Κόσμος

Πολιτικο-στρατιωτικό τανγκό ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ

Στη κόψη του ξυραφιού συνεχίζουν να βαδίζουν οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση με εκατέρωθεν προειδοποιήσεις και ένα σκηνικό ανάφλεξης που μπορεί να πάρει ανά πάσα στιγμή να εκτροχιαστεί.

Από το απόγευμα της Παρασκευής οι εχθροπραξίες έχουν επιστρέψει με μεγάλη ένταση στην ανατολική Ουκρανία με τους παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) να διαπιστώνουν «θεαματική αύξηση» της βίας κατά μήκος της γραμμής του μετώπου των φιλορώσων αυτονομιστών και των ουκρανικών κυβερνητικών στρατευμάτων.

Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για παραβιάσεις της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός ενώ στην περιοχή αναφέρονται εκρήξεις.

Από την πλευρά του ουκρανικού στρατού ανακοινώθηκε πως ένας στρατιώτης σκοτώθηκε σε βομβαρδισμούς από φιλορώσους αυτονομιστές ενώ φιλορώσοι ηγέτες σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ ανακοίνωσαν ότι ξεκινούν επιχειρήσεις μεταφοράς άμαχου πληθυσμού προς τη Ρωσία.

  • Το Σάββατο ο ηγέτης της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ κήρυξε γενική κινητοποίηση
  • Περισσότεροι από 10.000 φιλορώσοι άμαχοι έχουν ήδη φθάσει στην περιοχή του Ροστόφ.
  • Οι αυτονομιστές υπολογίζουν ότι στο πλαίσιο της εκκένωσης στη Ρωσία, θα φύγουν περίπου 700.000 άνθρωποι, με τους ηγέτες τους να πραγματοποιούν τηλεοπτικά διαγγέλματα σε δραματικούς τόνους

Με την κατάσταση να μυρίζει μπαρούτι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, επιβλέπει ασκήσεις των στρατηγικών δυνάμεων της χώρας του που περιλαμβάνουν εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων cruise.

Ο Πούτιν, μαζί με τον Λευκορώσο ομόλογό του Αλεξάντερ Λουκασένκο, παρατηρεί τις δοκιμές εκτόξευσης των βαλλιστικών πυραύλων από το κέντρο ελέγχου. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, οι ασκήσεις στρατηγικής αποτροπής ήταν προγραμματισμένες, με ασκήσεις που περιλαμβάνουν τις Ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις, μονάδες της Νότιας Στρατιωτικής Περιοχής, στρατηγικές πυραυλικές δυνάμεις και τον στόλο της Βόρειας και Μαύρης Θάλασσας.

Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια

Εκτός Ουκρανίας ο διπλωματικός μαραθώνιος συνεχίζεται χωρίς όμως να υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ.

Οι ΗΠΑ δηλώνουν, μέσω της αντιπροέδρου τους, ανοιχτές σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία και προειδοποιούν με κυρώσεις σε περίπτωση εισβολής.

«Εχουμε προετοιμάσει οικονομικά μέτρα που θα είναι άμεσα, σφοδρά και κοινά. Θα στοχοποιήσουμε τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ρωσίας και τις βασικές της βιομηχανίες» ανέφερε η Κάμαλα Χάρις.

Οι ΗΠΑ δεν θα σταματήσουν στις οικονομικές κυρώσεις, αλλά θα ενισχύσουν περαιτέρω τις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις στην ανατολική Ευρώπη, είπε η Χάρις από τη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, στην οποία συμμετέχει.

Με τις εξελίξεις να είναι δραματικές ο πρόεδρος της Ουκρανίας έφτασε στο Μόναχο έχοντας προγραμματίσει να συναντηθεί με τους Μπόρις Τζόνσον, Όλαφ Σολτς και Καμάλα Χάρις σε μια προσπάθεια να λάβει εγγυήσεις των συμμάχων του για στρατιωτική υποστήριξη. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά τις επαφές που θα έχει στο Μόναχο θα επιστρέψει άμεσα στο Κίεβο. Το ταξίδι του Ζελένσκι έχει βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής λόγω των ανησυχιών στις χώρες της Δύσης ότι η Ρωσία θα εξαπολύσει στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας και ότι μπορεί να το κάνει ενώ ο πρόεδρος βρίσκεται εκτός χώρας.

Ο Ζελένσκι στις πρώτες του δηλώσεις από τη Γερμανία είπε ότι η χώρα του δεν θα απαντήσει σε προκλήσεις στην περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας και θα αγωνιστεί για να εδραιωθεί η ειρήνη μέσω της διπλωματίας.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε ότι υπάρχει «ακραίος κίνδυνος για τον κόσμο» από την πιθανή εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και πρόσθεσε ότι «η Βρετανία θα υπερασπίζεται πάντα την ελευθερία και τη δημοκρατία σε όλο τον κόσμο».

«Ο πόλεμος απειλεί και πάλι την Ευρώπη και ο κίνδυνος κάθε άλλο παρά έχει αποτραπεί», τόνισε ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, αναφερόμενος στην ουκρανική κρίση από το βήμα της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια.


  • Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν παρομοίωσε σήμερα τον ρωσιικό στρατό με ένα φίδι που ξεδιπλώνεται και ετοιμάζεται να επιτεθεί στην Ουκρανία
  • Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε σήμερα ότι απέστειλε την Πέμπτη επιστολή στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ για διάλογο εντός του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας προκειμένου να αποφευχθεί μια σύγκρουση στην Ουκρανία, αλλά προειδοποίησε τη Μόσχα για τους κινδύνους να διατυπώνει αδύνατες εγγυήσεις ασφαλείας.
  • Τo ΝΑΤΟ κλείνει προσωρινλα το γραφείο του στο Κίεβο.
  • Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία κατηγόρησαν τη Ρωσία για τις πρόσφατες κυβερνοεπιθέσεις εναντίον πολλών επίσημων ουκρανικών ιστοσελίδων και δύο δημόσιων τραπεζών.
  • Η ρωσική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον απέρριψε την κατηγορία της κυβέρνησης των ΗΠΑ ότι η Μόσχα βρίσκεται πίσω από τις κυβερνοεπιθέσεις των τελευταίων ημερών στην Ουκρανία.
  • Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πλήρως προετοιμασμένη στην περίπτωση διακοπής των προμηθειών ρωσικού αερίου, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago