Κοινωνία

Πανδημία: Τρομάζει ο υψηλός αριθμός θανάτων – η κατάρρευση του ΕΣΥ και η έλλειψη φαρμάκων

Η κυβέρνηση αποφάσισε να χαλαρώσει τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία, επιχειρώντας να δώσει την αίσθηση ότι η χώρα επιστρέφει στην «κανονικότητα», ωστόσο η διατήρηση του υψηλού ρυθμού θανάτων από τον κορωνοϊό τρομάζει την επιστημονική κοινότητα και τους πιο προνοητικούς παρατηρητές. Η χώρα μας κατέγραψε και χθες έναν πολύ υψηλό αριθμό απωλειών (88), φτάνοντας σε συνολικό απολογισμό θανάτων ως τώρα το εφιαλτικό 25.417. Μάλιστα η Ελλάδα έχει σχεδόν φτάσει το Βέλγιο, αλλά και την Ιταλία, τις μοναδικές δύο χώρες της δυτικής Ευρώπης, που έχουν αναλογικά τις μεγαλύτερες απώλειες ζωών από τη χώρα μας.

Οι δε προβλέψεις επιδημιολόγων λένε ότι οι θάνατοι θα συνεχίσουν να είναι για καιρό σε υψηλά επίπεδα, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Ειδικά όταν στις εντατικές παραμένουν 460 άνθρωποι και η μείωση του αριθμού γίνεται με εξαιρετικά αργό ρυθμό.

Υπό αυτή την έννοια οι γιατροί και οι επιστήμονες που παρακολουθούν την πορεία της πανδημίας, αναζητούν τις αιτίες της παρατεταμένης τραγωδίας.

Για τους περισσότερους είναι σαφές ότι η διασπορά του κορωνοϊκού (της μετάλλαξης Ο πλέον) είναι μεγαλύτερη απ’ όσο εμφανίζεται. Απλώς δεν καταγράφονται τα κρούσματα επαρκώς με ό,τι σημαίνει αυτό για την πραγματική επιδημιολογική κατάσταση και τη μετάδοση του ιού στην κοινότητα.

Είναι επίσης κοινό πεδίο όλων ότι η πρωτοβάθμια περίθαλψη δεν λειτουργεί, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να φτάνουν στο νοσοκομείο εξαιρετικά αργά.

Πέρα από αυτές τις δύο αιτίες όμως, το πιο σημαντικό φαίνεται ότι είναι η κατάρρευση των νοσοκομείων, η εξάντληση του εναπομείναντος προσωπικού, αλλά και οι ακατάλληλες πολλές φορές συνθήκες νοσηλείας, που ευνοούν τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Και κοντά σε όλα αυτά παρατηρείται και έλλειψη φαρμάκων, όπως τα χάπια της Pfizer, που δίνονται στο προνοσοκομειακό στάδιο, μα και της ρεμντεσιβίρης, που χορηγείται στο νοσοκομείο σε πιο προχωρημένα περιστατικά! Ως προς τα καινούργια φάρμακα, από το σκεύασμα της Merck έχει έρθει ένας αριθμός στην Ελλάδα, αλλά η αποτελεσματικότητά του κινείται στο 30%, σε αντίθεση με της Pfizer, που έχει υπερδιπλάσια επίδραση, ώστε κάποιος που έχει μολυνθεί να μην πάει στο νοσοκομείο και το οποίο όμως δεν έχει φτάσει ακόμα στη χώρα μας για αδιευκρίνιστους λόγους.

Εκφράζοντας μεγάλο μέρος της επιστημονικής κοινότητας ο ο Καθηγητής Δημόσιας Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Τάκης Παναγιωτόπουλος, δήλωσε πρόσφατα ότι από τον Νοέμβριο η χώρα μετράει διπλάσιο κατά μέσο όρο αριθμό θανάτων από τις άλλες χώρες της Ε και «καμία κοινωνία δεν μπορεί να δεχθεί αυτή την εικόνα αν αυτή δεν διερευνηθεί σε βάθος». Όπως είπε «πρέπει να γίνει μια βαθιά μελέτη από μία ομάδα επιστημόνων, υψηλού κύρους, που να μην έχουν εμπλακεί μέχρι τώρα με όλα τα στοιχεία για να διερευνηθούν τα αίτια και όλες οι παράμετροι. Να γίνει θεσμικά και όχι πρόχειρα, ώστε να βγουν συμπεράσματα και να χαραχθεί πολιτική».

Ο Καθηγητής κατήγγειλε επίσης ότι «η Επιτροπή των Ειδικών Επιστημόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, πολλές φορές έχει χρησιμοποιηθεί και πολιτικές αποφάσεις  φόρεσαν επιστημονικό μανδύα».

Διαβάστε επισης:

Ο Πούτιν δοκιμάζει τις αντοχές της Δύσης – Η αναγνώριση των αυτόνομων ουκρανικών επαρχιών και οι διαβουλεύσεις της Ε.Ε. για κυρώσεις

Φυσικό αέριο: Η Ευρώπη θα παγώσει – Έχει ήδη καταναλωθεί το 95% των αποθεμάτων

Στον «πάγο» το έκτακτο επίδομα-«δώρο Πάσχα» για τα ευάλωτα νοικοκυριά

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago