Οικονομία

Νέα Υόρκη: H σημαντικότερη συνάντηση της χρονιάς για το κλίμα

Αυτήν την εβδομάδα η Νέα Υόρκη θα έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει πολλούς από τους ηγέτες του κόσμου και αυτό που θα μπορούσε να καταλήξει να είναι η μεγαλύτερη συγκέντρωση για το κλίμα της χρονιάς.

Η Εβδομάδα για το Κλίμα στη Νέα Υόρκη, η οποία ξεκινά ταυτόχρονα με τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, θα περιλαμβάνει εκατοντάδες εκδηλώσεις σε αίθουσες χορού ξενοδοχείων του Μανχάταν, σε ταράτσες του Μπρούκλιν, ακόμη και σε μια παραλία στο Κουίνς. Στους συμμετέχοντες θα περιλαμβάνονται χρηματοδότες, επιχειρηματίες, επιστήμονες, διπλωμάτες, στελέχη επιχειρήσεων και αρχηγοί κρατών. Θα υπάρξει ένας σχεδόν αμέτρητος αριθμός ανακοινώσεων για τη βιωσιμότητα.

Το Αζερμπαϊτζάν πρόκειται να φιλοξενήσει μια σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα διάρκειας δύο εβδομάδων τον Νοέμβριο, η οποία τυπικά θα αποτελούσε τη μεγαλύτερη στιγμή στο ημερολόγιο. Ωστόσο, η COP29 αναμένεται να προσελκύσει πολύ λιγότερα στελέχη επιχειρήσεων και τραπεζίτες από ό,τι η περσινή εκδήλωση της COP28 στο οικονομικό κέντρο του Ντουμπάι. Είναι δύσκολο για την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, το Μπακού, να ανταγωνιστεί την απόλυτη κλίμακα των πλούσιων Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Επιπλέον, η φετινή σύνοδος κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα υπόσχεται διπλωματική δράση με χαμηλότερα διακυβεύματα.

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι τμήματα του εταιρικού πλήθους που ασχολούνται με το κλίμα, το οποίο έχει αυξημένη παρουσία στην COP, θα εμφανιστούν στη Νέα Υόρκη αυτή την εβδομάδα.

Η Εβδομάδα για το Κλίμα θα διεξαχθεί στο περιθώριο των διαβουλεύσεων του ΟΗΕ, όπου είναι πιθανό οι συνεχιζόμενοι πόλεμοι να διαμορφώσουν την ατζέντα. Τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο, η συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης παρήγαγε εντυπωσιακές στιγμές για το κλίμα. Ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jingping έδωσε μια αιφνιδιαστική υπόσχεση για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών το 2020. Η πρωθυπουργός των Μπαρμπάντος Mia Mottley αναδείχθηκε σε χαρισματική υποστηρίκτρια των προτεραιοτήτων των αναπτυσσόμενων χωρών για τη χρηματοδότηση του κλίματος σε μια ομιλία της στον ΟΗΕ το 2022.

Η Mottley θα είναι μεταξύ των παγκόσμιων ηγετών και διπλωματών που θα εμφανιστούν σε διάφορες εκδηλώσεις της Εβδομάδας για το Κλίμα. Άλλοι ισχυροί παράγοντες, όπως ο πρώην απεσταλμένος των ΗΠΑ για το κλίμα Τζον Κέρι και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα συμμετάσχουν.

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago