώτησε ο Αμερικανός πρόρδρος. «Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και απαιτεί σθεναρή απάντηση από τη διεθνή κοινότητα».

«Δεν πρόκειται να υπεισέλθω σε αυτό, αλλά τίποτα στις μακροσκελείς παρατηρήσεις του Πούτιν δεν δείχνει ενδιαφέρον για την επιδίωξη πραγματικού διαλόγου για την ευρωπαϊκή ασφάλεια το έτος 2022. Επιτέθηκε άμεσα στο δικαίωμα ύπαρξης της Ουκρανίας. Απείλησε έμμεσα εδάφη που κατείχε παλαιότερα η Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων εθνών, που σήμερα είναι ακμάζουσες δημοκρατίες και μέλη του ΝΑΤΟ», είπε ο Μπάιντεν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνέχισε, λέγοντας ότι ο Πούτιν «απείλησε ρητά με πόλεμο, εκτός αν ικανοποιηθούν τα ακραία αιτήματά του», ωστόσο επανέλαβε ότι πιστεύει ότι «υπάρχει ακόμη χρόνος για να αποτραπεί το χειρότερο σενάριο» μέσω της διπλωματίας.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι και οι εταίροι μας παραμένουν ανοιχτοί στη διπλωματία εάν είναι σοβαρή. Όταν όλα ειπωθούν και γίνουν, θα κρίνουμε τη Ρωσία από τις πράξεις της, όχι από τα λόγια της. Και ό,τι κάνει η Ρωσία στη συνέχεια, είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε με ενότητα, σαφήνεια και πεποίθηση».

Οι κυρώσεις όπως ανακοινώθηκαν από τον Μπάιντεν:

«Εφαρμόζουμε πλήρεις κυρώσεις αποκλεισμού σε δύο μεγάλα ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα: τη VEB και τη στρατιωτική τους τράπεζα».

«Εφαρμόζουμε ολοκληρωμένες κυρώσεις στο δημόσιο χρέος της Ρωσίας. Αυτό σημαίνει ότι αποκόψαμε τη δυτική χρηματοδότηση από τη ρωσική κυβέρνηση. Δεν μπορεί πλέον να συγκεντρώσει χρήματα από τη Δύση και δεν μπορεί να ανταλλάξει το νέο της χρέος στις αγορές μας ή στις ευρωπαϊκές αγορές.»

«Θα επιβάλουμε επίσης κυρώσεις στις ελίτ της Ρωσίας και στα μέλη των οικογενειών τους. Μοιράζονται τα διεφθαρμένα κέρδη των πολιτικών του Κρεμλίνου και θα πρέπει επίσης να νοιώσουν τις συνέπειες.»

«Συνεργαστήκαμε με τη Γερμανία για να διασφαλίσουμε ότι ο Nord Stream 2 δεν θα προχωρήσει».

Ο Μπάιντεν σημείωσε τέλος ότι εάν η Ρωσία «συνεχίσει την επιθετικότητά της», ενδέχεται να ακολουθήσουν πρόσθετες κυρώσεις.

Διαβάστε ακόμα

ΝΑΤΟ: Όλα δείχνουν μαζική Ρωσική επίθεση στην Ουκρανία

Ουκρανική κρίση: «Πράσινο» στον Πούτιν να στείλει στρατό στο εξωτερικό

O Πούτιν στην ουσία αμφισβήτησε την ύπαρξη της Ουκρανίας – Η Δύση αναζητεί απάντηση και φοβάται το επόμενο βήμα του

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago