Πολιτική

Κατρίνης: Το ΚΙΝΑΛ ψηφίζει τις συμβάσεις

Το ΚΙΝΑΛ θα ψηφίσει τις 8 συμφωνίες για τους εξοπλισμούς των Ενόπλων Δυνάμενων που αφορούν την αγορά των φρεγατών Belharra, την προμήθεια 6 επιπλέον αεροσκαφών Rafalle και των τορπιλών για τα υποβρύχια, δήλωσε από βήματος Βουλής ο Μιχάλης Κατρίνης. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι είναι νόμιμο το δικαίωμα της χώρας στην άμυνα και την ασφάλεια.

Ταυτόχρονα ωστόσο, άσκησε και κριτική στη κυβέρνηση για την πολιτική και τους χειρισμούς της που αφορούν στους εξοπλισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων και την εξωτερική πολιτική που ακολουθεί.

Όπως είπε ο Μιχάλης Κατρίνης, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ δεν μπορεί να αποδεχτεί εκπτώσεις στα εθνικά θέματα. «Το ΠΑΣΟΚ είναι υπερήφανο για την εξωτερική πολιτική. Δεν μπορεί να θριαμβολογεί η κυβέρνηση καθώς δεν έχει ακολουθήσει τις διαδικασίες εκπόνησης ενός εθνικού εξοπλιστικού προγράμματος, σύμφωνα με το νόμο 3978/11», σημείωσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ. Επεσήμανε ότι η Ελλάδα πρέπει να πάψει να είναι χώρα πελάτης, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να εμπιστευθεί τα ικανά στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, της ΕΑΒ και των ναυπηγείων και να διαμορφώσει ένα πλήρες σχέδιο για την αμυντική βιομηχανία της χώρας που καθυστερεί σχεδόν τρία χρόνια.

Παράλληλα σχολίασε ως κακής ποιότητας το βίντεο με το έμβλημα της ΝΔ όταν παρελήφθησαν τα πρώτα Rafalle, ενώ εξέφρασε αντιρρήσεις ως προς την εμπλοκή της χώρας σε μιακούρσα εξοπλισμών. «Η Ελλάδα είναι πιστός αλλά όχι δεδομένος σύμμαχος» ανέφερε ο βουλευτής Ηλείας, αφήνοντας αιχμές για τις αμυντικές συμφωνίες που συνήψε η κυβέρνηση καθώς έπρεπε να ζητήσει ανταλλάγματα.

Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ τόνισε παράλληλα την ανάγκη να είναι πολυσχιδής η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, κάνοντας ειδική αναφορά στη στάση της Τουρκίας. Υποστήριξε ότι η μόνη διαφορά με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, όπως καθορίστηκε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Ανδρέα Παπανδρέου και υπογράμμισε ότι «καμία κυβέρνηση δεν έχει νομιμοποίηση να δεχθεί προς συζήτηση τις αιτιάσεις της Τουρκίας για αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, γιατί θα είναι το πρώτο βήμα για την αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο». «Ούτε να δεχθεί συστάσεις φίλων και συμμάχων», συμπλήρωσε ο Μιχάλης Κατρίνης, επισημαίνοντας τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ για τις πωλήσεις όπλων από Ευρωπαίους εταίρους στην Τουρκία, στον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, για υπόνόμευση της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας.

Δήλωση Νίκου Ανδρουλάκη

Την θέση του ΚΙΝΑΛ για το νομοσχέδιο που αφορά στους εξοπλισμούς, επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης, με δήλωσή του από τις Βρυξέλλες.

«Στηρίζουμε τις συμφωνίες για την αγορά των αεροπλάνων Rafale και των φρεγατών Belharra, όπως στηρίξαμε και την Ελληνογαλλική Αμυντική Συμφωνία, για να έχουμε όλα τα μέσα περιφρούρησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Δεν πρέπει όμως να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος. Πρέπει να κάνουμε το επόμενο βήμα και να διαμορφώσουμε τις συνθήκες για την ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας με συμπαραγωγές, αλλά και μεταφορά τεχνογνωσίας.

Η χώρα οφείλει όχι μόνο να καταναλώνει, αλλά και να παράγει, ώστε να δημιουργήσουμε προστιθέμενη αξία τόσο για την οικονομία μας, όσο και για τις ένοπλες δυνάμεις. Η Ευρώπη θα πρέπει να προστατεύσει τους πολίτες της και τα Κράτη Μέλη της. Είναι αδιανόητο την ίδια ώρα που η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο αμυντικό προϋπολογισμό ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ένωση, άλλα ευρωπαϊκά κράτη να συνεχίζουν να εξοπλίζουν την Τουρκία που απειλεί κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2020, έχει ζητήσει την επιβολή εμπάργκου όπλων στην Τουρκία. Έχει έρθει πλέον η ώρα να συζητηθεί το θέμα και στο Συμβούλιο, ώστε όλες οι χώρες να τεθούν προ των ευθυνών τους. Η προστασία των ελληνικών συνόρων δεν είναι μόνο ελληνική υπόθεση, είναι και ευρωπαϊκή υπόθεση».

Διαβάστε ακόμα:

Η δύσκολη ισορροπία του Ανδρουλάκη- οι «ίσες αποστάσεις» και η πίεση από τη δεξιά πτέρυγα

Άσφαιρο το δίλημμα Μητσοτάκη «αυτοδυναμία ή ακυβερνησία» – Συγκινεί μόνο 1 στους 4 

Στο κόκκινο: Ανακοινώνεται ο μεγαλύτερος πληθωρισμός από το 1997

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago