Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την δευτερολογία του στη Βουλή. «Δεν ψηφίσατε τη συμφωνία μερικής οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Αίγυπτο. Είπατε παρών. Καταψηφίσατε τη συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με τη Γαλλία. Καταψηφίσατε τις αμυντικές δαπάνες της χώρας. Δεν υπερψηφίζετε τις σημερινές συμφωνίες επικαλούμενος τη διαφωνία με την πρόσθετη αγορά των έξι Ραφάλ. Καταγράφετε η ψήφος σας ως ένα ηχηρό παρών. Αντιλαμβάνομαι ότι θα καταψηφίσετε και τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ. Μετά απορείτε γιατί σας αποκαλούμε εθνική παραφωνία», είπε ο πρωθυπουργός θέλοντας να στηλιτευσει την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο νομοσχέδιο για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας.
«Αναφερθήκατε ότι είχατε προχωρήσει ως κυβέρνηση σε διαπραγματεύσεις για την απόκτηση δύο φρεγατών Μπελαρά. Δεν είχατε καν αποστείλει την αρχική έκφραση ενδιαφέροντος. Θυμάμαι κάποιες δηλώσεις του τότε υπουργού άμυνας κ. Καμμένου. Καμία ουσιαστική διαπραγμάτευση δεν είχατε κάνει» επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Το Ναυτικό προέκρινε πάντα τις φρεγάτες Μπελαρά ώς επιχειρησιακά πιο κατάλληλες. Υπήρχε ένα ζήτημα σε σχέση με το αρχικό κόστος. Λέτε πολύ σωστά κ. Κατρίνη ότι πρέπει να ακούμε τις εισηγήσεις των ειδικών, αυτό κάναμε και εμείς. Όμως γνωρίζετε πολύ καλά ότι αν αθροίσει κανείς όλα τα αιτήματα από τα επιτελεία καταλήγει σε λίστα που προσομοιάζει με κατάλογο χριστουγεννιάτικων δώρων. Φτάσαμε στο σημείο να βρούμε μία ευκαιρία πολύ σημαντική και να αποκτήσουμε τρείς φρεγάτες Μπελαρά στην τιμή των δύο».
Ο πρωθυπουργός, παραδέχθηκε ωστόσο πως η χώρα έχει πια τη δυνατότητα να έχει το Ναυπηγείο Σκαραμαγκά το οποίο να είναι σε θέση να κατασκευάσει μεγάλα πλοία επιφανείας ή να επισκευάσει.
Υπενθύμισε παράλληλα ότι «ταυτόχρονα με την απόκτηση των φρεγατών Μπελαρά, υπογράψαμε συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με ρήτρα αμυντικής συνδρομής και την καταψηφίζετε» και ρώτησε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα: «Μα δεν είναι ωφέλιμη; Μα είδατε κανένα Έλληνα να πηγαίνει στο Μαλί και στην υποσαχάρια Αφρική;».
Για να κατηγορήσει ευθέως τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Είστε υπόλογος για αυτό το οποίο κάνατε. Η συμφωνία βάζει τις βάσεις κ. Τσίπρα για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης. Αυτό είναι μια κατάκτηση για τη χώρα. Εσείς την καταψηφίσατε. Σήμερα είπατε ότι το πρόβλημά σας ήταν τα έξι πρόσθετα Ραφάλ. Δεν είναι κάτι καινούργιο αυτό και εσείς γνωρίζετε πολύ καλά ότι μια πλήρης μοίρα συγκροτείται από 24 αεροσκάφη και όχι από 18. Ρίξτε και μία ματιά στο τι λέει και η άλλη πλευρά. Όταν εμείς ήρθαμε στα πράγματα η Τουρκία είχε παραγγελία για 100 f35. Δεν υφίσταται γιατί οι ΗΠΑ και το Κογκρέσο έβαλε βέτο στην πώληση αυτών των αεροσκαφών και επιλέγει την Ελλάδα ως αξιόπιστο εταίρο στην νοτιοανατολική μεσόγειο» και προσθεσε «Παραδώσατε την ΕΑΒ σε τραγική κατάσταση. Σήμερα ο εκσυγχρονισμός των f16 προχωράει. Κλείνουμε όλες τις εκκρεμότητες στην Πολεμική Αεροπορία για τα επόμενα αρκετά χρόνια».
Επανερχόμενος στα όσα ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημείωσε ότι «στο β’ σκέλος της ομιλίας σας περιγράφετε τη δική σας φιλοσοφία για το πως αντιλαμβάνεστε την εξωτερική πολιτική» για να εξηγήσει: «Να θυμίσω τι έχει πετύχει η χώρα αυτούς τους 31 μήνες στο μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής. Επαναλάβατε ότι η μεγάλη σας εθνική επιτυχία είναι η συμφωνία των Πρεσπών. Εμείς έχουμε επεκτείνει στο Ιόνιο στα 12 μίλια και έχουμε υπογράψει μερική συμφωνία με την Αίγυπτο και έχουμε συμφωνήσει επί της αρχής με την Αλβανία ότι θα υπογράψουμε συνυποσχετικό και θα πάμε στη Χάγη για να λύσουμε το θέμα της ΑΟΖ. Δείχνουμε σε όλους ότι η χώρα έχει τη δυνατότητα όχι μόνο να μιλά για το διεθνές δίκαιο αλλά να παίρνει και αποφάσεις σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Αναφέρθηκε στην ενίσχυση των σχέσεων με χώρες της ανατολικής Μεσογείου , σημειώνοντας πως «Η χώρα έχει επεκτείνει το πλέγμα των συμμαχιών της, έχει την καλύτερη σχέση που είχε ποτέ με την Αίγυπτο, έχουμε ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις μας με Ισραήλ, έχουμε αναπτύξει ισχυρό πλαίσιο σχέσεων με ΗΑΕ και Σαουδική Αραβία».
«Την ίδια στιγμή η αξιοπιστία της χώρας μας διεθνώς έχει ενισχυθεί, η οικονομική της επίδοση επιτρέπει ότι αφήσαμε πίσω την περίοδο των μνημονίων και της οικονομικής κρίσης και ταυτόχρονα έχουμε συμφωνήσει επί της αρχής στην επέκταση συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Καταλαβαίνω ότι έχετε μία σημαντική διαφορά για τη συμφωνία με τις ΗΠΑ επικαλούμενος την Αλεξανδρούπολη. Είναι πρόβλημα ή πλεονέκτημα την ισχυρή αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη; Θα ήθελα μια ξεκάθαρη τοποθέτηση επ αυτού» είπε ο πρωθυπουργός.
Απαντώντας στους ισχυρισμούς Τσίπρα για την προσφατη συμφωνία Αθήνας-Ουασιγνκτον ότι ειναι επ αόριστον, του καταλόγισε ψευδείς αναφορές λέγοντας: «Εάν ο ελληνικός λαός σας εμπιστευόταν πάλι και έρθετε στην εξουσία – ο κ. Τσιπράς ζητά εκλογές φαντάζομαι γιατί πιστεύει ότι θα τις κερδίσει – και συμπληρωθεί η πενταετία, θα καταγγείλετε τη συμφωνία; Περιμένω την απάντησή σας. Γιατί περισσεύει ο λαϊκισμός».
Και ο πρωθυπουργός συνέχισε: «Και ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε εκλεγεί το 1981 με κεντρικό σύνθημα “έξω οι βάσεις του θανάτου” και ήρθε το 1983 και υπέγραψε 5ετή επέκταση των συμφωνιών».
Παράλληλα έκανε αναφορά και στο προσφυγικό: «Δεν μπορώ να μην αφήσω ασχολίαστο αυτά που είπατε για το προσφυγικό ότι είμαστε ο συνοριοφύλακας της Ευρώπης. Ναι αλλά είμαστε και της Ελλάδος. Η Ελλάδα έχει σύνορα, τα σύνορα προστατεύονται με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και είμαστε υπερήφανοι που έχουν μειωθεί η ροές και έχουμε τσακίσει τους διακινητές».
«Ναι στη νόμιμη μετανάστευση με κανόνες, όχι στην παράνομη μετανάστευση», συνέχισε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα και είπε: «Θυμόμαστε πολύ καλά τα αποτελέσματα της δικής σας πολιτικής. Όταν μιλάμε για ανθρωπισμό, η Μόρια και το κολαστήριο της Μόριας δικό σας δημιούργημα ήταν. Σήμερα δεν έχει σχέση με το χάος που παραδώσατε. Αυτό το θέμα εμείς το λύσαμε. Αυτή είναι η αλήθεια, έστω κι αν σας ενοχλεί».
Καταλήγοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται «σε μία κατάσταση έντονης αμηχανίας και έντονων εσωκομματικών πιέσεων. Εξού και τα συγκεχυμένα μηνύματα». «Μου υπενθύμισε κάποιος γνωστός μου» προσθεσε ο πρωθυπουργός,«την συγκεκριμένη φορά που θα χρησιμοποιήσετε τη φράση του αγαπημένου σας Μάο, να μας θυμίσετε τη μοίρα όσων την πίστεψαν και μίλησαν ελεύθερα. Είπε και κάτι άλλο ο Μάο, ότι «τώρα είναι ώρα να απαλλαγούμε από τα ζιζάνια» και τους έστειλε όλους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης».
Διαβάστε ακόμα:
Άσφαιρο το δίλημμα Μητσοτάκη «αυτοδυναμία ή ακυβερνησία» – Συγκινεί μόνο 1 στους 4
Ακρίβεια: Πληθωριστική έκρηξη 6,2% τον Γενάρη – Ρεκόρ 25ετίας
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…