Εκτάκτως συνέρχεται σήμερα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Ασφαλείας (ΚΥΣΕΑ) υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς η κατάσταση στην Ουκρανία είναι στην πιο κρίσιμη καμπή μετά την αναγνώριση από τον Πούτιν χθες βράδυ των δυο ουκρανικών επαρχίων του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ ,ως ανεξάρτητα κράτη και την αποστολή στρατού εκεί ως ειρηνευτική δύναμη.
Η σύγκληση του ΚΥΣΕΑ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές κρίθηκε αναγκαία προκειμένου, ως αρμόδιο όργανο για θέματα γεωστρατηγικής σημασίας, να παρουσιάσει αναλυτικά όλα τα πιθανά σενάρια για τις επιπτώσεις για τη χώρα μας από πιθανή πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία. Από το θέμα της ενεργειακής ασφάλεια της χώρας ως το θέμα της προστασίας των ομογενών.
Η Ελλάδα παρακολουθεί με ανησυχία την κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για έναν ακόμη λόγο: αν και εφόσον υπάρξει επέμβαση των Η.Π.Α., είναι πιθανό να ζητηθεί η χρήση βάσεων του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα. Διπλωματικοί παράγοντες πάντως εκτιμούν ότι τη συγκεκριμένη στιγμή αυτό «δεν είναι ένα πιθανό σενάριο».
Σχεδιασμός για ενεργειακή επάρκεια
Στη σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ μετέχει και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο οποίος θα αναλύσει τις πιθανές επιπτώσεις στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας από ενδεχόμενη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη ,αλλά και τον σχεδιασμό που έχει γίνει μέχρι στιγμής για να αντιμετωπιστεί μία τέτοια απειλή.
Η Ελλάδα εξαρτάται σε ποσοστό 40 με 45% από το ρωσικό αέριο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έχουν παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μαξίμου, σε αυτό το μέτωπο η ανησυχία δεν είναι μεγάλη, καθώς για να σταματήσει η ροή προς τη χώρα θα πρέπει η Μόσχα να κλείσει τη στρόφιγγα του TurkStream, μέσω του οποίου φτάνει το φυσικό αέριο στη χώρα μας. Ένα ενδεχόμενο που θεωρείται όχι πολύ πιθανό από τον Πούτιν.
Την ίδια στιγμή προχωρά ο σχεδιασμός για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και με άλλες κινήσεις. Η μονάδα αποθήκευσης αερίου στη Ρεβυθούσα βρίσκεται στο μέγιστο της χωρητικότητας της. Παράλληλα, υπάρχει ετοιμότητα για την μεταφορά επιπλέον φορτίων από την Αλγερία, που αποτελεί προμηθευτή της χώρας, ενώ δύο μονάδες της ΔΕΗ που λειτουργούν με φυσικό αέριο έχουν τη δυνατότητα να παράξουν εναλλακτικά ενέργεια με ντίζελ. Σε ετοιμότητα είναι οι μονάδες λιγνίτη να συνεισφέρουν περισσότερο στο σύστημα, ενώ και τα αποθέματα στα υδροηλεκτρικά εργοστάσια βρίσκονται σε ικανοποιητικό επίπεδο.
Επιπλέον, περαιτέρω ασφάλεια παρέχει η δυνατότητα να λειτουργήσουν άμεσα νέες γραμμές εφοδιασμού ενέργειας από την Αίγυπτο, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη. Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα συζητήθηκε στην συνάντηση που είχαν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αιγύπτιο πρόεδρο. Εκεί οι δύο άνδρες παράλληλα με την συμφωνία για την άμεση έναρξη των εργασιών ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου, συμφώνησαν και στην μεταφορά ενέργειας για την άμεση κάλυψη αναγκών που μπορεί να προκύψουν. Κινήσεις έχουν γίνει και στην δευτερογενή αγορά φυσικού αερίου για την προμήθεια με αμερικανικό αέριο που θα μεταφερθεί στην χώρα με πλοία.
Αγωνία για τους 150.000 ομογενείς
Στο τραπέζι της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ θα μπει και το θέμα της ασφάλειας των περίπου 150.000 ομογενών μας που ζουν στην Ουκρανία. Το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ – των οποίων την ανεξαρτησία αναγνώρισε χθες το βράδυ ο Ρώσος Πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν – βρίσκονται μακριά από τη Μαριούπολη και άλλα σημεία όπου ζουν Έλληνες, παρόλα αυτά θα εξεταστεί κάθε πιθανό σενάριο και πρωτοβουλίες που μπορεί να χρειαστεί να αναληφθούν για την ασφάλεια τους.
Διαβάστε επίσης:
O Πούτιν σε ρήξη με τη Δύση, αναγνώρισε τις δημοκρατίες Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ
Εκτόξευση των τιμών του πετρελαίου μετά το διάγγελμα Πούτιν
Φυσικό αέριο: Η Ευρώπη θα παγώσει – Έχει ήδη καταναλωθεί το 95% των αποθεμάτων