Κοινωνία

Νέες καταγγελίες από το «DER SPIEGEL» για την επαναπροώθηση και τον πνιγμό δύο προσφύγων στη Σάμο το Σεπτέμβριο

Νέες καταγγελίες για βίαιες επαναπροωθήσεις προσφύγων από τις ελληνικές αρχές και ρεπορτάζ για ένα συγκεκριμένο περιστατικό, που οδήγησε στον πνιγμό δύο ανθρώπων δημοσιεύει σήμερα το περιοδικό DER SPIEGEL. Στο βασικό θέμα στην ιστοσελίδα του το γερμανικό περιοδικό γράφει συγκεκριμένα για το «έγκλημα στη Σάμο» και τις «βάναυσες μεθόδους της ελληνικής ακτοφυλακής»:

«Ο Σιντύ Κεϊτά, 36 ετών, έφυγε από την Ακτή Ελεφαντοστού αφού πήρε μέρος σε διαδηλώσεις εναντίον του Προέδρου της χώρας. Ο Ντιντιέ Μαρσιάλ Κουαμού, 33 ετών, πατέρας δύο παιδιών, είχε εργαστεί ως μηχανικός στο Καμερούν και ο μεγαλύτερος αδερφός του Σεβερίν τον περίμενε στο Παρίσι. Και οι δύο άνδρες ήθελαν να υποβάλουν αίτηση για άσυλο στην Ευρώπη».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του περιοδικού σε συνεργασία με τα Μέσα «Lighthouse Reports», «the Guardian» και «Mediapart» οι δύο έφτασαν στη Σάμο στις 15 Σεπτεμβρίου του 2021. Κατάφεραν να ξεφύγουν από τις αρχές, σε αντίθεση με άλλους 28 ανθρώπους, που οδηγήθηκαν πίσω από τις ελληνικές υπηρεσίες και εγκαταλείφθηκαν σε δύο φουσκωτές βάρκες, αφού πρώτα τους είχαν αφαιρεθεί χρήματα, κινητά και άλλα προσωπικά αντικείμενα.

Αφού διανυκτέρευσαν κρυμμένοι στο δάσος, ο Κεϊτά και ο Κουαμού την επόμενη μέρα συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στη θάλασσα μαζί με τον Ιμπραήμ από το Καμερούν, ο οποίος και περιέγραψε τα όσα συνέβησαν στη συνέχεια. Αυτή τη φορά οι άνδρες του λιμενικού απλώς τους πέταξαν στην θάλασσα, αφού προηγουμένως τους είχαν ξυλοκοπήσει. Ο Ιμπραήμ ως δεινός κολυμβητής κατάφερε να επιστρέψει στις τουρκικές ακτές, κάτι που δεν κατάφεραν οι άλλοι δύο.

Το περιοδικό περιγράφει ως εξής τα όσα διαδραματίστηκαν:

«Ο Ιμπραήμ θυμάται να έχει κουλουριαστεί στην πλώρη του σκάφους. Μετά από περίπου μισή ώρα οι Έλληνες αξιωματούχοι σταμάτησαν τις μηχανές. Στη συνέχεια οι άνδρες έσπρωξαν τον Κουαμού στο νερό και λίγο αργότερα ακολούθησε ο Κεϊτά. «Αμύνθηκα», λέει ο Ιμπραήμ. «Με χτύπησαν πριν με ρίξουν στο νερό». Ο Κουαμού ήταν ο πρώτος που χάθηκε στα κύματα, λέει ο Ιμπραήμ. Ο ίδιος τα κατάφερε μέχρι τα τουρκικά παράλια γιατί είναι καλός κολυμβητής. Τράβηξε τον Κεϊτά στη στεριά λίγο αργότερα και μάταια προσπάθησε να τον επαναφέρει…. Το σώμα του Κουαμού ανασύρθηκε από το νερό δύο ημέρες αργότερα. Σύμφωνα με τη δική του δήλωση, ο Ιμπραήμ πέρασε τη νύχτα σε ένα δάσος. Τούρκοι χωροφύλακες τον βρήκαν το επόμενο πρωί. Ο Ιμπραήμ τους έδειξε τον δρόμο προς το σώμα του Κεϊτά και έδωσε μια αναλυτική κατάθεση. Το αρχείο είναι διαθέσιμο στο SPIEGEL.»

Φυσικά η ελληνική αστυνομία και το λιμενικό αρνούνται το περιστατικό. Το SPIEGEL πάντως για μια ακόμα φορά αμφισβητεί ανοικτά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος «υπερηφανεύεται ότι μείωσε δραστικά τις διελεύσεις στο Αιγαίο. Πουλάει τις ενέργειες των συνοριοφυλάκων του ως ανθρωπιστική πράξη.Η προστασία των προσφύγων είναι η κορυφαία προτεραιότητα, λέει. Το DER SPIEGEL έχει επανειλημμένα αποδείξει ότι αυτό δεν είναι αλήθεια».

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το ρεπορτάζ εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Ωδή στον έρωτα και την σεξουαλικότητα, με αφορμή ένα φιλί προσφύγων, απ τον διασώστη Ιάσονα Αποστολόπουλο

Επεισόδιο Μητσοτάκη με Oλλανδή δημοσιογράφο στο Μαξίμου για τα pushbacks

Η Ελλάδα εξαιρείται από την τουρκική «επίθεση γοητείας» επισημαίνει σε ανάλυση της η Deutsche Welle

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago