Με νομοθετική παρέμβαση σχεδιάζει η κυβέρνηση να απαντήσει στην «ερμηνεία» του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που μπλοκάρει την καταβολή αποζημίωσης λόγω συνταξιοδότησης σε περίπου 100.000 υπαλλήλους του Δημοσίου με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου, με το αιτιολογικό, όπως αναφέρει η Απογευματινή, ότι εισπράττουν «εφάπαξ βοήθημα από συναφές τομέα ή κλάδο πρόνοιας και δεν δικαιούνται το ποσό της αποζημίωσης απόλυσης», που αντιστοιχεί σε 15.000 ευρώ.
Ήδη έχουν υπάρξει, όπως αναφέρει η Απογευματινή, δεκάδες δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν όσους προσέφυγαν στα δικαστήρια, γεγονός που έχει προβληματίσει τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας.
Το πρόβλημα αφορά χιλιάδες υπαλλήλους, καθώς και τους επιστημονικούς φορείς, που έχουν προσληφθεί, διατηρώντας την ιδιότητα και σε άλλες ιδιωτικής φύσεως εργασίες, αλλά και εργαζόμενους που κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου μετατάχτηκαν από άλλους φορείς και μονιμοποιήθηκαν σε φορείς του Δημοσίου.
Οι εργαζόμενοι αυτοί με τις ισχύουσες ρυθμίσεις δεν δικαιούνται αποζημίωση, όταν συνταξιοδοτούνται για τα χρόνια πριν από τη μονιμοποίησή τους, δεδομένου ότι λαμβάνουν εφάπαξ μόνο για τα μετέπειτα χρόνια, για τα οποία πληρώνουν συγκεκριμένες εισφορές.
Έτσι, όπως αναφέρει η Απογευματινή, ένας εργαζόμενος ΙΔΑΧ, που υπηρετεί για παράδειγμα 40 χρόνια σε φορέα του Δημοσίου θα λάβει με την αποχώρηση/συνταξιοδότησή του την προβλεπόμενη από τον Ν. 4093/2012 αποζημίωση, ενώ ένας εργαζόμενος που ήταν ΙΔΑΧ σε έναν φορέα, π.χ., για 15 χρόνια που στη συνέχεια μετατάχτηκε σε φορέα του Δημοσίου και μονιμοποιήθηκε, δεν δικαιούται καμία αποζημίωση κατά την αποχώρηση/συνταξιοδότησή του γι’ αυτά τα χρόνια εργασίας.