Επιλογές

Οι «μπίζνες» της άμυνας σε πρώτο πλάνο στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο

Η επιτυχία ενός προϊόντος ξεκινά ήδη στην ονομασία του. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο, όταν το «προϊόν» είναι άυλο, όπως δηλαδή μια Διάσκεψη. Εκεί η «ετικέτα» μετράει ακόμα περισσότερο. Υπό αυτή την έννοια η 58η «Διάσκεψη Ασφαλείας» του Μονάχου που ξεκίνησε την Παρασκευή, εν μέσω της ουκρανικής κρίσης, αποτελεί μια επιτυχημένη επιλογή. Ο όρος «ασφάλεια» ταιριάζει περισσότερο στους κανόνες του μάρκετινγκ από το αρχικό «Wehrkundetagung» που σημαίνει περίπου Σύνοδος Στρατιωτικών Γνώσεων, όπως ήταν το όνομά της όταν ξεκίνησε το 1963.

Οταν το παλαιομοδίτικο ξαναγίνεται «τρέντυ»

Η τοποθεσία που παραδοσιακά την φιλοξενεί, το άλλοτε αριστοκρατικό Ξενοδοχείο «Bayerischer Hof» με την παλαιομοδίτικη εικόνα του, δείχνει φέτος να ταιριάζει «κουτί» με το περιεχόμενο της συνάντησης πολιτικών, στρατιωτικών, τραπεζιτών, εμπόρων όπλων και θεωρητικολόγων και «παραγόντων» από διάφορους τομείς. «Η Δύση συζητά με τη Δύση» έγραψε ειρωνικά μια γερμανική εφημερίδα, σημειώνοντας την παντελή απουσία εκπροσώπων της Ρωσίας, αλλά και άλλων χωρών, που είχαν αρχίσει να καλούνται μετά το τέλος του «Ψυχρού Πολέμου», έστω και ως «σπάνια εξωτικά πουλιά». Θα είναι πάντως εκεί ο ΥΠΕΞ της Κίνας Γουάνγκ Γι.

Οχι ότι το ραντεβού είχε χάσει ποτέ τον (ψυχρό)πολεμικό του χαρακτήρα. Για αυτό και υπήρξαν χρονιές, που συνοδεύτηκε από μαζικές κινητοποιήσεις του φιλειρηνικού κινήματος. Η οργάνωση κατά της παγκοσμιοποίησης «attac» έχει επανειλημμένα επικρίνει το «μιλιταριστικό της χαρακτήρα». Ομως σε μια περίοδο, που επιστρέφει δυναμικά η θεωρία «όσο περισσότερα όπλα, τόσο περισσότερη ασφάλεια», που τα κονβόυ με πολεμικό υλικό φτάνουν παραφορτωμένα σε όλες τις χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης και σήμερα του ΝΑΤΟ, οι διοργανωτές και οι συμμετέχοντες είναι λογικό να τρίβουν τα χέρια τους.

Βεβαίως, επειδή όπως είπαμε, όλα είναι και θέμα μάρκετινγκ, οι πιο «καλόβολες» και εμπορικά καταξιωμένες οργανώσεις, όπως η Greenpeace και η Amnesty International συμμετέχουν σε παράλληλες εκδηλώσεις, σε άλλους χώρους, για να μπορεί ο «μαέστρος» του όλου εγχειρήματος Βόλφγκανγκ Ισινγκερ, πρώην υψηλόβαθμος Γερμανός διπλωμάτης και δεξί χέρι του άλλοτε ΥΠΕΞ Χανς Ντίτριχ Γκένσερ να απορρίπτει την κριτική εναντίον του, ότι είναι μάλλον «φιλοπόλεμος». Αλλά η 58η Διάσκεψη όπως και όλες οι προηγούμενες παραμένει και φέτος εντός του πλαισίου που καθορίζει η ΝΑΤΟϊκή θεώρηση του πλανήτη.

Η Ρωσία στο επίκεντρο

Φέτος μετά και το περσινό «ρεπό» λόγω πανδημίας οι υψηλοί προσκεκλημένοι θα έχουν πολλά να πουν. Είναι σαφές ότι η Ρωσία, αν και απούσα θα έχει την «τιμητική» της, ως βασική «απειλή για την ασφάλεια». Το 2021 ήταν η τρίτη φορά, που αναβλήθηκε το ραντεβού. Η πρώτη ήταν το 1991, όταν οι στρατηγοί της Ουάσιγκτον ήταν απασχολημένοι στον πρώτο πόλεμο του Κόλπου και δεν είχαν καιρό για κουβεντολόι και η δεύτερη το 1997 για τεχνικούς λόγους, εξαιτίας της αλλαγής στην ηγεσία του οργανισμού.

Η ασφάλεια θέλει καλοπέραση

Κριτική έχει ασκηθεί στους διοργανωτές για την επίδειξη χλιδής, που συνήθως συνοδεύει τις εκδηλώσεις, κάτι που συνεπάγεται τεράστιο κόστος. Μπορεί ο Ισινγκερ, που τρέχει την επιχείρηση από το 2009 να την έχει μετατρέψει σε εξαιρετικά κερδοφόρα, διευρύνοντας τις εμπορικές της δραστηριότητες, δεν λέει όμως «όχι» σε κάποιες επιχορηγήσεις από την γερμανική κυβέρνηση, αν και η Διάσκεψη θεωρείται εξ ολοκλήρου «ανεξάρτητη – μη κυβερνητική». Τεράστιο κόστος, αλλά και κυκλοφοριακό χάος συνεπάγεται το τριήμερο αυτό για το Μόναχο και εξαιτίας της επιστράτευσης χιλιάδων αστυνομικών για την προστασία των υψηλών επισκεπτών. Οταν μιλάς για την «Ασφάλεια» πρέπει να εγγυάσαι και την ασφάλεια. Ηδη από το μεσημέρι της Παρασκευής το κέντρο της βαυαρικής πρωτεύουσας ήταν αποκλεισμένο για κοινούς θνητούς.

Μια λίστα με βαριά ονόματα

Ανάμεσα στους φετινούς επισκέπτες ξεχωρίζουν ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις και ο ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και φυσικά ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς και η ΥΠΕΞ Ανναλένα Μπέρμποκ.

Από το 2011 η Διάσκεψη έχει μετατραπεί σε ΕΠΕ και έχει και μια σειρά αξιοσημείωτους χορηγούς, όπως οι Siemens, BMW, Bosch, Allianz, αλλά και η Ενωση Γερμανών Βιομηχάνων ή το ίδρυμα Bill & Melinda Gates Foundation. Το χρήμα πάντα έλκει το χρήμα και όπου γίνεται λόγος για «ασφάλεια» και «στρατιωτικές επιστήμες» η μυρωδιά του είναι παραπάνω από αισθητή, ακόμα και αν είσαι βαριά συναχωμένος.

Από το 2003 διοργανώνεται ως απάντηση στη Διάσκεψη Ασφάλειας και η Διεθνής Διάσκεψη Ειρήνης του Μονάχου. Εκεί φυσικά στο παλιό δημαρχείο του Μονάχου δεν σερβίρεται χαβιάρι και σαμπάνια, αλλά μπιφτέκια από σόγια και χυμός καρότου. Και τα βαν και τα συνεργεία που βρίσκονται εκεί μετριούνται με το ένα χέρι.

Διαβάστε ακόμα

Οι «κερδισμένοι και οι χαμένοι» ενός πολέμου που συνεχώς προαναγγέλεται, αλλά ακόμα δεν έχει ξεκινήσει

Ο Γ’ παγκόσμιος της ενέργειας μόλις ξεκίνησε – Η ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου ξαναμοιράζεται λόγω Ουκρανίας

Ουκρανία: Ο Πούτιν θα διευθύνει αύριο ασκήσεις με πυρηνικά – Οι αντάρτες υποστηρίζουν ότι βομβαρδίστηκαν εκ νεου

Κώστας Αργυρός

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago