Πολιτική

Yπ. Εξωτερικών: Διάβημα της Αθήνας στην Άγκυρα για την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στα ελληνικά νησιά

Διάβημα διαμαρτυρίας του υπουργείου Εξωτερικών προς την τουρκική πλευρά, αναφορικά με παράνομες και ανυπόστατες αιτιάσεις Τούρκων αξιωματούχων για αμφισβήτηση κυριαρχίας στα ελληνικά νησιά και παράλληλα – σύμφωνα με διπλωματικές πηγές – Ενημέρωση ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΟΗΕ.

Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκε διάβημα διαμαρτυρίας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών προς την τουρκική πλευρά και συγκεκριμένα στον Τούρκο επιτετραμμένο.

Το υπουργείο Εξωτερικών υπογράμμισε στην τουρκική πλευρά την έντονη δυσαρέσκεια της Ελλάδας, καθώς και τη διαμαρτυρία της για τις πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίοι αμφισβήτησαν την ελληνική κυριαρχία επί των νησιών του Αιγαίου, αιτιάσεις που βεβαίως απορρίπτει η ελληνική πλευρά ως παράνομες και ανυπόστατες.

Τονίστηκε ότι οι εν λόγω δηλώσεις δεν είναι απλώς αντιπαραγωγικές, αλλά αποτελούν κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς.

Περαιτέρω τονίστηκε το οξύμωρο των τουρκικών θέσεων, καθώς η τουρκική πλευρά επικαλείται συνεχώς το Διεθνές Δίκαιο, τη στιγμή κατά την οποία το παραβιάζει κατάφορα.

Στο πλαίσιο αυτό έγινε σαφής αναφορά στο casus belli, στο τουρκο-λιβυκό «μνημόνιο», στη «Γαλάζια Πατρίδα» και ούτω καθεξής.

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών έδωσε σχετικές οδηγίες προς τις πρεσβείες μας στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να προβούν σε σχετική ενημέρωση για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς.

Υπενθυμίζεται πως χθες, υπήρξε ένα «θερμό» επεισόδιο μεταξύ του Νίκου Δένδια με τον Τούρκο πρέσβη στη Νορβηγία.

Ο Έλληνας υπουργός υπέδειξε την Τουρκία ως τη δύναμη που αρνείται την ισχύ της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, που αμφισβητεί το δικαίωμα των ελληνικών νησιών σε πλήρη επήρεια, αμφισβητεί δηλαδή το δικαίωμα να έχουν υφαλοκρηπίδα και κατ’ επέκταση Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, τη χώρα που απειλεί από το 1995 την Ελλάδα με πόλεμο- το λεγόμενο casus belli- σε περίπτωση που ασκήσει το νόμιμο δικαίωμά της για επέκταση των χωρικών υδάτων της στα 12 ναυτικά μίλια, παραβιάζοντας θεμελιώδεις αρχές του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Παραλλήλως είναι καθημερινές οι παραβιάσεις του Εθνικού εναέριου χώρου είπε ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών και έδειξε στους παρευρισκόμενους το σημείο του χάρτη, όπου πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού παρενόχλησαν το ιταλικών συμφερόντων πλοίο Nautical Geo, το οποίο πραγματοποιούσε σεισμικές έρευνες για λογαριασμό της ΕΕ, με βάση το σχέδιο του East Med. Το γεγονός αυτό είναι αχαρακτήριστο τόνισε ο Έλληνας υπουργός. Η Τουρκία αποκαλεί την κατάσταση αυτή «νομιμότητα» είπε ο Νίκος Δένδιας.

Τι είναι λοιπόν το casus belli αναρωτήθηκε ο Νίκος Δένδιας, ξεκαθαρίζοντας ότι αν η Τουρκία θέλει να μείνει στην εποχή του 19ου αιώνων, των κανονιοφόρων και των ξεπερασμένων αυτοκρατορικών θεωρήσεων, τότε δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει καμία πρόοδος.

Διαβάστε επίσης:

 Golden boys και e-ΕΦΚΑ απομονώνουν πολιτικά την κυβέρνηση – Όλη η αντιπολίτευση καταψηφίζει

Νίκος Δένδιας: Διπλωματικό επεισόδιο με τον Τούρκο πρέσβη στη Νορβηγία για χωρικά ύδατα και casus belli

Διπλωματική λύση για την Ουκρανία, όχι στρατιωτική εμπλοκή της ΕΕ προκρίνουν οι Ευρωπαίοι πολίτες

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago