Πολιτική

Υπονομεύει τις διερευνητικές ο Ερντογάν με τους ισχυρισμούς για τα νησιά- Απαράδεκτες οι δηλώσεις λέει ο Ν. Δένδιας

Κλιμακώνει περαιτέρω τις προκλήσεις της η Τουρκία, θέτοντας στο στόχαστρο Ελληνικά νησιά, με τον ισχυρισμό της αποστρατιωτικοποίησης , μέσω της οποίας ανοίγει θέμα κυριαρχίας. Λίγα μόλις 24ωρα πριν τον νέο κύκλο των διερευνητικών  συνομιλιών Ελλάδας – Τουρκίας και στον έντονο απόηχο των δηλώσεων Τσαβούσογλου για τα νησιά που συνέδεε την αποστρατιωτικοποίηση με την κυριαρχία, ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πήρε την σκυτάλη των προκλήσεων . Προειδοποίησε μάλιστα ότι «δεν θα μείνουμε σιωπηλοί για τις στρατιωτικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στα νησιά». Σε αυστηρούς τόνους ήταν η απάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια που χαρακτήρισε απαράδεκτες αυτές τις αναφορές.

Η Άγκυρα έθεσε εκ νέου θέμα αποστρατιωτικοποίησης νησιών και αυτή τη φορά μέσω του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος Πρόεδρος, σε συνέχεια των δηλώσεων του Τούρκου ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου, έθεσε ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης νησιών απειλώντας πως αν η Αθήνα δεν αλλάξει στάση, τότε η Άγκυρα θα υψώσει το θέμα «στο υψηλότερο επίπεδο». Έκανε δε, λόγο για «αμφιλεγόμενα ζητήματα». Κατά την επιστροφή του από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ο κ. Ερντογάν, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «δεν είναι δυνατόν να παραμένουμε σιωπηλοί για τις στρατιωτικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται κατά παράβαση των συμφωνιών στα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς. Άλλωστε φέραμε αυτό το θέμα στον ΟΗΕ».

Σημείωσε ότι «θα συνεχίσουμε να το κρατάμε στην επικαιρότητα και το επόμενο διάστημα. Ως προς αυτό, ο υπουργός μας τους προειδοποίησε. Ωστόσο, εάν η Ελλάδα συνεχίσει αυτό το έργο, φυσικά θα κάνουμε αυτήν την προειδοποίηση στο υψηλότερο επίπεδο, ό,τι χρειαστεί». Πρόσθεσε πως «γιατί, όπως γνωρίζετε, το θέμα των νησιών είναι πάντα αμφιλεγόμενο. Μπορεί να μας αναγκάσουν να φέρουμε στην επικαιρότητα, να θίξουμε αυτά τα αμφιλεγόμενα ζητήματα. Για τον λόγο αυτό ο υπουργός μου τους προειδοποίησε σε χαμηλό επίπεδο για να μην μας αναγκάσουν να ανοίξουμε αυτά τα θέματα προς συζήτηση. Και καλά έκανε».

 

Απαράδεκτες και χωρίς νομική βάση οι ισχυρισμοί της Τουρκίας

Σαφή απάντηση και αυστηρό μήνυμα προς τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τις προκλήσεις του για την δήθεν αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Όπως είπε ο Έλληνας ΥΠΕΞ από το Όσλο όπου και βρίσκεται, λυπάται που η Τουρκία επέλεξε αυτή τη στάση, συμπληρώνοντας πως η γειτονική χώρα «αμφισβητεί την ίδια της την παρουσία και τη δέσμευση της με το ΝΑΤΟ».

Ο κ. Δένδιας ανέφερε πως «η Τουρκία επιλέγει αυτή τη στιγμή που το ΝΑΤΟ πρέπει να αναδείξει την ενότητά του απέναντι στην προάσπιση της ειδικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, επιλέγει να εκτοξεύει απειλές κατά της Ελλάδας, και αμφισβητεί την ίδια της την παρουσία και τη δέσμευση της με το ΝΑΤΟ και τον Χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ΟΗΕ».

Ο κ. Δένδιας επανέλαβε ότι όλα αυτά που λέει η Τουρκία και το μπαράζ των δηλώσεων των Τούρκων αξιωματούχων είναι παντελώς απαράδεκτα και στερούνται κάθε νομικής βάσης.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago