Βαρουφάκης: Αφορολόγητο πετρέλαιο για τους εφοπλιστές, αλλά το πληρώνουν οι αγρότες

Την πεποίθηση για νέα λιτότητα μετά το κύμα ακρίβειας επανέλαβε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΜέΡΑ25 σημειώνοντας πως θα αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός μαζί με τις τιμές της ενέργειας από τα τέλη του 2022, αρχές του 2023, αλλά θα παραμένει ψηλά ο πληθωρισμός.

Μιλώντας σήμερα στον ANT1 o Γιάνης Βαρουφάκης εκτίμησε πως η επόμενη κυβέρνηση της χώρας, όποια κι αν είναι, «θα δεχθεί τεράστια πίεση από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες για νέα μέτρα. Θα φεύγει η πίεση της ακρίβειας και θα έρθει η πίεση της λιτότητας».

Παράλληλα, εξαπέλυσε νέα επίθεση στην κυβέρνηση της Ν.Δ. για τα μέτρα στήριξης υπογραμμίζοντας τα εξής: «Ξέρουμε ότι έχουμε πρόβλημα στην σίτιση των ανθρώπων, καθώς οι τιμές έχουν φτάσει στα ύψη. Κάποιοι αγρότες μας κάνουν μπλόκα. Στο παρελθόν κάποια μπλόκα ήταν άδικα. Τώρα ζητάνε να μην πληρώνουν την ρήτρα αναπροσαρμογής από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, για να μπορούν να βάλουν μπροστά την αντλία τους και να παράγουν προϊόντα.

»Δεν πρέπει να καταργηθεί άμεσα αυτή η ρήτρα για τους αγρότες; Δεν πρέπει να μειώσουμε τον ΦΠΑ στα λιπάσματα και τις ζωοτροφές; Μπορεί να κοιμηθεί το βράδυ ο κ. Μητσοτάκης και έχει ήσυχη την συνείδηση του, όταν οι εφοπλιστές έχουν αφορολόγητο πετρέλαιο και οι αγρότες πρέπει να το πληρώνουν. Να το κάνει αφορολόγητο τώρα για αυτήν την περίοδο ο  κ. Μητσοτάκης» ζήτησε ο πρώην υπουργός.

Επίσης, άσκησε σφοδρή κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση ζητώντας για ακόμα φορά «το χρηματιστήριο ενέργειας που έφτιαξε ο ΣΥΡΙΖΑ με εντολή της τρόικας, το οποίο συντηρεί ο κ. Μητσοτάκης, πρέπει να καταργηθεί: είναι τρεις ιδιώτες που βάζουν το “ταβάνι” των τιμών, είναι τρεις “ολιγάρχες”».

Απέρριψε ξανά την επιδοματική πολιτική της κυβέρνηση και σημείωσε πως «ο πληθωρισμός είναι εισαγόμενος, αφού πενταπλασιάστηκε η τιμή του φυσικού αερίου. Τι πρέπει να δούμε; Πόσο αυξάνεται το κόστος παραγωγής και πόσο αυξάνεται ο λογαριασμός της ΔΕΗ. Αν δεν είναι ίδια, υπάρχει πρόβλημα. Εδώ δεν είναι ίδια. Πρέπει να καταργηθεί το χρηματιστήριο ενέργειας. Αυτό είναι μη λαϊκίστικη, φιλολαϊκή πολιτική», υποστήριξε ο κ. Βαρουφάκης, προσθέτοντας πως «Η εστία της ανόδου των τιμών είναι η αύξηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας και το άλλο  κομμάτι είναι τα σούπερ μάρκετ, που λειτουργούν ως καρτέλ στην Ελλάδα».

Tέλος, σε ό,τι αφορά τις δημοσκοπήσεις ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε πως κάθε φορά που μιλά για κάποιον επιχειρηματία στην Βουλή το κόμμα του χάνει «μια μονάδα στις δημοσκοπήσεις. Αλλά ξέρουμε πως εμείς κάνουμε την δική μας δημοσκόπηση, μιλάμε με τον κόσμο και ξέρουμε ότι πηγαίνουμε πολύ καλά».

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago