Πιο σκληρή δουλειά και λιγότερα δημόσια έξοδα υπόσχεται στους Γάλλους ψηφοφόρους η Βαλερί Πεκρές υποψήφια της παραδοσιακής Δεξιάς στις γαλλικές εκλογές.
Σε μια συνέντευξή της στους «Financial Times», που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και «κλείσιμο ματιού» στους οπαδούς των σφιχτών δημοσιονομικών σε Βερολίνο και Φρανκφούρτη η Πεκρές υπόσχεται περιορισμού του δημόσιου τομέα, με μεταρρυθμίσεις του ιδιαίτερα κοστοβόρου συνταξιοδοτικού συστήματος, μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων και συνολικά μια σφιχτή δημοσιονομική πολιτική σε μια κατεύθυνση μείωσης του δημόσιου χρέους που στην περίοδο της πανδημίας έχει «ξεφύγει» και φτάνει σήμερα το 114% του ΑΕΠ της Γαλλίας.
Η υποψήφια των Ρεπουμπλικάνων που αυτοπροσδιορίζεται ως ο τρίτος πόλος ανάμεσα στον «φεντεραλιστή» Μακρόν και τους εθνικιστές Λεπέν και Ζεμούρ δηλώνει ξεκάθαρα ότι «οι άνθρωποι θα πρέπει να εργάζονται περισσότερο, και εμείς θα πρέπει να ξοδεύουμε λιγότερα – και καλύτερα». Δεσμεύεται να αυξήσει το όριο συνταξιοδότησης από τα 62 στα 65 χρόνια, αλλά και να περιορίσει την μετανάστευση την οποία συνδέει με τις υπερβολικές δαπάνες του κοινωνικού κράτους. Κατά τη θεωρία της ο περιορισμός του αριθμού των μεταναστών, μέσω ενός συστήματος αυστηρότερου ελέγχου, θα απάλλασε τις κοινωνικές υπηρεσίες από υπερβολικά έξοδα. Υπόσχεται δημοψήφισμα για τις μεταναστευτικές πολιτικές, τη θέσπιση ποσοστώσεων για τους μετανάστες και την καταστολή του εγκλήματος.
Η μέχρι τώρα περιφερειάρχης που αποκαλεί τον εαυτό της κατά το «ένα τρίτο Θάτσερ και κατά δύο τρίτα Μέρκελ» και έχει επίσης υπάρξει υπουργός της κυβέρνησης Σαρκοζί, επικρίνει ως υπερβολικά φιλελεύθερες τις κυβερνητικές και δικαστικές αρχές και βάζει το θέμα της «ασφάλειας» και αντιμετώπισης της εγκληματικότητας πολύ ψηλά στην ατζέντα της. Στις δημοσκοπήσεις έρχεται δεύτερη πίσω από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος επίσημα δεν έχει ακόμα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του και ο οποίος αυτό το διάστημα έχει ρίξει το βάρος του σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής πρωτίστως στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τους φίλους του αυτό το κάνει για να μην μπλέκει τις προεδρικές υποχρεώσεις με προεκλογικές δραστηριότητες. Οι πιο «υποψιασμένοι» απλώς θεωρούν ότι δεν θέλει να μετριέται ο χρόνος των εμφανίσεων του στα ΜΜΕ ως υποψηφίου και έχει έτσι ένα πλεονέκτημα απέναντι στους αντιπάλους του. Κανείς δεν αμφιβάλει στην Γαλλία ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος.
Η 54χρονη Πεκρές είναι η πρώτη γυναίκα που ηγείται του ψηφοδελτίου των Ρεπουμπλικάνων και αν εκλεγόταν θα ήταν και η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας. Η τακτική της μέχρι στιγμής επικεντρώνεται στο να εμφανίζεται ως «Η ενδιάμεση», ανάμεσα στον πολύ «φιλελεύθερο» πρόεδρο και στους δύο αντιπάλους της από την ακροδεξιά. Στην ουσία όμως προσπαθεί να συγκεράσει προτάσεις μιας καθαρά νεοφιλελεύθερης οικονομικής ατζέντας με τη ρητορική του «νόμου και της τάξης», που στοχοποιεί τους μετανάστες χωρίς να φτάνει στα άκρα.
Σε αυτή τη φάση φαίνεται να επικεντρώνει τις επιθέσεις της εναντίον του Μακρόν, τον οποίο και δε μπορεί να φτάσει στις δημοσκοπήσεις, κατηγορώντας τον ότι έχει διχάσει τους Γάλλους και έχει διογκώσει επικίνδυνα το χρέος της χώρας. Οι προεδρικές εκλογές στην Γαλλία έχουν οριστεί για τις 10 και 24 Απριλίου.
Διαβάστε ακόμα
Γαλλικές εκλογές: Γιατί έχουν σημασία για την κυβέρνηση Μητσοτάκη
Ουκρανία: Η πραγματική εικόνα για τη χώρα που έχει γίνει το θέατρο του νέου ψυχρού πολέμου
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…