Πολιτική

Βενιζέλος: Κριτική σε Μητσοτάκη – Βολές σε Δένδια για το Ουκρανικό και καμπανάκι για κίνδυνο νέου μνημονίου

Σαφέστατη προειδοποίηση ότι θα συνεχίσει τη σκληρή κριτική του προς την κυβέρνηση έστειλε το βράδυ της Δευτέρας (με συνέντευξή του στο Μέγκα) στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν έδειξε καμία διάθεση αλλαγής στάσης, παρότι κάποιοι τον… «χρεώνουν» στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επέκτεινε το πεδίο της κριτικής και στα εθνικά θέματα, ενώ χτύπησε και το καμπανάκι για οικονομικές περιπέτειες, ίσως και μνημόνιο με βάση τη διαχείριση που κάνει ο πρωθυπουργός σε συνθήκες πανδημίας.

«Όταν έχω να πω κάτι θετικό και υποστηρικτικό, το κάνω ευθαρσώς, δεν κοιτάζω κομματικές ταυτότητες ούτε συγκυριακές σκοπιμότητες… Όταν όμως, με τα ίδια κριτήρια, με τις ίδιες αρχές, με τις ίδιες εμπειρίες, βλέπω ότι υπάρχουν προβλήματα, είμαι υποχρεωμένος να τα πω, γιατί αυτός είναι ο ρόλος μου» ξεκαθάρισε κατ αρχάς ο κ. Βενιζέλος, επικρίνοντας το Μαξίμου και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια για τους τελευταίους χειρισμούς της στο Ουκρανικό ζήτημα.

«Δεν κατάλαβα πραγματικά, γιατί ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, προχθές στη Μόσχα, δεν αρκέστηκε σε αυτά που είπε με τον κ. Λαβρόφ, αλλά μετά διαβεβαίωνε ότι έχει πεισθεί ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ρωσική εισβολή -αυτό που έγινε είναι μία νομική εισβολή σήμερα, με την υπογραφή των διαταγμάτων- και στη συνέχεια ζητήσαμε μεσολάβηση της Ρωσίας για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό. Νομίζω είναι η πιο ακατάλληλη στιγμή, παράταιρα, άκαιρα, ενώ αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να δούμε πώς θα διαμορφωθεί μέσα σε  αυτό που λέγεται Δύση, ο ρόλος της Τουρκίας , ο οποίος είναι ένας ρόλος κράτους μέλους του ΝΑΤΟ και πρέπει να επανεξετάσουμε την αντίληψη που κυριαρχεί τα τελευταία δυόμιση χρόνια, ότι μπορούμε να έχουμε μία ένταση με τη σκέψη ότι ο χρόνος κυλά υπέρ ημών» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος, αποδίδοντας όμως τους χειρισμούς του Νίκου Δένδια σε συνολική κυβερνητική απόφαση: «θα ήταν δυσάρεστο να πούμε ότι γίνονται προσωπικοί χειρισμοί. Φαντάζομαι ότι όλα αυτά είναι αποφάσεις της κυβέρνησης» τόνισε.

Στη συνέχεια και αφού εξέφρασε τη διαφωνία του με την εκλογική στόχευση του κ. Μητσοτάκη για αυτοδυναμία, ο κ. Βενιζέλος έβαλε ευθέως εναντίον του, με αφορμή τη ρήση του ότι δεν γίνει ένας «μνημονιακός Πρωθυπουργός».

«Εμένα θα με ενδιέφερε να μην είμαι προ-μνημονιακός πρωθυπουργός, γιατί οι προ-μνημονιακοί πρωθυπουργοί φέρνουν την ευθύνη για την κρίση, οι μνημονιακοί έσυραν το κάρο της ευθύνης υπό τραγικές συνθήκες» τόνισε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας με έμφαση ότι «είναι λάθος να συγκρίνουμε την οικονομική κρίση 2009-2019 με την πανδημία και την οικονομική όψη της πανδημίας. Η πανδημία ήταν και είναι μία τεράστια κρίση, απαιτεί πειθαρχία, συστηματικότητα, ταχύτητα, ικανότητα να διαχειρίζεσαι καινοφανείς προκλήσεις. Οικονομικά όμως όλα χαλάρωσαν, όλα ήταν εύκολα». Και εξήγησε τις διαφορές που βλέπει ανάμεσα στην πανδημία και την κρίση του 2010, καταλογίζοντας στον κ. Μητσοτάκη έλλειψη διορατικότητας, που μπορεί να μας οδηγήσει σε περιπέτειες, όπως άφησε να εννοηθεί ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ: «Όλα πρέπει να τα κάνεις με μία πρόγνωση, μία διορατικότητα και με μία ρέγουλα. Τι εννοώ; Είναι πολύ δυσάρεστο να κόβεις από τον κόσμο 65 δισεκατομμύρια λόγω μνημονίων, αυτό κάναμε εμείς για να σωθεί η χώρα. Είναι πάρα πολύ ευχάριστο σε δύο χρόνια να δίνεις 43,3 δισεκατομμύρια λόγω πανδημίας για να στηριχθεί η οικονομία, αλλά πρέπει να δεις, έχουν περισσέψει κονδύλια για το 2022, εάν αυτό είναι προβληματικό από υγειονομικής πλευράς;… Είμαστε έτοιμοι να εμφανίσουμε ένα μοντέλο μακροπρόθεσμης διαχείρισης του χρέους μας, ώστε να αντιμετωπίσουμε τον περιορισμό της ποσοτικής χαλάρωσης και την άνοδο των επιτοκίων; Είμαστε έτοιμοι να τα συνδυάσουμε όλα αυτά με έναν επίμονο πληθωρισμό, με μία κρίση στην ενεργειακή αγορά, με ακρίβεια στις τιμές, με διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας, με μία παγκόσμια πολιτική και ενδεχομένως στρατιωτικο-πολιτική κρίση; Άρα χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη διορατικότητα».

Διαβάστε επίσης:

ΝΔ: Αγωνία για τη συνεχή μείωση της διαφοράς με τον ΣΥΡΙΖΑ που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις και τα fake news που εξόργισαν τον Σακελλαρίδη

Χαρίτσης: Η κυβέρνηση έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά και περιμένει αυτορρύθμιση της αγοράς , ενώ κάποιοι κερδοσκοπούν

Εκτόξευση των τιμών του πετρελαίου μετά το διάγγελμα Πούτιν

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago