Πολιτική

Οι μεγάλοι πονοκέφαλοι του Κυριάκου Μητσοτάκη

του ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΕΡΖΗ

Αναβρασμός επικρατεί το τελευταίο διάστημα στο μέγαρο Μαξίμου. Από τη μια η αναποτελεσματικότητα που τείνει να γίνει κανονικότητα σε μικρές ή μεγάλες κρίσεις, από την άλλη η διεθνής συγκυρία, δημιουργούν έναν εκρηκτικό συνδυασμό για την κυβέρνηση που παρατηρεί ότι το αφήγημά της περί σοβαρότητας και αποτελεσματικότητας θολώνει επικίνδυνα στα μάτια της κοινωνίας.

Οι προκλήσεις που έχει κληθεί ν’ αντιμετωπίσει το τελευταίο διάστημα δεν είναι λίγες και το μήνυμα του πρωθυπουργού στους στενούς του συνεργάτες είναι να βρίσκονται σε επαγρύπνηση προκειμένου να αποσοβηθούν νέες κρίσεις που μπορεί να βλάψουν περισσότερο την εικόνα της κυβέρνησης.

Το «καμπανάκι» χτύπησε γι’ άλλη μια φορά στο Μαξίμου την προηγούμενη εβδομάδα, από δημοσκόπηση που δεν είδε το φως της δημοσιότητας και η οποία εκπονήθηκε από μεγάλη εταιρεία του χώρου για λογαριασμό των κυβερνώντων: η διαφορά που κατέγραψε ήταν στις 5 μονάδες, με τη Ν.Δ. να βρίσκεται στο 30%, τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ν’ ακολουθεί με 25% και το ΚΙΝΑΛ να «κάθεται» στο 17%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη έρευνα έγινε πριν ξεσπάσει ο σάλος με την αποπομπή Λιβάνιου από την κυβέρνηση για τις «τσάντες με τα λεφτά» στις πυρκαγιές της Ηλείας του 2007.
Στο Μαξίμου πασχίζουν να βρουν τρόπους ανάσχεσης της φθοράς που έχει ξεκινήσει ήδη από τον περασμένο Αύγουστο μετά την καταστροφική διαχείριση των πυρκαγιών. Από τότε έως σήμερα τίποτε σχεδόν δεν δείχνει να της πηγαίνει καλά.

Ας δούμε αναλυτικά τα ανοιχτά μέτωπα:

– Στην πανδημία οι εκατόμβες των νεκρών είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο και πλέον για να τις «δικαιολογήσει» ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης για πρώτη φορά στη συνέντευξή του στον Γιώργο Αυτιά το προηγούμενο Σάββατο έκανε λόγο για «κάποιους θανάτους που δεν είναι από covid αλλά με covid». Χρησιμοποίησε με λίγα λόγια ένα επιχείρημα που ως σήμερα βρισκόταν αποκλειστικά και μόνο στα χείλη όσων αντιτίθενται στον εμβολιασμό.

– Στην οικονομία, η άνοδος των ελληνικών ομολόγων προκαλεί σύγκρυο στην κυβέρνηση και προετοιμάζει το έδαφος για αναταράξεις στην αγορά.

– Όλα αυτά την ώρα που οι τιμές στην ενέργεια (φυσικό αέριο, ρεύμα, καύσιμα) έχουν εκτοξευτεί σε δυσθεώρητα ύψη και τα μέτρα της κυβέρνησης μοιάζουν με ασπιρίνες απέναντι σε σοβαρές ημικρανίες. Όπως είναι αναμενόμενο οι αυξήσεις αυτές έχουν αντίκτυπο σε όλη την αγορά και στα προϊόντα της, στο περίφημο δηλαδή «καλάθι της νοικοκυράς». Δεν νοείται π.χ. το αγγούρι να πωλείται στα σούπερ μάρκετ αυτή τη στιγμή προς 0,90 με 1,10 ευρώ το τεμάχιο.

Αναταράξεις υπάρχουν όμως και στο εσωκομματικό πεδίο. Η διαχείριση του θέματος Λιβάνιου και οι επιθέσεις από μερίδα του φιλοκυβερνητικού Τύπου προς τους καραμανλικούς για την κυβέρνηση του 2007 έχουν ενοχλήσει σφόδρα τον πρώην πρωθυπουργό. Ανοιχτά δεν έχει υπάρξει ρήξη, ωστόσο οι κουβέντες μεταξύ βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος είναι ενδεικτικές, με τους καραμανλικούς να θεωρούν υπαίτιο γι’ αυτή την κατάσταση τον πρωθυπουργό.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να βάλει τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να δηλώσει σε όλους τους τόνους δημόσια πως καλύπτει την τότε κυβέρνηση Καραμανλή, αλλά η αλήθεια είναι διαφορετική και η ζημιά έχει ήδη γίνει. Τον αντίκτυπό της θα τον δούμε στο μέλλον.

Ανασχηματισμός ή εκλογές; Το ερώτημα αυτό βρίσκεται στα χείλη πολλών στελεχών της Ν.Δ. Δεν είναι λίγοι οι δυσαρεστημένοι εντός του κόμματος από το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν προχωράει σε αλλαγές, αφ΄ ενός για να δώσει μια αίσθηση φρεσκάδας και ανανέωσης ώστε να αναχαιτίσει τη φθορά, αφετέρου για να δώσει ευκαιρίες και σε άλλους βουλευτές να παράξουν έργο. Την ίδια ώρα οι πληροφορίες λένε ότι στις τοπικές οργανώσεις της Ν.Δ. ξεσκονίζουν τους καταλόγους τους. Αυτό μπορεί να λέει πολλά, τόσο για το συνέδριο του Μαϊου, όσο και για το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες ακόμα και στις αρχές του καλοκαιριού.

Αναλυτές του χώρου, όπως π.χ. ο έμπειρος Ηλίας Νικολακόπουλος έχουν εκφράσει την άποψη ότι η κυβέρνηση «δεν μπορεί να βγάλει άλλο Χειμώνα» με τις παρούσες συνθήκες.- Η πίεση από την αντιπολίτευση είναι άλλο ένα στοιχείο που προκαλεί πονοκέφαλο στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μπορεί να δείχνει άνετος, σε σημείο αλαζονείας, ωστόσο όλες οι μετρήσεις δείχνουν πως αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα με τη φυγή κεντρώων ψηφοφόρων προς το ΚΙΝΑΛ. Προς το παρόν ακολουθεί τη λογική της επιθετικής ρητορικής προς τον Νίκο Ανδρουλάκη, ωστόσο είναι αρκετοί εντός της Ν.Δ. που θεωρούν πως αυτή η τακτική θα γυρίσει σε μπούμερανγκ για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς δημιουργεί μια πόλωση στην οποία δεν είναι συνηθισμένοι οι ψηφοφόροι αυτής της κατηγορίας.

Διαβάστε επίσης:

Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το Κράτος Δικαίου και το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να πλήξει και την Ελλάδα

«Ξεπαγώνει» τις τριετίες στους μισθούς το ΣτΕ, απέρριψε την προσφυγή των εργοδοτών

Άρχισαν τα όργανα στις γαλάζιες περιφέρειες, με αμφίβολο Πατούλη και αντάρτη Μαρκόπουλο

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago