Πολιτική

Έρευνα Eteron: Τι πιστεύουμε για την οικονομία μετά την πανδημία;

Ποιες είναι οι αντιλήψεις των πολιτών για την οικονομία, την κοινωνική δικαιοσύνη, τις αξίες, τις ιδεολογίες, τους θεσμούς, το κράτος; Πώς έχει επηρεάσει η πανδημία αυτές τις αντιλήψεις; Ποιο είναι το αποτύπωμα των πολιτικών των τελευταίων δεκαετιών στην κοινωνική συνείδηση; Αυτά τα ερωτήματα επιχείρησε να απαντήσει η ποσοτική έρευνα του Eteron – Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή.

Πραγματοποιήθηκε σε όλη την τη χώρα τον Δεκέμβριο του 2021 από την aboutpeopleΕπιστημονικός σύμβουλος της έρευνας ήταν ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Γεράσιμος Μοσχονάς.

Σχετικά με τα συμπεράσματα της έρευνας, ο Γεράσιμος Μοσχονάς επισημαίνει:

«Το κεντρικό αλλά κλασικό εύρημα που ανέδειξε η έρευνα, ότι δηλαδή το αξιακό οικονομικό προφίλ του ελληνικού πληθυσμού είναι μικτό και αντιφατικό, συνοδεύεται από μια νέα τάση: οι state-oriented (ή αντι-φιλελεύθερες) απόψεις και πεποιθήσεις έχουν σημαντικά ενισχυθεί. Με δεδομένο το, για τουλάχιστον 30 χρόνια, μικρό αλλά σταθερό προβάδισμα (όχι κυριαρχία ή ηγεμονία) του οικονομικού φιλελευθερισμού, η ενίσχυση των σοσιαλδημοκρατικών και αριστερών οικονομικών ιδεών –εφόσον δεν αποδειχτεί συγκυριακή, λόγω της πανδημίας– εξισορροπεί τον συσχετισμό ιδεών και αξιών στην ελληνική κοινωνία

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο του επιστημονικού συμβούλου της έρευνας Γεράσιμου Μοσχονά.

Κατεβάστε ολόκληρη την έρευνα (πίνακες).

Δείτε 7 + 2 διαδραστικά γραφήματα από την έρευνα του Eteron για την οικονομία.

Ο πολιτικός αναλυτής της της aboutpeople, Πέτρος Ιωαννίδης αναφέρει μεταξύ άλλων:

«

Η ικανοποίηση από τον τρόπο που λειτουργεί η Δημοκρατία στην Ελλάδα καταγράφεται στο 28,2% ενώ η δυσαρέσκεια στο 70,6%. Περισσότερο δυσαρεστημένοι είναι οι νέοι, όσοι και όσες αισθάνονται ότι ανήκουν στις λαϊκές και κατώτερες μεσαίες τάξεις, οι άνεργοι/ες, οι φοιτητές/τριες, όσοι έχουν μηνιαίο εισόδημα έως 500 ευρώ, όσοι δεν είναι απόφοιτοι Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και όσοι αυτοτοποθετούνται στην Αριστερά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 81,7% των ερωτώμενων θεωρεί ότι τα αιτήματα του λαού αγνοούνται για χάρη των συμφερόντων του κατεστημένου, ενώ το 76,9% υποστηρίζει ότι η δημοκρατία στην Ελλάδα θα ήταν καλύτερη αν συμμετείχαν περισσότερο οι πολίτες μέσα από λαϊκές συνελεύσεις και δημοψηφίσματα. Το 14,7% πιστεύει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η δικτατορία είναι ίσως προτιμότερη από την δημοκρατία.

Πάνω από 7 στους 10 πιστεύουν ότι η διάκριση ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση παραμένει σημαντική στην εποχή μας. Το 63,2% εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχτεί άλλους ξένους και σχεδόν οι μισοί (47,5%) ότι το Ισλάμ αποτελεί απειλή για τον πολιτισμό και τις αξίες της χώρας μας. Για το 53,8% η θρησκεία είναι σημαντική για τη ζωή του ενώ το αντίθετο απαντά το 44,6%.

Μειοψηφικά (αλλά όχι μικρά) ποσοστά συγκεντρώνουν οι απόψεις υπέρ της υιοθεσίας παιδιών από ζευγάρια ομοφυλοφίλων (44,6%) και της νομιμοποίησης των μαλακών ναρκωτικών (35,6%).»

Διαβάστε την σύνοψη του πολιτικού αναλυτή της aboutpeople Πέτρου Ιωαννίδη.

Το Eteron – Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή είναι ένας μη-κερδοσκοπικός οργανισμός που παράγει γνώση, συμβάλλει στην ενδυνάμωση των πολιτών και προάγει τις συνεργασίες.

Το Eteron – Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή είναι ένας μη-κερδοσκοπικός οργανισμός που παράγει γνώση, συμβάλλει στην ενδυνάμωση των πολιτών και προάγει τις συνεργασίες. Το Eteron έχει τη νομική μορφή Αστικής Μη-Κερδοσκοπικής Εταιρίας, έχει αυτόνομη λειτουργία και διαμορφώνει την στρατηγική του με βάση τους καταστατικούς σκοπούς του. Είναι ανεξάρτητο από επιχειρηματικά και κομματικά συμφέροντα. Δέχεται χρηματοδοτήσεις που συμβαδίζουν με τις αρχές και κατευθύνσεις του. Η λειτουργία του Ινστιτούτου χρηματοδοτείται από τον Δημήτρη Μάρη.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago