Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την «έντονη ανησυχία» τους μετά το πολύνεκρο ισραηλινό πλήγμα σε σχολείο στη Λωρίδα της Γάζας, το οποίο έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή.
«Αυτό καταδεικνύει τον επείγοντα χαρακτήρα επίτευξης μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης των ομήρων, μια συμφωνία για την οποία συνεχίζουμε να εργαζόμαστε ακούραστα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σάβετ. Ο ίδιος τόνισε ότι η Ουάσιγκτον ζήτησε από τους Ισραηλινούς αξιωματούχους «περισσότερες λεπτομέρειες» για αυτό το πλήγμα, που άφησε 93 νεκρούς, σύμφωνα με τον απολογισμό της Πολιτικής Προστασίας της Λωρίδας της Γάζας.
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε σήμερα «τρομοκρατημένος» από το πολύνεκρο ισραηλινό πλήγμα, προσθέτοντας ότι τουλάχιστον 10 σχολεία έχουν στοχοποιηθεί τις τελευταίες εβδομάδες και ότι «δεν υπάρχει δικαιολογία για αυτές τις σφαγές».
Για «άλλη μια ημέρα φρίκης στη Γάζα» μίλησε ο γενικός επίτροπος της UNRWA, της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες, ο Φιλίπ Λαζαρινί, αναφερόμενος στην επίθεση και συμπλήρωσε ότι «το αφόρητο δεν μπορεί να γίνει ο κανόνας». Κάλεσε τέλος όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές να προστατεύουν τους αμάχους και τις μη στρατιωτικές υποδομές, τονίζοντας ότι «είναι καιρός να τελειώσουν αυτές οι φρικαλεότητες που εκτυλίσσονται μπροστά στα μάτια μας».
Η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα παλαιστινιακά εδάφη, η Ιταλίδα Φραντσέσκα Αλμπανέζε, κατηγόρησε το Ισραήλ για «γενοκτονία» Παλαιστινίων. Η ίδια πρόσθεσε ότι το Ισραήλ διεξάγει τέτοια πλήγματα χρησιμοποιώντας «αμερικανικά και ευρωπαϊκά όπλα». «Ας μας συγχωρήσουν οι Παλαιστίνιοι για τη συλλογική ανικανότητά μας να τους προστατεύσουμε, σεβόμενοι την πιο στοιχειώδη έννοια του διεθνούς δικαίου» έγραψε χαρακτηριστικά η Αλμπανέζε, η οποία είναι εξουσιοδοτημένη από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, όμως δεν εκφράζεται εκ μέρους του Οργανισμού, ενώ στο παρελθόν για ανάλογες δηλώσεις κατηγορήθηκε από το Ισραήλ για «αντισημιτισμό».
Το Κατάρ, που έχει αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ του Ισραήλ και της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, ζήτησε να διεξαχθεί μια «επείγουσα διεθνής έρευνα». Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών του εμιράτου ζητά «την αποστολή ανεξαρτήτων ερευνητών του ΟΗΕ, προκειμένου να διεξάγουν έρευνες για τη συνεχή στόχευση από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής σχολείων και καταφυγίων για τους εκτοπισμένους».
Το Ιράν, σύμμαχος της Χαμάς, καταδίκασε την επίθεση ως άλλο ένα «έγκλημα πολέμου» που διέπραξαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, με τον εκπρόσωπο Τύπου του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νάσερ Κανανί, να αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι αυτή η επίθεση «απέδειξε για άλλη μία φορά ότι το καθεστώς του απαρτχάιντ του Ισραήλ δεν σέβεται κανέναν κανόνα και κανονισμό του διεθνούς δικαίου ούτε τις ηθικές και ανθρωπιστικές αρχές». Περιέγραψε επίσης την επίθεση ως «ένα βάρβαρο, σαφές παράδειγμα της ταυτόχρονης διάπραξης γενοκτονίας, εγκλήματος πολέμου και εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας» από το Ισραήλ και υποστήριξε ότι «ο μοναδικός τρόπος να αντιμετωπιστεί αυτό το βίαιο καθεστώς είναι μια ακλόνητη δράση των μουσουλμανικών χωρών και χωρών που τάσσονται υπέρ της ελευθερίας σε ολόκληρο τον κόσμο για να στηριχθεί με απτό τρόπο το παλαιστινιακό έθνος».
Σε ανάλογο ύφος, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε την κυβέρνηση Νετανιάχου ότι «θέλει να υπονομεύσει τις διαπραγματεύσεις για μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός», προσθέτοντας ότι «οι διεθνείς παράγοντες που δεν λαμβάνουν μέτρα για να σταματήσουν το Ισραήλ καθίστανται συνεργοί αυτών των εγκλημάτων».
Η Γαλλία «καταδίκασε» και αυτή «κατηγορηματικά» το ισραηλινό πλήγμα εναντίον σχολείου, υπογραμμίζοντας ότι «ο σεβασμός του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου είναι επιβεβλημένος από το Ισραήλ». Στο Ηνωμένο Βασίλειο ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Ντέιβιντ Λάμι δήλωσε σοκαρισμένος και ζήτησε την εφαρμογή «μιας άμεσης κατάπαυσης του πυρός». Πρόσθεσε επίσης ότι «η Χαμάς πρέπει να σταματήσει να θέτει σε κίνδυνο του αμάχους και το Ισραήλ πρέπει να συμμορφωθεί με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…