Πολιτική

ΝΔ: Η αγωνία για τη συνεχή μείωση της διαφοράς με τον ΣΥΡΙΖΑ που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις και τα fake news που εξόργισαν τον Σακελλαρίδη

H χθεσινή δημοσκόπηση της εταιρίας ALCO, που «κατέβασε» τη διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ στις 9,6% προκαλεί αναταραχή στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και δικαιολογεί εν μέρει τη αγωνιώδη προσπάθεια των επιτελών του Κυριάκου Μητσοτάκη να παραποιήσουν τα αποτελέσματα της έρευνας, που έκανε το think tank «Eteron» του Γαβριήλ Σακελλαρίδη. Οι κυβερνητικοί παράγοντες είχαν διοχετεύσει από το σαββατοκύριακο κιόλας, αλλά με έντονο ρυθμό από το πρωί της Δευτέρας ότι η έρευνα αυτή κατέγραφε διαφορά της τάξης του 12,3%. Η «είδηση» προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ίδιου του κ. Σακελλαρίδη, ο οποίος με ανάρτησή του, διέψευσε ότι στην έρευνα συμπεριλαμβανόταν ερώτημα για πρόθεση ψήφου.

Διευκρίνισε ότι υπάρχει η ερώτηση «από τα κόμματα που υπάρχουν σήμερα στη χώρα μας, υπάρχει κάποιο με το οποίο αισθάνεστε ότι βρίσκετε πιο κοντά σε σχέση με τα υπόλοιπα;» και πως «το 55,9% απαντάει «ναι» και αυτό το 55,9% αναλύεται κατά κομματική προτίμηση στη συνέχεια». Σημείωνε ακόμα ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ότι «πρόκειται για ερευνητικό εύρημα σε σχέση με την πολιτικοποίηση και τη σύνδεση με τα κόμματα. Δεν έχει να κάνει με εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος Αυτό γίνεται σαφές μέσα στην έρευνα. Δεν είναι καλό πράγμα η παραπληροφόρηση και αυτό φαίνεται και σε άλλο ερώτημα στην έρευνα σχετικά με την εμπιστοσύνη της κοινωνίας στα ΜΜΕ».

Τι έγινε όμως και «διαβάστηκε» αλλιώς η έρευνα και μάλιστα με τρόπο τέτοιο ώστε να εμφανιστεί η ΝΔ να διατηρεί μία τεράστια διψήφια διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα τόσο μεγάλη, που καμία άλλη εταιρία δεν καταγράφει αυτό τον καιρό;

Στην πραγματικότητα, όπως εξηγούν οι ψύχραιμοι παρατηρητές των όσων συμβαίνουν στο Μέγαρο Μαξίμου τον τελευταίο μήνα – ιδίως μετά το φιάσκο με τον χιονιά στην Αθήνα- οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού θεωρούν τη διατήρηση της διαφοράς από τον ΣΥΡΙΖΑ σε διψήφιο ποσοστό. Το όριο του 10% έχει και ψυχολογική διάσταση για το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη, καθώς η κατάρρευσή του παράγει φόβους για ραγδαία φθορά στη συνέχεια, κάπως σαν «απώλεια στήριξης», για το κυβερνητικό σκάφος!

Στο Μαξίμου γνωρίζουν τις τελευταίες εβδομάδες ότι με το ζόρι η ΝΔ κρατά μία διαφορά, που κυμαίνεται για τις περισσότερες εταιρίες στην περιοχή του 10% και πάντως σε όλες τις έρευνες πλέον η μείωση των δυνάμεων του κυβερνώντος κόμματος είναι εμφανής και δεδομένη.

Κι αν η εταιρία Prorata που είχε καταγράψει διαφορά 7 ποσοστιαίων μονάδων, ήδη από τον Ιανουάριο, δεν αντιμετωπίζεται από τους κυβερνητικούς ως «συστημική» και συχνά επιχειρείται υποβάθμιση της σημασίας των ευρημάτων της, η δημοσκόπηση της Alco τάραξε τα νερά στο Μαξίμου. Μάλιστα η εταιρία κατέγραψε και το ενδιαφέρον στοιχείο να μειώνεται η δύναμη της ΝΔ (από 32,6% σε 31,8%) και να αυξάνεται τόσο το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ κατά 1,1 μονάδα (από 21,1% σε 22,1%), όσο και του Κινήματος Αλλαγής (από 13,6% σε 14,1%).

Αλλά και μερικές μέρες νωρίτερα η εταιρία Marc είχε διατηρήσει τη διαφορά μεν σε διψήφιο ποσοστό, αλλά μόλις στο εύθραυστο 10,5%, χτυπώντας ηχηρό καμπανάκι στην ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος.

Η δε Metron Analysis εδώ και αρκετό καιρό βρίσκει συχνά τη ΝΔ κάτω από το άλλο ψυχολογικό όριο, αυτό του 30%, όπερ σημαίνει ότι είναι μάλλον θέμα χρόνου να καταγράψει και αυτή σταθερά τη διαφορά κάτω από το 10%.

Διαβάστε επίσης:

Χαρίτσης: Η κυβέρνηση έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά και περιμένει αυτορρύθμιση της αγοράς , ενώ κάποιοι κερδοσκοπούν

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Το Πολιτικό Συμβούλιο που αναβλήθηκε, η ενόχληση της «Ομπρέλας» και ο σιωπηλός Τσίπρα

Εκτόξευση των τιμών του πετρελαίου μετά το διάγγελμα Πούτιν

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago