Σε μια κίνηση που σίγουρα δεν ενισχύει την αυτοπεποίθηση των Γάλλων, ο πρόεδρός τους Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να ανακοινώσει από ώρα σε ώρα την απομάκρυνση των στρατευμάτων της χώρας από το Μάλι, αλλά και συνολικά την επανεξέταση της γαλλικής στρατιωτικής παρουσίας στην ζώνη του Σαχέλ στην Κεντρική Αφρική.
Ο Γάλλος πρόεδρος είχε προσκαλέσει σε δείπνο την Τετάρτη το βράδυ στα Ηλύσια Πεδία, ηγέτες των χωρών της περιοχής, αλλά και Ευρωπαίους ηγέτες ενώ την Πέμπτη ξεκινά στις Βρυξέλλες η σύνοδος κορυφής ΕΕ-Αφρικής, στην οποία θα πάρει μέρος και ο Ελληνας πρωθυπουργός, ο οποίος πάντως δεν ήταν προσκεκλημένος στο Παρίσι, αν και η υπόθεση του Σαχέλ είχε συζητηθεί ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη ελληνογαλλική στρατιωτική συμφωνία, όπου γινόταν αναφορά σε αυτή.
Στο δείπνο της Τετάρτης στο Παρίσι, το Τσαντ, η Μαυριτανία και ο Νίγηρας θα εκπροσωπήσουν την περιοχή του Σαχέλ, ενώ το Μάλι και η Μπουρκίνα Φάσο δεν έχουν προσκληθεί καθώς οι δύο χώρες έχουν αποκλειστεί από την Αφρικανική Ένωση λόγω των πρόσφατων πραξικοπημάτων εκεί. Θα συμμετάσχουν επίσης η Ακτή Ελεφαντοστού, η Γκάνα, το Τόγκο, το Μπενίν και η Αφρικανική Ένωση, εκπροσωπούμενη από τον Πρόεδρο της Σενεγάλης. Μαζί με τον Μακρόν θα δειπνήσουν η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ καθώς και αρχηγοί κρατών ή εκπρόσωποι από την Ιταλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σουηδία. Ουγγαρία, Ολλανδία, Βέλγιο, Πορτογαλία, Τσεχική Δημοκρατία, Δανία, Νορβηγία, Ρουμανία, Εσθονία, Λιθουανία και Σλοβακία. Η Ελλάδα όπως είπαμε είναι για μια ακόμα φορά απούσα. Το ερώτημα είναι αν αυτό γίνεται με γαλλική πρωτοβουλία ή από επιλογή των Αθηνών.
Οι τζιχαντιστές αποδείχτηκαν ισχυρότεροι
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το Παρίσι μελετά συνολικά το πιθανό τέλος της επιχείρησης «Barkhane» με επίκεντρο το Μάλι. Το Γαλλικό Πρακτορείο ανέφερε ότι η αποχώρηση από το Μάλι θα ανακοινωθεί είτε την Τετάρτη είτε την Πέμπτη. Αξιωματούχος των Ηλυσίων Πεδίων τόνισε την Τρίτη ότι υπάρχει αυξανόμενη συναίνεση μεταξύ της Γαλλίας και των εταίρων της ότι οι αντιτρομοκρατικές αποστολές στο Μάλι δεν μπορούν να συνεχιστούν υπό τις τρέχουσες συνθήκες. «Φαίνεται πολύ δύσκολο να διατηρηθεί η δέσμευση για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας» στο Μάλι, είπε ο αξιωματούχος, αναφερόμενος στην επιχείρηση Barkhane επισημαίνοντας ότι μεγαλώνει η απροθυμία χωρών που παρενέβησαν μαζί με τη Γαλλία στο Μάλι να συνεχίσουν την αποστολή.
Πριν λίγες μέρες, ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν άφησε να εννοηθεί ότι δεν υπήρχαν πλέον οι προϋποθέσεις για τη συνέχιση των γαλλικών επιχειρήσεων. Η απόφαση να αποσυρθεί από το Μάλι δίνει άδοξο τέλος σε μια εννιάχρονη γαλλική στρατιωτική επιχείρηση και θα σηματοδοτήσει μια σημαντική οπισθοδρόμηση στις μακροπρόθεσμες προσπάθειες του Παρισιού για την καταπολέμηση τρομοκρατικών ομάδων στην περιοχή. Γνώστες των συνθηκών στο Σαχέλ εκφράζουν το φόβο ότι η περιοχή οδηγείται στο χάος και στον έλεγχο τζιχαντιστών με απρόβλεπτες συνέπειες που εκτείνονται πέρα και από την αφρικανική ήπειρο.
Η γαλλική παρουσία στο Σαχέλ —περίπου 3.500 στρατιώτες στο Μάλι και περισσότεροι από 4.000 στην ευρύτερη περιοχή— χρονολογείται από το 2013, όταν ο τότε Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αποφάσισε να αναπτύξει στρατεύματα πρώτα στο Μάλι και μετά στην ευρύτερη περιοχή του Σαχέλ, συμπεριλαμβανομένης της Μπουρκίνα Φάσο, του Τσαντ, της Μαυριτανίας και του Νίγηρα για την καταπολέμηση της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας.
Περίπου 53 Γάλλοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στο Σαχέλ, συμπεριλαμβανομένων 48 στο Μάλι από την αρχή της επιχείρησης, και τα γαλλικά στρατεύματα βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι με μισθοφόρους στρατιώτες της ρωσικής ομάδας Wagner. Η κατάσταση κλιμακώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες όταν η κυβέρνηση απέλασε τον Γάλλο πρεσβευτή. χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους του Μπαμάκο για να γιορτάσουν αυτή την κίνηση και να διαμαρτυρηθούν για τη γαλλική παρουσία εκεί.
Η απόφαση να εγκαταλείψει το Μάλι εν μέσω της προεδρίας της στην ΕΕ και λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές είναι σαφώς ένα πλήγμα στο διεθνές κύρος της Γαλλίας, και θα επηρεάσει την μελλοντική της επιρροή στην περιοχή, όπου κάποτε «κυριαρχούσε». Ερχεται επίσης σε μια κομβική στιγμή για τις σχέσεις ΕΕ-Αφρικής, πριν την πολυαναμενόμενη σύνοδο κορυφής μεταξύ της ΕΕ και της Αφρικανικής Ένωσης στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή. Ο Μακρόν μπορεί να κληρονόμησε τις προαναφερθείσες επιχειρήσεις από τον Ολαντ, αλλά οι διπλωματικές προσπάθειες για την ειρήνευση στην αφρικανική ήπειρο ήταν πάντα ψηλά στην ατζέντα της εξωτερικής του πολιτικής. Την περασμένη άνοιξη κάλεσε Αφρικανούς αρχηγούς κρατών στο Παρίσι για μια σύνοδο κορυφής για τη χρηματοδότηση των οικονομιών τους, τον Οκτώβριο διοργάνωσε μια σύνοδο κορυφής Γαλλίας-Αφρικής στο Μονπελιέ και τον Νοέμβριο συγκέντρωσε δεκάδες Αφρικανούς ηγέτες στο Φόρουμ Ειρήνης του Παρισιού.
Τώρα ουσιαστικά παραδέχεται ότι ο έλεγχος της περιοχής είναι ένα έργο, που ξεπερνά τις δυνατότητες της άλλοτε μεγάλης αποικιακής δύναμης.
Διαβάστε ακόμα
Το Μάλι μετατρέπεται σε «Αφγανιστάν της Γαλλίας» και «Βατερλό του Μακρόν»
Το πραξικόπημα στη Μπουρκίνα Φάσο ακόμα ένας πονοκέφαλος για τον Μακρόν
Ο Εμανουέλ Μακρόν στο Ευρωκοινοβούλιο: Ο λόγος του (δεν) μας χόρτασε
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…