Οικονομία

Κατώτατος μισθός: Πώς θα γίνει η αύξησή του με την εφαρμογή μαθηματικού τύπου

Πόρισμα κατέθεσε στην υπουργό Εργασίας Νίκη Κεραμέως πρόσφατα η επιτροπή για την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας σχετικά με την επάρκεια των κατώτατων μισθών στην ΕΕ στο οποίο προτείνεται ένας μαθηματικός τύπος για τον καθορισμού του κατώτατου μισθού στην χώρα μας από το 2027.

Στο πόρισμα της επιτροπής προτείνεται η χρήση ενός μαθηματικού τύπου ως ένας πιο αντικειμενικός τρόπος υπολογισμού του κατώτατου μισθού, ακολουθώντας το παράδειγμα του γαλλικού συστήματος αλλά και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Στο προτεινόμενο σύστημα της επιτροπής καθορισμός και η αναπροσαρμογή του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου γίνεται αυτόματα, με βάση συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα α) του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του δείκτη τιμών καταναλωτή μεταξύ της 1ης Ιουλίου του προηγούμενου έτους και της 30ής Ιουνίου του τρέχοντος για το χαμηλότερο 20% της εισοδηματικής κατανομής των νοικοκυριών και β) του ημίσεως του ετήσιου ποσοστού μεταβολής της αγοραστικής δύναμης του γενικού δείκτη μισθών κατά την ίδια χρονική περίοδο. Με λίγα λόγια δηλαδή η Επιτροπή προτείνει η αυτόματη αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού να λαμβάνει υπόψιν και τον πληθωρισμό και την αύξηση της παραγωγικότητας της οικονομίας.

Ο μηχανισμός αυτός θα διατηρεί ακέραια την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών με χαμηλό εισόδημα και θα επιτρέπει στους αμειβόμενους με κατώτατο μισθό να επωφελούνται από την αύξηση της παραγωγικότητας και των πραγματικών μισθών στην οικονομία. Η εφαρμογή του προτεινόμενου μαθηματικού τύπου μπορεί να εκκινήσει το 2027, μετά την ενσωμάτωση της σχετικής Οδηγίας στο εθνικό δίκαιο αλλά και την προετοιμασία από την ΕΛΣΤΑΤ των απαραίτητων δεικτών υπολογισμού.

Όπως επισημαίνεται ο κατώτατος μισθός που θα διαμορφώνεται μέσω του συστήματος αυτού δεν επιτρέπεται να μειωθεί, σε μία προσπάθεια να διασφαλιστεί το γενικό επίπεδο προστασίας των εργαζομένων.

Στα πλεονεκτήματα του συστήματος αυτού συμπεριλαμβάνονται:

  • η προβλεψιμότητα ως προς τη μελλοντική πορεία του κατώτατου μισθού, η οποία βοηθάει στη μείωση της αβεβαιότητας εργαζομένων και εργοδοτών και, κατά συνέπεια, στηρίζει αφενός τον προγραμματισμό των εργαζομένων και αφετέρου τη λειτουργία των επιχειρήσεων, ενώ ενθαρρύνονται οι επενδύσεις,
  • η εισαγωγή των κριτηρίων της Οδηγίας με τρόπο που προστατεύει την διαμόρφωση κατώτατου μισθού από την απόκλιση από τις δυνατότητες της πραγματικής οικονομίας, εξασφαλίζοντας έτσι την μακροχρόνια οικονομική διατηρησιμότητα,
  • η προστασία της αγοραστικής δύναμης του χαμηλότερου 20% της εισοδηματικής κατανομής των νοικοκυριών,
  • η δικαιότερη κατανομή των μισθών για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία,
  • η συνολική ενίσχυση της αξιοπιστίας της οικονομικής πολιτικής της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πόρισμα προτείνεται παράλληλα η δημιουργία Επιτροπής Διαβούλευσης, η οποία θα αποτελείται κυρίως από εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, προκειμένου να διατυπώνει γνώμη για το ύψος του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και την επικαιροποίησή του, αναβαθμίζοντας έτσι τον ρόλο των κοινωνικών εταίρων στη διαδικασία.

Επιπλέον, προτείνεται η κατάρτιση οδικού χάρτη για την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την αύξηση του ποσοστού των εργαζομένων που καλύπτονται από συλλογικές διαπραγματεύσεις, με την ενεργή συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το επόμενο χρονικό διάστημα η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, αναμένεται να λάβει πρωτοβουλίες τόσο διαβούλευσης όσο και εκτενούς διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους στη βάση του πορίσματος.

«Η ενσωμάτωση της Οδηγίας για επαρκείς κατώτατους μισθούς αποτελεί ένα πρόσθετο σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της περαιτέρω διασφάλισης αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας για όλους τους πολίτες. Οι προτάσεις της Επιτροπής θα αποτελέσουν, το αμέσως επόμενο διάστημα, τη βάση του διαλόγου της Κυβέρνησης με τους κοινωνικούς εταίρους, προκειμένου στη συνέχεια, το τελικό κείμενο να εισαχθεί στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση. Θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες προς την Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής, Καθηγήτρια Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου, και προς όλα τα μέλη της Επιτροπής για την πολύτιμη συμβολή τους στο σημαντικό αυτό εγχείρημα», σχολίασε σχετικά η Νίκη Κεραμέως.

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago