Κόσμος

Αλλαγή στρατηγικής στην Ουκρανία ζητούν ψύχραιμες φωνές σε ευρωπαϊκά ΜΜΕ

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν με εκθετικά αυξανόμενο επείγοντα χαρακτήρα ότι η κατάσταση στην Ουκρανία μπορεί να κλιμακωθεί πριν από το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων. Ενώ η τηλεφωνική διπλωματία μεταξύ Μόσχας, Ουάσιγκτον, Παρισιού, Βερολίνου και Κιέβου κύλησε ομαλά το Σαββατοκύριακο, ορισμένα κράτη κάλεσαν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία. Πολλοί σχολιαστές από τρίτες χώρες δεν ακολουθούν την γραμμή Ουάσιγκτον και Λονδίνου, που καλλιεργούν συγκρουσιακό κλίμα, προειδοποιούν κατά της πολεμικής ρητορικής και τάσσονται υπέρ μιας αλλαγής στρατηγικής.

Η καλλιέργεια φόβου εξυπηρετεί τον Πούτιν

Η έκκληση του Μπάιντεν προς τους πολίτες των ΗΠΑ να εγκαταλείψουν την Ουκρανία είναι μοιραία, επικρίνει το γερμανικό Deutschlandfunk: «Αν εξαπλωθεί πανικός στην Ουκρανία, θα δώσει ένα επιπλέον χαρτί στα χέρια του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Γιατί ποιος εξακολουθεί να επενδύει σε μια χώρα που πιθανώς πρόκειται να δεχτεί εισβολή; Δυτικοί δημοσιογράφοι κάνουν ήδη ρεπορτάζ για αποθήκες στο Κίεβο αντί, για παράδειγμα, για την επιτυχημένη ουκρανική γεωργία, με συγκομιδή σιτηρών από την οποία επωφελείται και η Γερμανία ως εισαγωγέας. Η Ουκρανία απειλεί να υποτιμηθεί ως περιοχή κινδύνου. … Το Κρεμλίνο ασκεί πολιτική με φόβο. Στο εσωτερικό της, όμως επίσης στο εξωτερικό. Οι Ουκρανοί έχουν μέχρι στιγμής αντισταθεί σε αυτήν την απειλή με αξιοσημείωτη ψυχραιμία. Αν αυτό αλλάξει, ο Πούτιν μπορεί να κερδίσει έναν πόλεμο χωρίς καν να τον έχει ξεκινήσει».

Πρώτα απειλές και μετά συνεργασία

Στην ισπανική El País, ο γνωστός αρθρογράγος Wolfgang Münchau από τη δεξαμενή σκέψης Eurointelligence ζητά μια διττή στρατηγική απέναντι στη Μόσχα: «Το πιο αποτελεσματικό μέτρο που θα μπορούσε να λάβει η Δύση τώρα, τις παραμονές ενός πιθανού πολέμου, θα ήταν να είναι ξεκάθαρη σχετικά με τις κυρώσεις που θα επιβάλει. Αντιμέτωποι με μια μέγιστη στρατιωτική απειλή, θα πρέπει να απαντήσουμε με μια μέγιστη οικονομική απειλή. … Οι απλοί Ρώσοι θα καταλάβαιναν ότι η απόφαση του Πούτιν να εισβάλει θα είχε κόστος για αυτούς. … Θα πρέπει επίσης να δούμε τη Ρωσία ως εταίρο. Η Αρκτική γίνεται ολοένα και πιο σημαντική για τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Μακροπρόθεσμα, θα πρέπει να βρούμε τρόπους να συνεργαστούμε με τη Ρωσία. Δεν είναι εχθρός».

Μην παίζετε τον πιο καλό μαθητή της Αμερικής

Η ΕΕ πρέπει να αναπτύξει τη δική της στρατηγική απέναντι στη Μόσχα, απαιτεί στον «Διάλογο» της Κύπρου ο Γιώργος Γεωργίου από το ΑΚΕΛ: «Δυστυχώς, η ΕΕ φαίνεται ανίκανη να ανταποκριθεί στα μείζονα ζητήματα της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή. … Στην πράξη, υπακούει μόνο στα αφεντικά της, τους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ. Ορισμένες χώρες δείχνουν ακόμη και με αξιοζήλευτη βιασύνη τι πρότυποι μαθητές είναι. Ταυτόχρονα, γνωρίζουν ότι μια σύγκρουση θα έβλαπτε ανεπανόρθωτα την ίδια την Ευρώπη. … Η Ευρώπη πρέπει να θυμάται τις δικές της αξίες και να υπερασπιστεί την ειρήνη και τα οικουμενικά ιδανικά πριν να είναι πολύ αργά!».

Ένας πόλεμος μικρής κλίμακας βολεύει πολλούς

Μια περαιτέρω ρητορική κλιμάκωση της κατάστασης είναι πιθανή, επειδή πολλοί επωφελούνται από αυτήν στο εσωτερικό, τόσο στη Ρωσία όσο και στις ΗΠΑ πιστεύει η ουγγρική Népszava: «Ο Πούτιν δεν είναι ικανοποιημένος με τη βάναυση καταστολή της ρωσικής αντιπολίτευσης για εσωτερική σταθεροποίηση, επιδιώκει να δημιουργήσει μια αυτοκρατορική συνείδηση. … Το ΝΑΤΟ επιτέλους απέκτησε ξανά νόημα και ο Μακρόν φόρεσε το τέλεια ραμμένο κοστούμι ενός Ευρωπαίου πολιτικού που αγωνίζεται για την παγκόσμια ειρήνη με υγιές ένστικτο. Ομως και από την οπτική γωνία του Μπάιντεν, δεν υπάρχουν πολλά να πούμε ενάντια σε έναν πόλεμο που θα μπορούσε να αποσπάσει την προσοχή των Αμερικανών από τα δικά τους προβλήματα».

Διαβάστε ακόμα

ΥΠΕΞ: Νεκροί δύο Έλληνες ομογενείς στην Ανατολική Ουκρανία – Αποχωρήστε άμεσα από τη χώρα

Επιμένουν ΗΠΑ-Βρετανία να μιλούν για επικείμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

«Φταίει ο Πούτιν και η διχασμένη Ευρώπη» γράφουν τα δυτικά ΜΜΕ, που βλέπουν δύσκολη την αποφυγή του πολέμου

Κώστας Αργυρός

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago