Η διάψευση από την ίδια την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, των σεναρίων περί αλλαγής του εκλογικού νόμου, φουντώνει τη συζήτηση και ενισχύει τις εκτιμήσεις ότι η κατάκτηση της αυτοδυναμίας από οποιοδήποτε κόμμα στις επόμενες εκλογές θα είναι εξαιρετικά δύσκολος στόχος.
Εξ αντικειμένου, η διατήρηση της ψηφισθείσας από τη ΝΔ ενισχυμένης αναλογικής, που θα ισχύσει σε τυχόν επαναληπτικές εκλογές, αφού οι επόμενες θα γίνουν με την απλή αναλογική, οδηγεί τον κ. Μητσοτάκη να αναγορεύσει το δίλλημα «αυτοδυναμία ή ακυβερνησία» σε κεντρικό σύνθημα και στρατηγική του.
Με αυτή τη στρατηγική θα επιχειρήσει να πολωθεί σε τέτοιο βαθμό η σύγκρουση στο ενδιάμεσο διάστημα των δύο εκλογών, ώστε να ξεπεράσει το 38% περίπου, που απαιτεί η νέα ενισχυμένη αναλογική για την αυτοδυναμία.
Ωστόσο είναι και ένας στόχος που μπορεί να εξελιχθεί απλώς σε εικασία, με βάση το πώς ανταποκρίνεται η κοινή γνώμη αυτή την περίοδο τουλάχιστον στο συγκεκριμένο δίλλημα.
Όπως δείχνουν ακόμα και δημοσκοπήσεις, που βρίσκουν τη ΝΔ σχετικά ψηλά σε ποσοστά, οι πολίτες δεν ακολουθούν τη συλλογιστική του κ. Μητσοτάκη και δεν υιοθετούν την κινδυνολογία περί ακυβερνησίας.
Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα που δημοσιοποίησε η Opinion Poll και παρότι η ΝΔ είναι ακόμα σε ποσοστά άνω του 30%, στο ερώτημα ποια Κυβέρνηση θα προτιμούσαν οι πολίτες να προκύψει μετά από τις εκλογές, η απάντηση «αυτοδύναμη Κυβέρνηση Ν.Δ.» καταγράφει μόλις 24.2%! Ούτε καν οι ψηφοφόροι της ΝΔ δεν θέλουν αυτοδύναμο τον κ. Μητσοτάκη και μονοκομματική γαλάζια κυβέρνηση.
Μάλιστα η απάντηση «Κυβέρνηση συνεργασίας Ν.Δ- ΚΙΝΑΛ» καταγράφει ποσοστό 17.9%, πράγμα που σημαίνει ότι η πίεση θα μεταφερθεί στον Νίκο Ανδρουλάκη σε μεγάλο βαθμό, αν και πρακτικά η λύση θα πρέπει να δοθεί και από τον κ. Μητσοτάκη σε αυτή την περίπτωση. Ωστόσο η διαπίστωση ότι στο δίλλημα περί αυτοδυναμίας ή ακυβερνησίας δεν ανταποκρίνονται ούτε οι ψηφοφόροι της ΝΔ φανερώνει ότι πολύ δύσκολα θα υποκύψουν οι αναποφάσιστοι ή όσοι επιλέξουν άλλο κόμμα στις πρώτες εκλογές και στη συνέχεια κληθούν να ξαναψηφίσουν σε κλίμα εκβιαστικής πίεσης.
Υπό αυτή την έννοια, η εκπεφρασμένη πρόθεση του κ. Μητσοτάκη να πάει σε επαναληπτικές εκλογές αμέσως πρέπει να αιτιολογηθεί επαρκώς από τον ίδιο (σε περίπτωση πάντα που είναι πρώτο κόμμα η ΝΔ), καθώς οφείλει πρώτα να εξαντλήσει κάθε περιθώριο κυβερνητικών συνεργασιών και μετά να ζητήσει νέες κάλπες. Με άλλα λόγια, η απλή αναλογική δεν «καίγεται» όσο εύκολα θα ήθελε το Μαξίμου και η επανάληψη της ιστορίας του 1989-90 με τις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις μόνο απλή διαδικασία δεν είναι.
Διαβάστε επίσης:
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…