Τώρα μιλάει και ο Ζελένσκι για εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία την Τετάρτη

Την πληροφορία πως η Ρωσία πρόκειται να πραγματοποιήσει εισβολή στα ουκρανικά εδάφη την Τετάρτη ανακοίνωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια διαγγέλματός του.

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο Ουκρανός πρόεδρος έγραψε πως η Ουκρανία θα ανακηρύξει την Τετάρτη ως «Ημέρα Ενότητας» και έκανε γνωστό ότι το σχετικό διάταγμα έχει ήδη υπογραφεί.

«Μάς έχει επικοινωνηθεί ότι στις 16 Φεβρουαρίου θα είναι η ημέρα της (ρωσικής) επίθεσης», δήλωσε ο Ουκρανός Πρόεδρος χωρίς να ανακοινώσει από πού έχει λάβει αυτή την πληροφορία. «Θα την κάνουμε ημέρα ενότητας εκείνη την ημέρα. Το διάταγμα έχει ήδη υπογραφεί. Σήμερα το απόγευμα θα κρεμάσουμε εθνικές σημαίες, θα βάλουμε γαλαζοκίτρινες κορδέλες και θα δείξουμε στον κόσμο την ενότητά μας […] Θέλουμε όλοι να ζήσουμε ευτυχισμένα και η ευτυχία αγαπά τους δυνατούς. Δεν καταφέραμε ποτέ να τα παρατήσουμε και δεν σκοπεύουμε να το μάθουμε αυτό ούτε τώρα. Αγαπήστε την Ουκρανία. Είμαστε σε ειρήνη, είμαστε δυνατοί, είμαστε μαζί», αναφέρει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Υπενθυμίζεται ότι την πληροφορία για εισβολή στο ουκρανικό έδαφος είχε δημοσιοποιήσει την περασμένη Παρασκευή το περιοδικό der Spiegel, βασισμένο σε διαρροές από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. Το περιοδικό σημείωνε όμως ότι η επιβεβαίωση των πληροφοριών ήταν αδύνατη. Διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούσαν ότι οι διαρροές αυτές μπορεί να είχαν στόχο να αφαιρέσουν το χαρτί του αιφνιδιασμού από τη Μόσχα ή να χρησιμοποιηθούν αργότερα ως επιχείρημα για την αποτελεσματικότητα της στρατηγικής των ΗΠΑ που απέτρεψαν μια επίθεση. Την Τετάρτη ίσως να φανεί πόσο αληθινό είναι κάποιο από όλα τα πιθανά σενάρια.

Νωρίτερα τη Δευτέρα ο Ζελένσκι είχε συναντηθεί με τον καγκελάριο της Γερμανίας Ολαφ Σολτς, ο οποίος του υποσχέθηκε περισσότερη οικονομική βοήθεια και πολιτική στήριξη, αλλά όχι στρατιωτικό εξοπλισμό. Στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας θα βρεθεί την Τρίτη και ο Ιταλός ΥΠΕΞ Λουίτζι ντι Μάιο.

ΗΠΑ: Κλείνουν την πρεσβεία τους από το Κίεβο

Στο μεταξύ η Ουάσινγκτον αποφάσισε να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στην Ουκρανία από το Κίεβο στο Λβιβ, στα δυτικά της χώρας, ενόψει της «δραματικής επιτάχυνσης» της ανάπτυξης ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα, ανακοίνωσε σήμερα επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

«Η πρεσβεία θα παραμείνει σε επαφή με την ουκρανική κυβέρνηση”, αλλά «προτρέπουμε σθεναρά όλους τους Αμερικανούς υπηκόους που βρίσκονται ακόμη στην Ουκρανία να εγκαταλείψουν τη χώρα αμέσως», δήλωσε ο ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν σε ανακοίνωσή του.

Στο μεταξύ στο αεροδρόμιο του Κιέβου μεγαλώνουν οι «ουρές» ξένων υπηκόων, που σπεύδουν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Ανάλογη σύσταση έχει δοθεί και από το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Σε μια μάλλον επικοινωνιακού χαρακτήρα κίνηση η Πολωνία ανακοίνωσε ότι ολοκληρώνει τις προετοιμασίες για την πιθανή υποδοχή κύματος Ουκρανών προσφύγων.

«Δεν σκοπεύουμε να επιτεθούμε» επιμένει η Μόσχα

Πάντως ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ, απαντώντας σε ερώτηση του Βλάντιμιρ Πούτιν που μεταδιδόταν από τη ρωσική τηλεόραση απάντησε ότι πάντα υπάρχει περιθώριο για διπλωματική λύση. Οι δυο τους είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση τη Δευτέρα. Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας παρουσιάστηκε να υποστηρίζει, απευθυνόμενος στον Ρώσο πρόεδρο, πως τα περιθώρια του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης με τη Δύση όχι μόνο δεν έχουν εξαντληθεί, αλλά και «απέχουν πολύ» από αυτό το σημείο.

Ο κ. Λαβρόφ φέρεται να πρότεινε όχι μόνο να συνεχιστούν αλλά και να διευρυνθούν σε αυτήν τη φάση οι διαπραγματεύσεις με τη Δύση, διευκρινίζοντας πάντως πως αυτό δεν γίνεται να συνεχιστεί εις το διηνεκές.

Η Ρωσία «δεν θα εισβάλει στην Ουκρανία εκτός κι αν προκληθούμε», δήλωσε ο Ρώσος πρέσβης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Βλαντίμιρ Τσιζόφ, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο βρετανικό «The Guardian».

Την Τρίτη αναμένεται στη Μόσχα ο Ολαφ Σολτς. Η Γερμανία επιδιώκει να αποτρέψει μια πολεμική σύρραξη και εικάζεται ότι ο καγκελάριος θα προτείνει κάποια «κίνηση καλής θέλησης» στη Μόσχα. Την ελπίδα για μια τέτοια κίνηση εξέφραζαν αυτές τις ημέρες και οι πιο ψύχραιμοι σχολιαστές στον ευρωπαϊκό Τύπο.

Είναι ενδεικτικό ότι παρά την κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης η καθιερωμένη ετήσια συνάντηση κορυφαίων γερμανικών επιχειρήσεων με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν θα πραγματοποιηθεί και φέτος, με τη συμμετοχή 20 κορυφαίων μάνατζερ που δραστηριοποιούνται στη ρωσική αγορά. Η προγραμματισμένη ημερομηνία είναι στις 20 Μαρτίου. Λόγω πανδημίας η συνάντηση δεν πραγματοποιείται στη Μόσχα ή στο Σότσι, όπως συνήθως, αλλά μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο κ. Σολτς μιλώντας από το Κίεβο προειδοποίησε ήδη τη Μόσχα για πολύ σημαντικές κυρώσεις σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης που θα πλήξουν καίρια την οικονομία της. Με άλλα λόγια διευκρίνισε ουσιαστικά ότι οι κυρώσεις θα είναι απλά οικονομικές. Αλλά κάτι τέτοιο θα έχει συνέπειες και για αρκετές γερμανικές επιχειρήσεις και τράπεζες.

Ανησυχία και από τον ΟΗΕ

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είχε σήμερα ξεχωριστές συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του. Ο ΓΓ του ΟΗΕ εξέφρασε τη «σοβαρή ανησυχία» του στους δύο υπουργούς για την αυξανόμενη ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών, «χαιρέτισε τις τρέχουσες διπλωματικές διαβουλεύσεις για την αποκλιμάκωση της έντασης και υπογράμμισε για ακόμη μια φορά ότι δεν υπάρχει εναλλακτική στη διπλωματία».

Τεταμένη η ατμόσφαιρα στην Ανατολική Ουκρανία

Το ρωσικό κοινοβούλιο σχεδιάζει να ψηφίσει την Τρίτη πρόταση για την αναγνώριση των δύο αυτονομιστικών περιοχών στην ανατολική Ουκρανία, που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση της Μόσχας, ως ανεξάρτητες. Στο τραπέζι βρίσκονται δυο παραλλαγές της πρότασης όπως εξήγησε ο βουλευτής της Δούμας Βιάτσεσλαβ Βολόντιν. Σύμφωνα με την πρώτη παραλλαγή, θα πρέπει να ζητηθεί από τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των αυτοανακηρυγμένων δημοκρατιών. Σύμφωνα με τη δεύτερη παραλλαγή, θα πρέπει πρώτα να ληφθεί η γνώμη του Υπουργείου Εξωτερικών και άλλων αρμόδιων υπηρεσιών της κυβέρνησης. Η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να πυροδοτήσει νέες εντάσεις στην περιοχή εκτιμούν δυτικοί διπλωμάτες.

Διαβάστε ακόμα

Οι «Ευρωπαίοι» ξεπέρασαν σε σαφήνεια ακόμα και τον αντιπρόεδρο του Εδεσσαϊκού

Στο 2,61% «έκλεισε» η απόδοση του 10ετούς ομολόγου

Yπάρχει κίνδυνος πολέμου στην Ουκρανία;

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago