Κόσμος

Σε κλοιό έντασης παραμένει η Μέση Ανατολή – Νέες απειλές του Ισραήλ και για τον Γιαχία Σινουάρ

Το Ισραήλ προειδοποίησε χθες Τετάρτη πως θα εξαλείψει τον νέο ηγέτη της Χαμάς, τον Γιαχία Σινουάρ, την ώρα που ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, που πλέον έχει εισέλθει στον ενδέκατο μήνα, απειλεί να εξαπλωθεί σε όλη τη Μέση Ανατολή. Ο Γιαχία Σινουάρ ονομάστηκε προχθές Τρίτη νέος πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, διάδοχος του Ισμαήλ Χανίγια, η δολοφονία του οποίου την 31η Ιουλίου στην Τεχεράνη αποδόθηκε στο Ισραήλ από το Ιράν, που ορκίστηκε να εκδικηθεί.

Οι ισραηλινές αρχές κατηγορούν το κορυφαίο στέλεχος του παλαιστινιακού κινήματος στη Λωρίδα της Γάζας ότι ήταν ανάμεσα στους εγκεφάλους της άνευ προηγουμένου εφόδου τον Οκτώβριο στο νότιο Ισραήλ. «Θα πολλαπλασιάσουμε τις προσπάθειες για να τον βρούμε», διεμήνυσε χθες ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας του Ισραήλ, ο στρατηγός Χερτσί Χαλεβί.

Εντωμεταξύ, την ώρα που οι μεσολαβητικές προσπάθειες έχουν αποτύχει, ο πόλεμος, στον οποίο σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 40.000 άνθρωποι στη Γάζα, στην πλειονότητά τους γυναικόπαιδα, απειλείται να εξαπλωθεί στη Μέση Ανατολή, ανάμεσα στο Ιράν και τους συμμάχους του από τη μία και στο Ισραήλ και τους δικούς του συμμάχους, ιδίως τις ΗΠΑ, από την άλλη.

Η ένταση ανέβηκε κατακόρυφα μετά τους θανάτους του Ισμαήλ Χανίγια και του Φουάντ Σουκρ, ηγετικού στελέχους του στρατιωτική βραχίονα της Χεζμπολά, την 30ή Ιουλίου σε ισραηλινό βομβαρδισμό σε νότιο προάστιο της Βηρυτού. Η Χεζμπολά και το Ιράν έχουν «υποχρέωση να ανταποδώσουν» μετά τις δυο δολοφονίες, είπε προχθές Τρίτη ο ηγέτης του ένοπλου λιβανικού κινήματος Χασάν Νασράλα, διαμηνύοντας πως θα υπάρξουν αντίποινα «όποιες κι αν είναι οι συνέπειες».

Κατά τη διάρκεια συνεδρίασής του χθες στη Σαουδική Αραβία, ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ) έκρινε πως το Ισραήλ διέπραξε τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια και είναι «απόλυτα υπεύθυνο». Ο ασκών την προεδρία του Οργανισμού, ο Μαμαντού Τανγκαρά (Γκάμπια), καταδίκασε την δολοφονία, που εγείρει κίνδυνο να ξεσπάσει «πιο ευρεία σύρραξη» στη Μέση Ανατολή.

Μπροστά στον κίνδυνο εξάπλωσης του πολέμου, η διεθνής κοινότητα αναζητεί διόδους κατευνασμού και επανέναρξης των έμμεσων διαπραγματεύσεων του Ισραήλ και της Χαμάς προκειμένου να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. Οι διπλωματικές επαφές έχουν πολλαπλασιαστεί, ιδίως ανάμεσα στις χώρες που μεσολαβούν στις έμμεσες διαπραγματεύσεις (Κατάρ, Αίγυπτος, ΗΠΑ).

«Θεωρούμε πως ποτέ δεν είχαμε φθάσει τόσο κοντά» στη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, είπε χθες ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, ο Τζον Κέρμπι. Την ίδια ώρα, ο  επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, η κυβέρνηση του οποίου είναι ο βασικός σύμμαχος του Ισραήλ, αξίωσε, την Τρίτη, το Ιράν και το Ισραήλ να αποφύγουν στρατιωτική «κλιμάκωση».

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε επίσης την Τεχεράνη να εγκαταλείψει «τη λογική των αντιποίνων», τονίζοντας πως περαιτέρω κλιμάκωση «δεν είναι προς το συμφέρον κανενός», ενώ κάλεσε και τον ισραηλινό πρωθυπουργό να «αποφύγει κύκλο αντιποίνων». Ο ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν από την πλευρά του αξίωσε οι δυτικές χώρες να πάψουν να υποστηρίζουν το Ισραήλ για να «αποφευχθεί» περιφερειακή ένοπλη σύρραξη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο καταδίκασαν χθες, με τρεις ημέρες καθυστέρηση, δηλώσεις του ισραηλινού υπουργού Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς, ο οποίος έκρινε πως το να «αφεθούν να πεθάνουν από πείνα» οι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας θα ήταν «δικαιολογημένο» και «ηθικό» προκειμένου «να απελευθερωθούν οι όμηροι».

Την ίδια ώρα, εν αναμονή των αντιποίνων που ανήγγειλαν το Ιράν και οι σύμμαχοί του, η ένταση παραμένει υψηλή στο Ισραήλ. «Είμαστε αποφασισμένοι να αμυνθούμε», είπε χθες ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη στρατιωτική βάση Τελ Χασομέρ, κοντά στο Τελ Αβίβ.

Η Αίγυπτος, από την πλευρά της, ανακοίνωσε χθες ότι ζήτησε από τις αιγυπτιακές εταιρείες αερομεταφορών να μην χρησιμοποιήσουν τον ιρανικό εναέριο χώρο σήμερα το πρωί, εξαιτίας «στρατιωτικών γυμνασίων» που προγραμματίζονται στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Η ανησυχία για τον κίνδυνο ανάφλεξης παραμένει μεγάλη ιδίως στον Λίβανο, όπου χθες ισραηλινά στρατιωτικά αεροσκάφη έσπασαν, για άλλη μια φορά τις τελευταίες ημέρες, το φράγμα του ήχου πάνω από τη Βηρυτό. Παραλλήλως συνεχίζονται οι εκατέρωθεν επιθέσεις και πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στα λιβανικά σώματα ασφαλείας έκανε λόγο για δυο νεκρούς, άμαχο και μέλος της Χεζμπολά, σε ισραηλινό βομβαρδισμό χθες στην Τζουαΐγια, στον νότιο Λίβανο. Με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, ο ισραηλινός στρατός γνωστοποίησε ότι εξάλειψε «τρομοκράτη» στον τομέα αυτόν.

Η Χεζμπολά ανέφερε πως εκτόξευσε σε ανταπόδοση ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε από την πλευρά του πως «κατέστρεψε» εγκατάσταση από όπου το λιβανικό κίνημα εξαπέλυσε drone προς την κατεύθυνση του κατεχόμενου τμήματος του υψιπέδου του Γκολάν, που έχει προσαρτήσει το Ισραήλ.

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago