Οικονομία

Χατζηδάκης: Η πάταξη της φοροδιαφυγής φέρνει μειωμένους φόρους

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης παρουσιάζοντας χθες το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Σχέδιο 2025-2028 ανέφερε ότι «αυξάνοντας τα έσοδα από φοροδιαφυγή θα μπορούμε να αποποιούμαστε την είσπραξη κάποιων φόρων, δηλαδή να μειώνουμε το φορολογικό βάρος» εκτιμώντας ότι μέχρι το 2027, τα πρόσθετα έσοδα από φοροδιαφυγή θα φτάσουν τα 2,5 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, που θεσμοθετήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2023 και ενεργοποιούνται σταδιακά, όπως το τεκμαρτό εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών, επέκταση των POS και η διασύνδεσή τους με τις ταμειακές μηχανές, η διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών έχουν ενισχύσει τα κρατικά ταμεία.

Μειώσεις φόρων

Με την αύξηση των εισπράξεων από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η κυβέρνηση σχεδιάζει στο φορολογικό μέτωπο τις εξής παρεμβάσεις:

  • Κούρεμα» κατά 30% των τεκμηρίων διαβίωσης. Στόχος είναι η εξάλειψη των στρεβλώσεων και των αδικιών, που έχουν διαπιστωθεί κατά την πολυετή εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης και η δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών ανάμεσα στα νοικοκυριά. Σήμερα φορολογούμενοι με πολύ χαμηλά εισοδήματα πληρώνουν φόρους εισοδήματος δυσανάλογα υψηλούς σε σχέση με τα πραγματικά τους εισοδήματα. Άλλωστε, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι περισσότεροι φορολογούμενοι που εγκλωβίζονται στην παγίδα των τεκμηρίων διαβίωσης είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι.
  • Νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Σε επιπλέον μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5% θα προχωρήσει η κυβέρνηση το 2027. Σημειώνεται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2025 οι ασφαλιστικές εισφορές θα μειωθούν κατά μια μονάδα.
  • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για επιχειρήσεις και «μπλοκάκια». Το 2025 καταργείται το τέλος επιτηδεύματος για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ατομικές επιχειρήσεις. Το τέλος επιτηδεύματος παραμένει για τις επιχειρήσεις και τα υποκαταστήματά τους καθώς και για τους εργαζομένους που αμείβονται με «μπλοκάκι». Για τις κάποιες κατηγορίες το τέλος επιτηδεύματος θα καταργηθεί το 2027.
  • Μείωση συντελεστών ΦΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ του 2019 προέβλεπε μείωση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 22% και του μειωμένου συντελεστή από το 13% στο 11%.
newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago