Οικονομία

Τράπεζες: Μειώνουν τις προμήθειες – Τα νέα τιμολόγια

Τη μείωση των προμηθειών αλλά και τον μηδενισμό σε συγκεκριμένες κατηγορίες τραπεζικών υπηρεσιών, όπως εμβάσματα και (επαν)έκδοση καρτών, ανακοίνωσαν την Πέμπτη η Εθνική Τράπεζα και η Alpha Bank, λαμβάνοντας τη σκυτάλη από τη Eurobank και την Τράπεζα Πειραιώς που είχαν προβεί σε αντίστοιχες ενέργειες τον περασμένο Ιούλιο.

Οι τράπεζες φαίνεται ότι ενδίδουν τελικά στις πιέσεις της κυβέρνησης η οποία  ζητούσε να υιοθετήσουν πιο δίκαια συστήματα με βάση τις πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών ή επιχειρήσεων με μεγάλα δίκτυα πελατών στην Ελλάδα.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης είχε προειδοποιήσει τα πιστωτικά ιδρύματα ότι σε περίπτωση που δεν  θα υπάρξουν προχωρούσαν σε σχετικές ενέργειες θα υπήρχαν νομοθετικές παρεμβάσεις.

Σε διαφορετική περίπτωση, είχε τονίσει ο υπουργός, θα υπάρξουν νομοθετικές παρεμβάσεις.

Πιο αναλυτικά, η ΕΤΕ από τις 20 Σεπτεμβρίου:

– Μειώνει στο μισό την προμήθεια πληρωμής λογαριασμών μέσω ΑΤΜ και APS με χρήση κάρτας.

– Μηδενίζει την προμήθεια εκφόρτισης προπληρωμένων καρτών που σήμερα χρεώνεται δύο ευρώ.

-Μειώνει σε 1,5 ευρώ από 2,5 ευρώ την προμήθεια άμεσης αποστολής εμβάσματος (instant payment) μέσω Internet & Mobile banking για ποσά έως 500 ευρώ.

– Μειώνει από δύο ευρώ σε ένα ευρώ την προμήθεια χορήγησης καρνέ επιταγών.

Μηδενίζει τις προμήθειες μετατροπής συναλλάγματος για συναλλαγές κατόχων προπληρωμένων καρτών μέσω της εφαρμογής Next.

Όσον αφορά στις ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω IRIS και POS, σύμφωνα με την ΕΤΕ εκείνη ήταν από τις τράπεζες που διατήρησε σε εύλογα επίπεδα τις χρεώσεις, εφαρμόζοντας και ανώτατο όριο χρέωσης για συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών και μικρών επιχειρήσεων. Υπενθυμίζεται ότι για το IRIS η τράπεζα δεν χρεώνει για πληρωμές έως ένα ευρώ, ενώ για αξία συναλλαγής από ένα έως πέντε ευρώ η προμήθεια είναι ένα λεπτό του ευρώ και για συναλλαγές αξίας υψηλότερης των πέντε ευρώ επιβάλλεται προμήθεια 0,3%. Παράλληλα, η ΕΤΕ διαθέτει τα “πακέτα” Value (Premium, Plus και e-Value) έναντι συνδρομής που κυμαίνεται από δύο έως και πέντε ευρώ, επιτρέποντας στους πελάτες της να… πακετάρουν τις υπηρεσίες εκείνες που χρησιμοποιούν περισσότερο, μειώνοντας σημαντικά το κόστος.

Η Alpha Bank από την πλευρά της, προχωρά από την προσεχή Δευτέρα σε αναπροσαρμογή της τιμολογιακής της πολιτικής ως εξής:

– Εξερχόμενα εμβάσματα Ιδιωτών μέσω myAlpha Web ή myAlpha Mobile: Μείωση προμήθειας σε 1 ευρώ για ποσά ύψους έως 1.000 ευρώ

– Επανέκδοση χρεωστικής κάρτας λόγω απώλειας ή φθοράς: Δωρεάν

– Έκδοση και πρώτη φόρτιση προπληρωμένης κάρτας Mastercard: Δωρεάν

– Επανέκδοση προπληρωμένης κάρτας Mastercard λόγω απώλειας ή φθοράς: Δωρεάν

Επίσης, η τράπεζα συνεχίζει να προσφέρει δωρεάν την υπηρεσία IRIS για τους εμπόρους για την αποδοχή πληρωμών έως και το τέλος του 2024.

Από την άλλη μία διαφορετική προσέγγιση υιοθέτησε η Eurobank η οποία ανακοίνωσε στα μέσα Ιουλίου τέσσερα συνδρομητικά πακέτα που προσφέρει στους πελάτες της τα οποία οδηγούν, συνολικά, σε σημαντικές εξοικονομήσεις από τα συναλλακτικά τους έξοδα.

Τα εν λόγω πακέτα έχουν διαμορφωθεί έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις διαφορετικές ανάγκες των χρηστών, ανάλογα με την ποσότητα αλλά και το είδος των συναλλαγών που πραγματοποιούν μέσω των ψηφιακών καναλιών της τράπεζας. Μερικά παραδείγματα είναι οι δωρεάν εκδόσεις/επανεκδόσεις καρτών, δωρεάν εμβάσματα έως 500 ευρώ ημερησίως, δωρεάν πάγιες εντολές κ.α.

Τέλος, η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε σε νέα μείωση – κατά 50% – στο τιμολόγιο χρεώσεων της διατραπεζικής υπηρεσίας IRIS payments για επαγγελματική χρήση, ενώ μηδένισε την προμήθεια εξερχόμενης μεταφοράς πίστωσης έως 15.000 ευρώ από ιδιώτη μέσω Phone Banking, καθώς και την προμήθεια για την πληρωμή πιστωτικής κάρτας άλλης τράπεζας από ιδιώτη, επίσης, μέσω Phone Banking. Μέχρι πρότινος η προμήθεια και στις δύο κατηγορίες συναλλαγών ανερχόταν στα έξι ευρώ. Σημειώνεται πως η Τράπεζα Πειραιώς διαθέτει και συνδρομητικό “πακέτο” πληρωμών (εξόφΛΥΣΗ), μέσω του οποίου δίνει τη δυνατότητα με ετήσιο κόστος 10 ευρώ να εξοφλούνται ανέξοδα όλοι οι λογαριασμοί του νοικοκυριού σε οργανισμούς ενέργειας, ύδρευσης, τηλεπικοινωνιών και ιδιωτικών ασφαλειών.

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago