Πολιτική

Τσίπρας: Τα μέλη μας θ’ αποφασίσουν αν θα μπούμε σε κυβέρνηση συνεργασίας

Ενδιαφέροντα στοιχεία είχε η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα σήμερα το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Οι Αταίριαστοι».

Επί σχεδόν μία ώρα (52 λεπτά κράτησε η συνέντευξη), ο Αλέξης Τσίπρας απαντούσε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων ενώ ήταν χαρακτηριστική η ατάκα του για τη σχέση του με τον τηλεοπτικό σταθμό: «Τόσο ερωτευμένος που είναι ο σταθμός μαζί μου, είπα μέρα που είναι να ανταποκριθώ».

Το μεγαλύτερο μέρος της κουβέντας, όπως ήταν αναμενόμενο αναλώθηκε στην κριτική του Αλέξη Τσίπρα στην κυβέρνηση για τα φλέγοντα θέματα της πανδημίας και της ακρίβειας. Η είδηση ωστόσο βγήκε στο τέλος και είχε να κάνει με την ατάκα που είπε ότι «τα μέλη του κόμματος θα είναι εκείνα που θ’ αποφασίσουν αν θα μπούμε σε κυβέρνηση συνεργασίας». Είναι η πρώτη φορά που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξειδικεύει με συγκεκριμένο παράδειγμα την πρόταση που είχε κάνει ενόψει του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πως στις σημαντικές αποφάσεις θα έχουν λόγο τα μέλη του κόμματος, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να αποδείξει πως δεν ονειρεύεται ένα κόμμα προεδρικό, αλλά ένα ζωντανό οργανισμό αμεσοδημοκρατίας που θα βασίζεται στην άποψη των πολλών.

Σε επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τον Παύλο Πολάκη και για τις κατά καιρούς δηλώσεις του, ουσιαστικά κράτησε την ίδια στάση. Είπε ότι διαφωνεί με αρκετές απ’ αυτές (όπως π.χ. για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη), ότι ο ίδιος δεν επιθυμεί ένα κράτος που θα κάνουν επέλαση οι κομματικοί στρατοί και πως το βασικό είναι να γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσουν την αξιοκρατία και τη διαφάνεια στη δημόσια διοίκηση. Κι επειδή οι δημοσιογράφοι επέμεναν στο ερώτημα, απάντησε πως κανείς δεν διαγράφεται από τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή έχει διαφορετική άποψη.

Στο θέμα της κριτικής στη κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό προσωπικά, αποκάλεσε «διαχειριστή της συμφοράς» τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον ότι δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο αναχαίτισης της ακρίβειας που μαστίζει τα νοικοκυριά, ενώ αναφέρθηκε και στην καταστροφική διαχείριση της πανδημίας. Σε ερώτηση γιατί η αντιπολίτευση λέει πάντα όχι ακόμα και σε ζητήματα που θα μπορούσε να έχει θετική άποψη, υπενθύμισε παραδείγματα όπως π.χ. το Νοσοκομείο Παίδων Θεσσαλονίκης (δωρεά του ιδρύματος Νιάρχος), λέγοντας πως η αρχική συμφωνία που είχε ξεκινήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και ειδικότερα ο Παύλος Πολάκης αφορούσε ένα νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και η κυβέρνηση το μετέτρεψε σε ιδιωτικού. «Σε αυτό όπως καταλαβαίνετε δεν μπορούσαμε να πούμε ναι, είναι η διαφορά φιλοσοφίας και πολιτικής, εμείς είμαστε υπέρ του δημόσιου συστήματος υγείας. Ο κ. Μητσοτάκης εν μέσω μάλιστα της χειρότερης πανδημίας επενδύσει στα ΣΔΥΤ και στην είσοδο των ιδιωτών στο σύστημα υγείας».

Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ επανέλαβε τη δέσμευσή του να την επαναφέρει στο Δημόσιο όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ξαναγίνει κυβέρνηση. «Εμείς δεν θα προχωρούσαμε σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, εν μέσω της μεγαλύτερης ενεργειακής κρίσης», είπε και πρόσθεσε ότι «επί 4,5 χρόνια δεν αυξήσαμε ούτε ένα ευρώ τον λογαριασμό του ρεύματος, αντίθετα μειώσαμε τον ΦΠΑ της ενέργειας στον κατώτατο συντελεστή το ’19».

Δημήτρης Τερζής

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago