Οικονομία

Ρεύμα: Έρχονται αλλαγές στα τιμολόγια – Τι θα γίνει με τα πορτοκαλί

Δύο σημαντικές αλλαγές αναμένεται να ανακοινώσει τις επόμενες εβδομάδες το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα τιμολόγια ρεύματος. Πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι τα πράσινα τιμολόγια είχαν θεσμοθετηθεί νομοθετικά από την αρχή για μέχρι το τέλος του 2024. Θα παραμείνουν και στην επόμενη φάση, χωρίς να είναι υποχρεωτικά για τους παρόχους, αλλά και χωρίς να υπάρχει καμία αναστάτωση για τους καταναλωτές, μια και κανένα τιμολόγιο δεν θα αλλάζει χαρακτηριστικά χωρίς τη ρητή βούληση του καταναλωτή.

Τώρα έχουμε μπροστά μας δύο σημαντικές αλλαγές:

  • Πρώτον, την εισαγωγή για τις επιχειρήσεις του δυναμικού τιμολογίου, του πορτοκαλί. Αυτό σταδιακά θα μπορεί να διευκολύνει και τους καταναλωτές, αλλά για την ώρα δεν έχουμε μετρητές στους οικιακούς καταναλωτές. Έχουμε, ωστόσο, σε πολλές επιχειρήσεις και προχωράει η εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών. Συνεπώς, μπορούμε να πάμε στο δυναμικό τιμολόγιο.
  • Δεύτερον, θα περάσουμε από το νυχτερινό ρεύμα σε ένα διζωνικό τιμολόγιο. Οι φθηνές ώρες είναι πια τα μεσημέρια, όταν δουλεύουν τα φωτοβολταϊκά και τα Σαββατοκύριακα, προπαντός τις Κυριακές. Γι’ αυτό και έχει νόημα να μετατοπίσουμε τη ζήτηση εκεί όπου υπάρχουν φθηνές τιμές, διότι αυτή η πρωτοβουλία θα επιτρέψει να είναι χαμηλότερα τα τιμολόγια που θα δίνουν οι πάροχοι. Αυτήν τη στιγμή έχουμε εγκατεστημένους αναλογικούς μετρητές, παλιάς τεχνολογίας. Με αυτό το δεδομένο, αντί να έχουμε νυχτερινό τιμολόγιο, θα πάμε σε δύο ζώνες. Τις μεσημεριανές ώρες καθημερινά (θα προσδιορίσουμε το ωράριο, προσεχώς) και τα Σαββατοκύριακα (πολύ περισσότερες ώρες), τα οποία διευκολύνουν πολύ τα νοικοκυριά για τις δουλειές του σπιτιού (π.χ. πλυντήρια κ.λπ.). Τα νοικοκυριά, έτσι, θα έχουν πραγματική εξοικονόμηση ρεύματος. Το ρεύμα τώρα το βράδυ είναι πιο ακριβό, καθώς το παράγουμε κατά βάση από φυσικό αέριο, ενώ στην παρούσα φάση υπάρχουν τιμές χονδρικής που είναι κοντά στο μηδέν κατά τις μεσημβρινές ώρες, καθώς παράγεται το ρεύμα από φωτοβολταϊκά.

Τι δήλωσε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης στα Παραπολιτικά FM

Για τα τιμολόγια ρεύματος μίλησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, σε συνέντευξή του στα Παραπολιτικά 90,1 FM.

Ο υπουργός ανέφερε ότι πραγματοποιείται από το ΥΠΕΝ μια μελέτη κατανάλωσης ανά ώρα και ανά συσκευή, για να διαπιστωθεί πότε πρέπει να γίνει η παρέμβαση. «Τις ακριβείς διαστάσεις θα τις δούμε σε δύο εβδομάδες», τόνισε ο κ. Σκυλακάκης προσθέτοντας πως γενικά οι φθηνές τιμές είναι από τις 10 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι και πολλές ώρες το Σαββατοκύριακο. Θα υπάρχει και εποχικότητα στην αλλαγή. Επιπλέον, ένας χρήστης νυκτερινού τιμολόγιου δεν χρειάζεται να κάνει τίποτα, θα περάσει στο διζωνικό, κι αν θέλει μια τιμή θα ζητήσει να έχει μια τιμή. Αυτόματα η μείωση της τιμής θα πάει στις μεσημεριανές ώρες και το Σαββατοκύριακο.

Επίσης, ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε πως με το φθηνό μεσημεριανό τιμολόγιο το ΥΠΕΝ στοχεύει στον μεγάλο πληθυσμό της χώρας, που είναι στο σπίτι, όπως οι ηλικιωμένοι, αυτοί που δουλεύουν τηλεργασία κ.λπ. Όλοι αυτοί τις τιμές του μεσημεριού δεν μπορούσαν να τις αξιοποιήσουν, τώρα θα μπορούν.

Δεν καταργείται το πράσινο τιμολόγιο

Όσον αφορά το πράσινο τιμολόγιο, ο υπουργός ανέφερε πως θα συνεχίσει να προσφέρεται σε όσους το έχουν επιλέξει, δεν καταργείται. Καταργείται η υποχρεωτικότητα παροχής από τους παρόχους, όχι το τιμολόγιο. Δηλαδή αν έρθει κάποιος νέος πελάτης, δεν είναι υποχρεωμένος μετά την 1η/1/2025 να του το προσφέρει ο πάροχος. Αυτοί που έχουν ήδη παραμένουν εκεί που έχουν μέχρι να αποφασίσουν να αλλάξουν.

«Εγώ πιστεύω θα το προσθέσουν λογικά όλοι οι πάροχοι το πράσινο τιμολόγιο», είπε ο υπουργός.

Όπως είπε ο υπουργός, το κάθε τιμολόγιο έχει τα καλά και τα κακά του. «Στο μάκρος του χρόνου θα έχουμε δύο κυρίως τρόπους τιμολόγησης, το δυναμικό, το πορτοκαλί, για τις επιχειρήσεις κατά κύριο λόγο, αυτοί έχουν έξυπνους μετρητές, και θα ενθαρρύνουμε και τα σταθερά τιμολόγια, για να μην είναι υποχρεωμένος κάποιος με μικρή κατανάλωση να παρακολουθεί τα σκαμπανεβάσματα της αγοράς. Δεν υπάρχει κάποια αλλαγή για κάποιον που θεωρεί εντάξει το τιμολόγιο που έχει».

Τώρα εάν κάποιος περάσει από το πράσινο στο μπλε τιμολόγιο και μετά θέλει να επιστρέψει πάλι στο πράσινο, το πιθανότερο, σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, είναι ότι θα το προσφέρει ο πάροχος, αλλά δεν θα έχει και καμία σημασία, γιατί θα μπορεί να πάρει παρεμφερές τιμολόγιο, που να έχει παρόμοια χαρακτηριστικά. «Η αγορά θα καλύψει όλες τις ανάγκες», τόνισε ο υπουργός.

«Σχετικά με το Χρηματιστήριο Ενέργειας, η Ελλάδα δεν μπορεί να φύγει, έτσι λένε οι ευρωπαϊκές οδηγίες», είπε ο κ. Σκυλακάκης και συνέχισε λέγοντας ότι «όταν αποκόπτεται μια περιοχή της Ευρώπης λόγω υπερβολικής ζήτησης για ένα έκτακτο γεγονός, π.χ. καύσωνα και Ουκρανία, δεν μπορεί να αφήνουμε να γίνονται ουρανοκατέβατα κέρδη γιατί στέλνουν λάθος σήμα στην αγορά, πρέπει να χτίσεις παραπάνω διασυνδέσεις. Δεν λειτουργεί σωστά το ευρωπαϊκό μοντέλο σε αυτές τις περιπτώσεις. Ζητάμε να μας δώσει μηχανισμό υπερεσόδων, δύσκολο, αλλά θα δώσουμε μάχη για να παίρνουμε τα υπερκέρδη και να τα γυρνάμε στον καταναλωτή».

Τόνισε, επίσης, πως οι ΑΠΕ είναι πολλές και θα γίνουν συντριπτικά περισσότερες τα επόμενα 3-4 χρόνια, θα πέσουν οι τιμές της χονδρικής με τις ΑΠΕ.

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago