Επιχειρήσεις

InvestEU: Μόχλευση 218 δισ. ευρώ σε επενδύσεις για μια πιο βιώσιμη και ανταγωνιστική ΕΕ

Την ενδιάμεση αξιολόγηση του InvestEU, του εμβληματικού επενδυτικού προγράμματος της ΕΕ για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση σε όλη την Ευρώπη και τη στήριξη κοινών προτεραιοτήτων παρουσίασε ​η Ευρωπαϊκή Επιτροπή​.

Στα μισά της διάρκειας ζωής του, το InvestEU έχει ήδη μοχλεύσει 218 δισ. ευρώ σε πρόσθετες επενδύσεις, ενώ το 90% της εγγύησης της ΕΕ έχει παρασχεθεί. Το πρόγραμμα απαρτίζουν τρεις συνιστώσες: το Ταμείο InvestEU, η Πύλη InvestEU και ο Συμβουλευτικός Κόμβος InvestEU.

Η ενδιάμεση αξιολόγηση επιβεβαιώνει την καίρια συμβολή του προγράμματος στην κάλυψη των επενδυτικών κενών στις στρατηγικές προτεραιότητες της ΕΕ και στη μόχλευση ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων. Το InvestEU έχει προσφέρει ισχυρή στήριξη στην οικονομία της ΕΕ μέσω ποικίλων χρηματοδοτικών και συμβουλευτικών λύσεων για όλους τους κύριους τομείς πολιτικής της ΕΕ, όπως οι επενδύσεις στις ΑΠΕ, στην καθαρή βιομηχανική παραγωγή και στην ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Έχει επίσης επιδείξει ευελιξία για την αντιμετώπιση διάφορων κρίσεων, ανταποκρινόμενο στις αναδυόμενες προτεραιότητες πολιτικής και στις επενδυτικές ανάγκες.

Ο κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια Οικονομία στην Υπηρεσία των Ανθρώπων, δήλωσε σχετικά: «Το InvestEU έχει ήδη αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικό για την κάλυψη επενδυτικών κενών και τη μόχλευση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξή μας, προωθώντας την καινοτομία και τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε όλη την ΕΕ. Είναι ένα πρόγραμμα με ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία για την επίτευξη των στόχων μας, καθώς προωθεί την ψηφιακή και την πράσινη μετάβαση, ενώ η ευελιξία του επιτρέπει την ταχεία αντιμετώπιση νέων και αναδυόμενων προκλήσεων. Ευθυγραμμίζοντας τις ιδιωτικές επενδύσεις με τις προτεραιότητες πολιτικής της ΕΕ, το InvestEU έχει υψηλή ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία και μεγιστοποιεί τον αντίκτυπο των χρημάτων των φορολογουμένων της ΕΕ προς όφελος των επιχειρήσεων και των πολιτών μας.»

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας κ. Πάολο Τζεντιλόνι προσέθεσε: «Η ενδιάμεση αξιολόγηση δείχνει ότι το InvestEU έχει ενισχύσει τις επενδύσεις, την καινοτομία και τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε όλη την Ευρώπη, ιδίως στο πλαίσιο της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης. Έχοντας μοχλεύσει δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις ύψους 218 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2023, είναι σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου μας για πρόσθετες επενδύσεις ύψους 372 δισ. ευρώ έως το 2026. Η επιτυχία του InvestEU αναδεικνύει την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης και επέκτασης αυτής της πρωτοβουλίας για την τόνωση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων και τη στήριξη των κοινών μας στόχων.»

Ο κανονισμός InvestEU απαιτεί από την Επιτροπή να υποβάλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο ενδιάμεση αξιολόγηση της υλοποίησης του προγράμματος. Η αξιολόγηση αυτή καλύπτει τα αποτελέσματα έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago