Πριν από μερικές εβδομάδες το δεύτερο κανάλι της δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης ZDF είχε προβάλει ένα ημίωρο ντοκυμαντέρ για την δράση του τουρκικού «παρακράτους» στη Γερμανία.
Ο τίτλος ήταν το «σκιώδες βασίλειο του Ερντογάν» και παρουσιαζόταν με στοιχεία και μαρτυρίες ο κίνδυνος που διατρέχει οποιοσδήποτε στη Γερμανία διαφωνεί με τον Τούρκο πρόεδρο να βρεθεί απειλούμενος, άσχετα αν είναι Τούρκος αντιπολιτευόμενος, Κούρδος εξόριστος ή Γερμανός δημοσιογράφος. Τα στοιχεία ήταν συγκλονιστικά και προκαλούν ανατριχίλα για τις μεθόδους του τουρκικού παρακράτους στην ισχυρότερη χώρα της Ευρώπης, όπου ζουν τρία εκατομμύρια πολίτες με τουρκικό υπόβαθρο.
Μπαράζ επιθέσεων τρομοκράτησης των επικριτών
Στο ρεπορτάζ μιλούσαν Τούρκοι, που ζουν στη Γερμανία και έχουν δεχτεί επιθέσεις από φανατικούς οπαδούς του Ερντογάν, που ανήκουν σε ένα δίκτυο οργανώσεων που λειτουργούν με διάφορα προσχήματα ως «πολιτιστικοί» ή άλλοι σύλλογοι. Σημαντικός είναι εδώ ο ρόλος των «Γκρίζων Λύκων», που διατηρούν τα δικά τους παρακλάδια στη Γερμανία.
Ανάμεσά στα θύματα της βίας ο εξόριστος στο Βερολίνο δημοσιογράφος, Ερκ Ατσαρέρ που του επιτέθηκαν το περασμένο καλοκαίρι τρεις άγνωστοι στην αυλή του σπιτού του, τον ξυλοκόπησαν τόσο ώστε να χρειαστεί νοσοκομειακή περίθαλψη και του φώναζαν «να σταματήσεις να γράφεις εναντίον της πατρίδας». Ο δημοσιογράφος είχε προηγουμένως δημοσιεύσει κείμενα για το καθεστώς διαφθοράς, που επικρατεί στην σημερινή Τουρκία καθώς και για παράνομες παραδόσεις όπλων από την Αγκυρα στη Συρία.
Ανάλογες επιθέσεις έχουν δεχτεί και άλλοι λιγότερο ή περισσότερο γνωστοί Τούρκοι της Γερμανίας, που έχουν μιλήσει δημόσια κατά του σημερινού προέδρου, όπως ο πυγμάχος με διπλή υπηκοότητα Ουνσάλ Αρίκ, ο οποίος επίσης έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από μια ομάδα τριών αγνώστων, ένα βράδυ που έκανε τζόγκινγκ στο Ρέγκενσμπουργκ. Εναντίον του έχουν εκδοθεί ήδη τρία εντάλματα σύλληψης στην Τουρκία, λόγω προσβολής του προέδρου Ερντογάν. Παλιότερα είχε δεχτεί και επίθεση με μαχαίρι.
Ο ρόλος της μυστικής υπηρεσίας ΜΙΤ
Δεν είναι όμως μόνο κάποιοι φανατικοί Τούρκοι μετανάστες δεύτερης η τρίτης γενιάς που απλώς θέλουν να προστατέψουν την εικόνα της πατρίδας τους. Οπως αναφερόταν στο ρεπορτάζ οι γερμανικές αρχές έχουν στοιχεία ότι στη χώρα δρουν και Τούρκοι πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών ΜΙΤ. Μάλιστα ένας από αυτούς συνελήφθη πρόσφατα σε ξενοδοχείο του Ντύσελντορφ. Πάνω του βρέθηκαν εκτός από όπλο και σφαίρες και μια λίστα θανάτου με υποψήφιους στόχους.
Υπάρχουν επίσης στοιχεία για απαγωγές αντικαθεστωτικών και τρομοκράτηση άλλων, κάτι που κάνει συχνά δύσκολο το έργο των γερμανικών αρχών στην συγκέντρωση στοιχείων. Η δράση του τουρκικού παρακράτους έχει πολλαπλασιαστεί σε ένταση και βιαιότητα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 στην Τουρκία. Στο στόχαστρο βρίσκονται κυρίως όσοι θεωρούνται οπαδοί του Φετουλάχ Γκιουλέν και εκπρόσωποι του κουρδικού κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών HDP.
Απειλούμενοι αισθάνονται και οι περίπου 700 Τούρκοι πρώην δημόσιοι υπάλληλοι που διέφυγαν μετά το πραξικόπημα και έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στη Γερμανία.
Στο στόχαστρο και η γερμανική κοινή γνώμη
Ανθρωπιστικές οργανώσεις της Γερμανίας έχουν καταγράψει συχνά περιστατικά απαγωγών και βασανισμού πολιτικών αντιπάλων, με στόχο να τους αναγκάσουν να σταματήσουν να επικρίνουν δημόσια το καθεστώς Ερντογάν. Αυτό έχει να κάνει και με την διαμόρφωση του ανάλογου πολιτικού κλίματος στη Γερμανία, καθώς κάθε δημοσίευση καταγγελιών για την κατάσταση των δημοκρατικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία εκτιμάται ότι δυσχεραίνει τη διαπραγματευτική θέση της Αγκυρας απέναντι στο Βερολίνο.
Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει η οργάνωση UID (Ενωση Διεθνών Δημοκρατών), που καθοδηγείται από την επίσημη κυβέρνηση της Τουρκίας και έχει το ρόλο του «λομπίστα» τουρκικών συμφερόντων στη Γερμανία, με εκατοντάδες τοπικές και περισσότερες από 15 περιφερειακές οργανώσεις. Στο παγκόσμιο συνέδριο της είχε μιλήσει ο ίδιος ο Ερντογάν, καλώντας τα μέλη της να υπερασπίζονται την αλληλεγγύη με την πατρίδα και τα συμφέροντά της, όπου και αν βρίσκονται.
Γιατί οι γερμανικές αρχές αντιδρούν με το «γάντι»
Ωστόσο όπως επισημαίνουν αρκετοί Τούρκοι αντικαθεστωτικοί, που έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα τους φαίνεται ότι η επιθετική στάση της Αγκυρας δεν αντιμετωπίζεται με την ίδια αποφασιστικότητα από τις αρχές ασφαλείας της Γερμανίας, που ακολουθούν περισσότερο μια πολιτική παρακολούθησης τέτοιων δραστηριοτήτων, όσο είναι αυτό εφικτό, και κατευνασμού, και παρεμβαίνουν μόνο όταν ξεπεραστούν κάποια «όρια». Oπως έλεγε ένας πολιτικός επιστήμονας τουρκικής καταγωγής, ουσιαστικά η διστακτικότητα της γερμανικής πλευράς να αντιμετωπίσει αυτό το παρακράτος ερμηνεύεται από την επίσημη Τουρκία ως δικαίωση της πολιτικής της τρομοκράτησης των αντιπάλων της και την ενθαρρύνει να την συνεχίζει με ακόμα μεγαλύτερη ένταση.
Ενας Τούρκος πρώην διπλωμάτης, που μίλησε στη συγκεκριμένη εκπομπή κάτω από καθεστώς ανωνυμίας, επέκρινε και την απροθυμία του πολιτικού προσωπικού της Γερμανίας, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης να μιλήσουν ανοκτά για το πρόβλημα και να εκφράσουν τη στήριξή τους στα θύματα, φοβούμενοι να βρεθούν στο στόχαστρο του τουρκικού καθεστώτος. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα από τα κορυφαία στελέχη της οργάνωσης UID είναι ο Μπουλέντ Γκιουβέν, ο οποίος ζει στο Αμβούργο και είναι επίσης στέλεχος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SPD. Ο ίδιος δεν είχε κανένα πρόβλημα να μιλήσει στο σχετικό ρεπορτάζ και να εκθειάσει τα «επιτεύγματα» του προέδρου Ερντογάν.
Κάτι που κάνει συστηματικά, όποτε του δίνεται η ευκαιρία να μιλήσει σε γερμανικά ΜΜΕ, τα οποία πάντως, όπως επισημαίνεται από όσους γνωρίζουν το χώρο, έχουν σημαντικά διαβρωθεί από το λόμπι του ΑΚΡ στη Γερμανία, ενώ εκτεταμένη είναι η παρέμβαση και επιρροή τέτοιων κύκλων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ενα παγκόσμιο φαινόμενο
Πάντως όπως αποκαλύφθηκε στο σχετικό ρεπορτάζ απειλές, απαγωγές και επιθέσεις εναντίον αντιπάλων του Ερντογανισμού έχουν καταγραφεί και σε άλλες χώρες από την Ουκρανία μέχρι τη μακρινή Μαλαισία. Η δράση της ΜΙΤ και των Γκρίζων Λύκων δεν περιορίζεται μόνο στη Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με μεγάλες τουρκικές μειονότητες, αλλά είναι όπως φαίνεται παγκόσμια. Αλλά η Γερμανία αποτελεί προτεραιότητα για τον Τούρκο πρόεδρο λόγω του μεγέθους της ίδιας, αλλά και της εκεί εβρισκόμενης τουρκικής κοινότητας. Και αυτό ίσως εξηγεί γιατί οι τουρκικές κυβερνήσεις διαχρονικά είναι πολύ επιφυλακτικές στο να καταδικάσουν για παράδειγμα την τουρκική επιθετικότητα απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο.
Οπως σημειώνει ο ειδικός σε θέματα μυστικών υπηρεσιών, Εριχ Σμιντ Ενμπομ η λύση δεν είναι αυτή που έχουν υπονοήσει κάποιοι Χριστιανοδημοκράτες πολιτικοί, να περιμένει δηλαδή κανείς πότε θα τελειώσει η περίοδος της κυριαρχίας του Ερντογάν στην Τουρκία. Οπως λέει χαρακτηριστικά «ακόμα και αν μετά το 2023 φύγει ο Ερντογάν και το ΑΚΡ από την εξουσία, θα έχει παγιωθεί στη Γερμανία αυτό το σκιώδες βασίλειο με όλα του τα παρακλάδια».
Διαβάστε ακόμα
Γιατί ο Ερντογάν αυτοπροτείνεται ως… μεσολαβητής μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ για την Ουκρανία
Ουκρανία: Η πραγματική εικόνα για τη χώρα που έχει γίνει το θέατρο του νέου ψυχρού πολέμου
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…